Nova vest
Tenis

Nedelja, 04.07.2010.

17:29

Nadal „vratio“ titulu na Vimbldonu

Prvi teniser sveta Rafael Nadal osvojio je osmu Gren slem titulu savladavši Čeha Tomaša Berdiha u finalu Vimbldona rezultatom 6:3, 7:5, 6:4.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Iako je Berdih preciznom, agresivnom igrom, na putu do finala eliminisao Rodžera Federera i Novaka Đokovića, Španac se prilagodio njegovoj igri i slavio je bez većih problema. Ovo je drugi put u tri godine da je Nadal vezao titule na Rolan Garosu i Vimbldonu, dok je prvi put u karijeri vezao pet velikih turnira, Masterse u Monte Karlu, Rimu i Madridu, kao i dva Gren slema.

Prvih šest gemova nije viđeno ništa spektakularno, oba tenisera meč su počela „tvrdo“, bez riskantnih poteza, opipavajući puls protivnika. Niko nije imao brejk šanse, ali je Nadal bolje servirao i nešto lakše osvajao gemove na svoj servis, iako nije bilo mnogo dugih razmena poena. Berdih je, uprkos fizički agresivnom nastupu, protiv Nadala ubacio ispod 50 odsto prvog servisa, što je trend koji je nastavio iz meča sa Đokovićem, kada je servirao nešto preko 50 odsto.

Sedmi gem je, kako je to i praksa, bio presudan, pošto Nadal kreće više da reskira i lako dolazi do 0:30 na servis Čeha. Sledi agresivan odgovor Berdiha, koji je izlaskom na mrežu samo upao u sopstvenu zamku, pošto Španac stiže „nemoguć“ udarac i šalje fantastičan pasing šot pored Berdiha, time dobivši tri brejk lopte. Čeh spasava prvu, ali nije mogao mnogo više da uradi protiv raspoloženog Nadala, čije je kretanje pokrivalo svaki njegov udarac, tako da Nadal stiže do 4:3.

Demotivisani Berdih do kraja seta nije pružio ozbiljniji otpor Špancu, te je Nadal u devetom gemu imao dve set lopte. Čeh prvu spasava as udarcem, ali potom slabo servira, dok Nadalu odličan ritern obezbeđuje 6:3 i vođstvo od 1-0 u setovima.

Iako je Berdih bio sasvim solidan protivnik, kretanje Nadala i sposobnost da stigne svaki duboki i tipično „težak“ udarac bili su ogromna prepreka Čehu.

Drugi set je, ipak, već na početku, obećavao više uzbuđenja. Posle nekoliko dugih razmena udaraca i blagog popuštanja koncentracije Nadala, Berdih odmah stiže do brejk lopte. Sledi nekoliko dobrih poteza Španca, koji se spasava preciznim forhendima i spretnim izlascima na mrežu, ali ipak nastavlja i da greši, naročito u servisu, tako da je Čeh imao ukupno tri brejk šanse.

Nadal uspeva da se spasi uz nekoliko lukavih kombinacija slajs i dubokih udaraca, ali Berdih potom osvaja gem nas voj servis sa nulom i pokazuje da je povratio samopouzdanje. Do samog kraja seta sledila je razmena gemova na servis, gde su oba tenisera bila sigurna i kvalitetna, da bi Nadal pri rezultatu 5:4 odmah krenuo na mrežu na servis Berdiha.

Uprkos presiji Nadala, Berdih se nije dao zastrašiti, te vezuje četiri poena i stiže do važnog izjednačenja. Španac takođe ostaje miran i kombinacijom servis-vinera i preciznih dijagonala dolazi do 6:5.

Iako Berdih nije pravio ozbiljne taktičke promašaje, Nadal je nastavio uspešno da napada na njegov servis, iznuđujući greške Čeha, posle čega bez problema stiže do tri set lopte i već prvu koristi za 7:5 i velikih 2-0 u setovima.

Nikakav zaostatak nije bitnije uticao na Berdihovu igru, tako da je Čeh nastavio da rafalno ispaljuje rizične udarce što mu u trećem gemu donosi i brejk loptu. Nadal ga potom vara i tera da dođe na mrežu, da bi Berdih bio neprecizan pri slajs udarcu. Nadal je od sredine drugog seta nadalje nešto više grešio, ali ni to nije pomoglo 13. igraču sveta da se vrati u meč, pošto Španac spasava gem i nastavlja da vrši pritisak, udarajući na Berdihov bekhend i nešto slabiju igru na mreži.

Potom se nastavlja priča iz drugog seta, u kojoj oba tenisera sigurno igraju na svoj servis, da bi Nadal pri rezultatu 5:4 ponovo počeo da napada Berdiha, što mu donosi 30:0. Uz nekoliko odličnih manevara sa osnovne linije, Berdih stiže do 40:40, ali tu je bio kraj, jer Španac pribrano kombinuje udarce i koristi već prvu meč loptu za konačnih 6:3, 7:5, 6:4 i svoj osmi Gren slem trijumf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve