15. jun 2010. | 00:10

Najveći grad i prestonica Ujedinjenog Kraljevstva. Drugi po veličini grad u Evropi. Saobraćajno, trgovačko, industrijsko i kulturno središte. Sedište Komonvelta. Bakingemska palata. Vestminsterska opatija. Big Ben. London, grad u kome se održava Vimbldon, najprestižniji svetski teniski turnir.

Grad Londinium osnovali su Rimljani oko 50. godine posle Hrista i iako nema dokaza o postojanju naselja pre toga, veruje se da naziv potiče iz perioda pre dolaska Rimljana.

London, prestonica kraljevstva Eseksa, najveći značaj dobija u doba Alfreda Velikog. Godine 1191. dobija samoupravu. Od tada će politički i ekonomski značaj Londona neprestano rasti, uprkos velikom požaru iz 1666 godine. U XIX veku prerasta u svetsku metropolu u kojoj su sklapani mnogobrojni međunarodni ugovori i održavane mnogobrojne konferencije. Teško je stradao od bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

Zahvaljujući plimi, iako udaljen 70 km od mora, razvio se u veliku luku (po prometu četvrta u svetu), opremljenu najsavremenijim uređajima za plovidbu, utovar i istovar robe. Ovaj grad je saobraćajno, trgovačko, industrijsko i kulturno središte.

Budući da je područje Londona naseljeno već oko dva milenijuma teško je precizno definisati dokle se on zapravo proteže. Istorijski centar Londona je njegov veoma mali deo koji nosi ime Grad London (City of London). Administrativno govoreći, Grad London zapravo i jeste grad koji čak ima i sopstvene policijske snage nezavisne od Metropolitan Policije. Ostatak Londona je administrativno podeljen u 32 opštine (municipalities) od kojih jedna ima status grada i to je Grad Vestminster (City of Westminster). Bitno je naglasiti da status grada dodeljuje monarh, te da je ovo više tradicionalna počast nego što je suštinski iskaz autonomije neke zajednice.

Interesantna je i činjenica da je London, budući da Britanija nema strog pisani Ustav, zapravo samo de fakto prestonica jer to nigde nije ozvaničeno u strogoj formi.

Priredio/la: Nina Kolundžija

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


Šta ljubitelji sporta i istinski navijači ne treba nikako da propuste prilikom posete Londonu: Vimbldon, Vembli, Tvikenem.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Znamenitosti Londona | 15. jun 00:14
Big Ben, Parlament, London Eye, Madame Tussauds, Tower of London... Samo su neke od brojnih znamenitosti prestonice Ujedinjenog

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar


sreda 29. jun 2022.

Vesti

Vimbldon na TV B92

21. jun - 4. jul
13.00 Vimbldon, prenosIgrači

  • Muškarci
  • Žene
  • Država


Intervju

Đoković za B92: "Biće još prilika za finale" Novak Đoković izgubio je u polufinalu Vimbldona od Čeha Tomaša Berdiha 6:3, 7:6, 6:3 i tako propustio možda i ... Dalje

Blog

Srbiji je donela istovremeno drugo mesto i na ATP i na WTA singl listi. Naime, kada u ponedeljak budu izašle nove liste, po prvi ... Dalje

Biografije

Filip Pečner – talenat nije dovoljan Kada mu je bilo 17 godina, Filipa Pečnera smatrali su za najvećeg talenta nemačkog tenisa još od Nikolasa Kifera. ... Dalje