Nova vest
Tenis

Utorak, 15.06.2010.

11:31

Federer ruši rekorde (2009)

Sedmo finale Vimbldona zaredom u kome smo gledali Rodžera Federera. Po mnogima, najbolji teniser sveta vratio je u jednom danu ono što mu je godinu dana ranije izmaklo iz ruku, trofej sa najprestižnije turnira na svetu i mesto broj jedan na ATP listi. Mnogi su žalili što nije bilo Rafaela Nadala, koji zbog povrede nije bio u mogućnosti da brani titulu. Svi su želeli da vide novi epski meč dvojice sjajnih tenisera, ali ni Endi Rodik nije razočarao.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Posle četiri časa i 16 minuta, 77 gemova, mnoštvo preokreta, trofej šampiona Vimbldona je šesti put bio u rukama Rodžera Federera. Bio je to istorijski meč, istorijski dan. Švajcarac je stigao do svoje 16. Gren slem titule i tako oborio rekord legendarnog Pita Samprasa.

"To nije bio jedan od onih ciljeva o kojima sam razmišljao kada sam počinjao da se bavim tenisom. Ne igram tenis da bih obarao rekorde i ovo ne znači da ću sada prekinuti karijeru. Nadam se da ću se vraćati ovde još mnogo godina", rekao je Federer.

Meč Federera i Rodika možda nije bio toliko kvalitetan kao prošlogodišnje finale Federera i Nadala, ali uzbuđenja i neizvesnosti je bilo jednako mnogo.

Amerikanac je odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri, u drugom setu je vodio rezultatom 6:2 u taj brejku i izgubio, a u petom je imao dve vezane brejk lopte na 8:8. Ipak, Švajcarac je izdržao i svojim prvim brejkom u meču došao do mesta u istoriji.



"Rodik je igrao neverovatno. Osećaj je fantastičan. Bio je to lud meč, sa neverovatnom završnicom, još uvek mi se vrti u glavi, ali ovo je veliki trenutak u mojoj karijeri", izjavio je Federer posle pobede.

Sa druge strane, Endi Rodik bezuspešno je pokušavao da sakrije razočaranje posle trećeg poraza u finalu Vimbldona, ali se zahvalio publici na podršci i ’izvinio’ Pitu Samprasu što nije uspeo da spreči Rodžera da sruši rekord.

"Izvini, Pite, ali dao sam sve od sebe. Ja sam jedan od nekoliko srećnika koje publika podržava i hvala vam na tome. Čestitam Rodžeru, zaslužio je sve što je osvojio i svaka mu čast", izjavio je američki teniser koji je samo dva puta slavio protiv Federera, a sastali su se 21 put.

Interesantno je da posle tog finala Vimbldona nisu odigrali nijedan međusobni meč.

Švajcarac je do finala stigao uz samo jedan izgubljen set protiv Nemca Filipa Kolšrajbera. Ozbiljne ispite imao je u osmini finala (Robin Soderling), četvrtfinalu (Ivo Karlović) i polufinalu (Tomi Has) paje u ta tri meča igrao ukupno četiri taj brejka, ali je prošao bez izgubljenog seta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve