Nova vest
Tenis

Utorak, 15.06.2010.

11:50

London za sportske fanove

Šta ljubitelji sporta i istinski navijači ne treba nikako da propuste prilikom posete Londonu: Vimbldon, Vembli, Tvikenem.

Izvor: www.b92.net/putovanja

Autor: www.b92.net/putovanja

Default images

Vembli (Wembly)

Na stadionu Vembli, 2012. moći će da se vidi samo olimpijsko fudbalsko finale. Smešten je na severozapadu Londona i predstavlja najvažniji sportski objekat Velike Britanije. Legenda svetskog fudbala, Pele, kaže za Vimbli da je 'svetilište, prestonica i srce fudbala'

Svaki istinski ljubitelj fudbala mora bar jednom u životu da kroči na ovo mesto. Prvi put je izgrađen 1923. i bio je prepoznatljiv po dva tornja blizanca na samom ulazu.

Četiri dana nakon zvaničnog otvaranja usledila je utakmica Engleskog kupa između Boltona i Hema, kada je ka stadionu pohrlilo 300 hiljada navijača. S obzirom da je stadion mogao da primi samo 124 hiljade, nastao je potpuni haos.

Na Vembliju su održana i takmičenja Olimpijskih igara 1948.

Zatvoren je 2000, i prilikom rekonstrukcije ulazni tornjevi preobličeni su u lučni svod. 2007. ključevi novog Vemblija predati su Fudbalskom savezu Engleske.

Tada je procenjeno da je u stadion uloženo milijardu eura, čime je Vembli na vrhu liste najskupljih stadiona na svetu.

Na Vembliju se održavaju samo međunarodne utakmice i velika finala. Zato je poznat i kao odlična lokacija za značajne muzičke događaje (Live Aid, 1985, ili Diana Memorial Concert, 2007).

Kapacitet: 90.000 (fudbalske utakmice) i 75.000 (koncerti).

Olimpijski park

Da li će London 2012. biti isto toliko dobar kao Peking 2008?

London se već pomirio sa činjenicom da Kinezima nema ravnih kada je reč o sumanutoj arhitekturi, pa su u potpunosti digli ruke od iluzije o nadmetanju sa takvim rivalima. Ništa od spektakularnih arhitektonskih instalacija u istočnom delu Londona.

Tradicija umesto inovacija, spontanost umesto perfekcije.

Novi Olimpijski stadion sa 80.000 mesta, izgrađen je u Stratfordu na severnoj strani Temze. Stadion će staroj lučkoj četvrti dati jednu potpuno drugačiju dimenziju. 2011. mora biti završen.

Predstavlja jednostavnu sportsku arenu koja će delom biti razmontirana po završetku Olimpijade. Nakon toga preostaće mali atletski stadion sa 25 hiljada mesta.

Na lokaciji budućeg stadiona postavljene su table na kojima je prikazan konačni izgled objekata. Već su uspostavljene efikasne veze do ovog dela grada, između ostalog i nova železnička stanica St. Pancras.

Za vreme Olimpijskih igara na svakih 7 sekundi polaziće vozovi koji će u roku od 7 minuta biti na Olimpijskom parku.

Vimbldon

O hramu belog sporta ne treba mnogo trošiti reči. Vimbldon je sa svojom travom i dugom istorijom postao sinonim za tenis. I svi znaju za Vimbldon - najstariji i najugledniji teniski turnir.

Ovde se trava održava za nijansu pažljivije nego na Vembliju. Turnir se održava svakog juna ili jula (počinje šest nedelja pre prvog ponedeljka u avgustu) i treći je po redu grend slem turnir u godini.

Vimbldon park je i tokom preostalih 50 nedelja godine vredan posete. Tamo je smešten spektakularan, futuristički muzej, u kojem se ne sreću samo teniski trofeji, već neizbežni beli šortsevi i majice koje se tradicionalno oblače na ovom turniru kao i svlačionica koju je koristio maestralni Džon Makenro.

The Lord's

Najbritanskiji od svih sportova je ipak kriket. Bivši britanski premijer, Džon Mejdžor , nazvao je kriket Britishness' ten top.

Pravila su mnogo lakša nego što mnogi misle. Onaj ko posveti dan gledanju kriketa - jedna utakmica traje 5 dana - samo kao posmatrač uspeće da pohvata polovično o čemu se radi.

London je međunarodno jezgro kriketa. U njemu se nalaze 2 najpoznatija stadiona na svetu: The Ova i još poznatiji - The Lord's.

The Lord's važi za kolevku kriketa. To je matična luka kriket kluba Marleybone Cricket Club (MCC) koji neguje pravila i duh ovog sporta. Stadion The Lord's sa svojim futurističkim press centrom nalazi se u četvrti St. John's Wood.

Posetite i muzej u kojem ćete saznati dosta o istoriji ovog sporta.

Tvikenem (Twickenham)

Ragbi važi za mnogo elegantniji sport od fudbala. Fudbal je sport za gospodu koga igraju huligani, a ragbi je sport za huligane koga igraju gospoda. Tako bar kažu britanski ragbi fanovi.

Meka ragbija smeštena je u Tvikenemu, jugozapadno od Londona. Sa 82.000 mesta predstavlja najveći stadion Londona, nakon Vemblija.

Kupljen je 1907. za nekih 5000 funti, a svoju prvu ragbi utakmicu dočekao je 1909. između Harlekvinsa i Ričmonda.

Ulaznice za ragbi utakmice mnogo je teže nabaviti nego one za velike fudbalske utakmice. A onaj ko uleti na utakmicu čeka ga neobično iskustvo: zajedničko pevanje navijača obgrljenih preko ramena.

Ragbi navijači iz različitih timova ne pate za tim da sede u odvojenim delovima stadiona. Nakon utakmice bratski ispijaju pivo u pabovima.

A oni koji ostanu bez karte mogu ležerno da svrate do Muzeja ragbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

16 h

U fokusu

Vidi sve