Ameli Morezmo, dokazala da je velika (2006)

Ameli Morezmo je dugo bila u teniskom vrhu, ali nikako nije uspevala da da dođedo titule sa najvećih turnira. A onda je u jednoj godini osvojila dve. 2006. je počela trofejom sa Otvorenoh prvenstva Australije u Melburnu. Francuskinji je u finalu meč predala Belgijanka Žistin Enan zbog stomačnih problema.

Izvor: Nina Kolundžija

Utorak, 15.06.2010.

00:57

Default images

Šest meseci kasnije, Belgijanka je imala priliku da se osveti, ali je Francuskinja odličnom igrom u Londonu pokazala da titulu na Australijen Openu nije bila slučajnost.

Morezmo je u velikom finalu Vimbldona slavila rezultatom 2:1, po setovima 2:6, 6:3, 6:4 i tako postala prva francuska šampionka najprestižnijeg teniskog turnira na svetu još od davne 1925. godine kada je trijumfovala Suzan Lenglen.

Ameli je u četvrtfinalu eliminisala Anastasiju Miškinu, a potom u polufinalu šampionku iz 2004. Mariju Šarapovu i konačno je došlo vreme da kruniše sjajnu sezonu titulom na Vimbldonu.

Francuskinja je očajno započela finalni meč protiv Enanove i činilo se da će opravdati epitet teniserke koja gubi nerve na velikim mečevima. Izgubila je prvi gem i nije imala odgovor za sjajnu igru Enanove, naročito sa mreže. Prvi set pripao je Belgijanki posle samo 30 minuta igre.

U drugom setu dolazi do preokreta i Morezmo stiže do prednosti od 4:1. Međutim, ni u tim trenucima Francuskinja nije igrala sigurno, pa ju je samo sreća spasila kada je branila tri brejk lopte pri rezultatu 4:3. Na kraju je uspela da izjednači na 1:1 u setovima i odmah u trećem stigne do prednosti koju je čuvala do kraja meča za konačnu pobedu od 2:1.



“Fantastičan je osećaj osvojiti trofej koji toliko mnogo znači u teniskom svetu”, rekla je Ameli Morezmo posle pobede.

Sa druge strane, Žistin Enan nije uspela da osvoji jedinu titulu koja joj nedostaje od svih velikih turnira.

“Morezmo je danas bila bolja i iskoristila je svoje šanse. Prilično sam umorna posle pobeda na Rolan Garosu i u Istbornu, ali sam bez obzira na sve imala dobar turnir u Vimbldonu”, izjavila je Enanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: