Nova vest
Tenis

Utorak, 15.06.2010.

00:14

Znamenitosti Londona

Big Ben, Parlament, London Eye, Madame Tussauds, Tower of London... Samo su neke od brojnih znamenitosti prestonice Ujedinjenog Kraljevstva. Sigurno će biti onih koji će nam zameriti što u tekstu nismo spomenuli neke njihove favorite. Ne znači da u nekom odnarednih nećemo...

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Bakingemska palata je dom britanskih monarha, kao i jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Londona. Sagrađena je 1703. godine, a kralj Džordž III ju je 1762. pretvorio u ličnu rezidenciju. Dom britanskih monarha postaje 1837. godine, kada je na vlast došla kraljica Viktorija.

Vestminsterska opatija je jedna od najvećih i najpoznatijih crkava u Velikoj Britaniji. Nalazi se uz zgradu parlamenta u centru Londona, zapadno od Vestminsterske palate. Opatija, sagrađena uglavnom u gotskom stilu, tradicionalno je mesto krunisanja engleskih i kasnije britanskih monarha. Od 1546. do 1566. godine imala je status katedrale.

Big Ben je sat kula sagrađena kao deo nove Vestminsterske palate jer je stara izgorela u požaru u noći 22. oktobra 1834. godine. Građevina, koju je dizajnirao Augustus Pugin, napravljena je u neogotičkom stilu i njena visina je 96,3 metara. Zvono unutar kule broji sate i teško je tačno 13 tona. Smatra se da je Big Ben dobio naziv u čast Bendžamina Hola, koji je bio zadužen za izgradnju, ili u čast boksera Bena Kanta, veoma popularnog 1858, kada je zvonoliveno.

Tauer je londonska kula koju je podigao Vilijem Osvajač u XI veku. Služila je kao tamnica neprijatelja svih režima, koji su u njoj čekali svoje pogubljenje, a danas se u njemu čuva nakit engleske krune.

Tauer-bridž je pokretni most iz XI veka, koji može da se diže za prolaz prekookeanskih brodova.

Piccadilliy Circus je saobraćajni čvor ili spoj nekoliko velikih ulica u Londonu – Ridžent, Šaftenburi avenije, Pikadilija i Koventa. Kreirao ga je Džon Neš kao deo plana kralja Džordža da spoji Karlton kuću i Ridžent park.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve