Nedelja, 04.07.2010.

17:29

Nadal „vratio“ titulu na Vimbldonu

Prvi teniser sveta Rafael Nadal osvojio je osmu Gren slem titulu savladavši Čeha Tomaša Berdiha u finalu Vimbldona rezultatom 6:3, 7:5, 6:4.

Izvor: AY

Nadal „vratio“ titulu na Vimbldonu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Ksenija Vlaho*)

pre 13 godina

Ne znam da li je nekome palo na pamet, ali evo, meni jeste:
- Rafa je već do sada osvojio 1/3 mastersa 1000 (3) i 1/2 Gran Slam (2).

Neuporedivo!

uncal toni

pre 13 godina

@ja
Čekaš da nadal naiđe na malo ozbiljnije protivnike-zar federer najveći u povijeti nije ozbiljan protivnik, murray također,đoković,soderling...sve su to igrači koje nadal pobjeđuje na grand slamovima. đoković nadala na grand slamu nikada nije pobjedio. kakav je to onda igrač novak kada gubi od berdicha,koldschreibera itd.da nijedan meč u karijeri nadal više ne pobjedi,on je legenda koje je prestigla veličine puput lendla,agasija,wilandera i drugih. taj tvoj pad nadala se događa već 5-6 godina, a nadal nikako da padne. ali znam ja tvoju taktiku. čekaš da nadal napuni 30-tak godina pa da počme gubiti mečeve,a ti ćeš onda reći kako si bio u pravu. ali gle čuda,nadal je već sada legenda. 8 grand slamova i još dva finala wimbledona,broj 1,davis cup,rekorder po masters titulama,olimpijsko zlato itd.andy murray poslije meča izjavljuje da mu je nadal omiljeni igrač i da ga obožava gledati i igrati sa njim, federer također i mnogi drugi. otvori oči i vidjet ćeš da je tvoja prognoza već sada potpuno promašena jer nadal ne mora u karijeri dobiti ni jedan meč više i ti si opet u krivu jer je on svoje mjesto u povijesti osigurao pretekavši veličine poput konorsa,agasija i da ne nabrajam dalje.ma znaš ti to sve dobro,ali te zasljepljuje mržnja prema nadalu,a samo zato šta je španjolac bolji igrač od novaka đokovića koji je također odličan ,ali nije ni blizu nadalu,a ne može ga više ni dostići.i još nešto,ne broji vinere ostvarene servisom i volejom i dobit ćeš jedan jako zanimljiv podatak. nadal u svakom meču ima više vinera forhendom i bekendom od svog rivala. pa karlović u svakom meču ima više vinera od suparnika. naravno 90% tih vinera je servisom.veliki serveri i kada gube osvajaju ukupno više poena od suparnika jer svoje gemove lakoćom dobijaju po 40-0 ili 40-15 upravo radi tih servisa i besplatnih poena. ali nije tenis serviranje nego igra. gledajući rafaela nadal možeš vidjeti najbolju igru na svijetu. izbaci tu mržnju prema rafi i uživat ćeš u njegovom tenisu kao i ostatak plavog planeta.

borg

pre 13 godina

@ja slazem se da nadal igra dosadno i defaNZIVNO,upravu si kada kazes da je imao puno srece do sada.ali grijesis kada pises da nema intiligenciju na terenu,ili nema igru.tacno je da zivi od gresaka protivnika prvenstveno,ali je isto tacno da je popravio igru,radi na sebi,servis mu je odlican skoro nikad ne grijesi kod big pointsa,nikada se ne predaje,da federer ima tu mentalnu snagu imao bi najmanje 25 gs titula.berdych je nazalost limitiran igrac,pobijedio je feda,koji u zadnje vrijeme djeluje jako nezainteresovan,inace berdych na wimbledonu po pravilu fedu nesme ni set uzeti,a kamoli pobjedit.a gulbisa nebih komentirao,ako bude ostalo da on zaustavi nadala,osvojice nadal jos barem 15 gs titula.murrey ima igru za nadala,ali samo na betonu,i ima neverovatan pritisak javnosti...sve ce zavisiti od feda,ako se bude zainatio,i konacno smanji preterani respekt moze zaustaviti nadala.djokovic je nepredvidljiv,videcemo hoce li se popravit.poz

Statisticar amater

pre 13 godina

@bane

OK, cenim Nadala, ali i matematiku, pa vise zbog ovog drugog moram da prokomentarisem tvrdnju da Nadal nikada nece stici Federera po broju GS titula.

Recimo: Nadal ima 3 GS titule vise nego sto sto je imao Federer u istom uzrastu (8:5). Nakon toga, Federer je osvojio 11 GS titula, zasto Nadal ne bi uradio nesto slicno? Ne kazem da hoce -iako bih to i sam voleo- vec samo da mi nije jasno po kojoj racunici on to "ne moze"?

neznalica

pre 13 godina

Jednostavno je najbolji...Oborices ti Federerove rekorde...VAMOSSS an CONGRATULATIONS RAFAAAA :)
(Vamos, 4. jul 2010 19:26)

Kad je vec VAMOSSS onda je i FELICITACIONES RAFA.
Nece ti taj razumeti engeski :)

sveznalica

pre 13 godina

ko li je deda u crnom kaubojskom sesiru u boxu iza Tonija?
(sedeo je tamo i na Noletovom mecu)
(Larry Bird, 4. jul 2010 20:24)

To je cika koji pravi raspored sedenja rodbine i ekipe tenisera u tim lozama. Tako kaze Visko, a on sve zna.

Neo

pre 13 godina

Pitanjce za @Jednoroga68,@Rafaelicu,@Vendi & co.Kako mozete znati da je Nadal divna i postena osoba?Za to je potreban duzi kontakt od gledanja njegovih meceva i drzanja pobednickih govora.Da li ga mozda licno poznajete?I ja bih voleo da ga upoznam.Pa..

Rafaelica

pre 13 godina

@messi i @Vendi
Hvala na pozdravima. Pozdravljam i ja vas. Radujemo se, a nadam se da ćemo se posle USO-a još više.
Nadam se da će nam Rafa sledeće godine osvojiti sva četiri GS-a, ili 2012 sva 4.GS-a + OI-e i time uz Štefi biti jedini pravi muški osvajač Zlatnog slema (jer Agasi nije OI osvojio iste godine kada i slemove). Inače osvojiće još četiri RG-a i minimum još jedan V. Time bi dostigao Feda. Ako ga zdravlje posluži prestići će Feda. Žaslužuje to jer je bolji od najboljeg.
Samo me brinu Rafine reči posle meča sa Marijem : " Siguran sam da ćeš već sledeće osvojiti V." Kada je Rogeru rekao posle pobede na AO-u 2009.-siguran sam da ćeš osvojiti 14GS -ispao je na RG a V. nije igrao, čime je Fed stigao i prestigao Samprasa. Koicidencija sa povredom je neobična, i ako sledeće godine ispadne na V-u ili u finalu izgubi od Endija, smatraću da je preveliki hrišćanin ili previše empatičan.

Tuzna

pre 13 godina

@Medicinski koktel spanskih hemicara je i ovaj put dao rezultate.Kako li se zvao onaj italijanski biciklista?Pantani,kako li?
(Who?,
U pravu si 100%.Hemija je cudo. Kako da Nole dodje do te hemije?????
Nikad dosadnije finale>E moj Nole ko tebe pobedi??????

acmilan

pre 13 godina

Bravo Rafael! Posle teske prosle godine, ovo je zaista predivno, sve se sklopilo kako treba, opet je osvojio i RG i Wimbledon, fantasticno! A tu je i prva pozicija.
Nadam se da ce i na US Open-u biti uspesan.

ja

pre 13 godina

@borg
Ja ipak necu prihvatiti tu tvoju "ako ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se".
Moze Nadal jos 1000 ovakvih pobeda da napravi, ali ja svoje misljenje ne menjam. Ne svidja mi se njegova igra, nacin na koji pobedjuje, ta dosadna defanziva kojoj nema kraja, cekanje greski protivnika...
I u ovom mecu je sve do samog kraja Berdih imao i vise vinera, pa cak i manje gresaka od tog istog Nadala.
I pored toga je gubio sa 2:0, ne zato sto je Nadal bio bolji od njega, vec samo zbog neiskustva igranja ovakvih meceva.
Ja cu ipak sacekati da Nadal na ovakvim takmicenjima naidje na malo ozbiljnije protivnike, koji znaju kako da izadju sa njim na kraj.

Od Djokovica ne dizem ruke. Bas danas sam gledao reprizu one emisije "Balkanskom Ulicom" u kojoj je ucestvovao Novakov otac. To me je samo podsetilo na cinjenicu sta je sve taj mladic prosao da bi dosao do vrha. Ceo svoj zivot posvetio je tenisu i sigurno da nece tek tako lako sve to upropastiti, odbaciti i odustati od svog cilja da bude najbolji na svetu.

Naravno nije tu samo Djokovic, ima tu jos nekoliko fantasticnih tenisera. Marej je jos pre dve godine osvojio moje simpatije upravo na Vimbldonu. Del Potro mi je takodje prirastao za srce jesenas na US Openu.
Ima tu verovatno jos nekih tenisera o kojima se ce tek pricati. Na primer Gulbis - odlican teniser koji nema straha od Nadala i slicnih. Zamisli na primer sta bi bilo da je Gulbis igrao protiv Nadala.
Momak je svestan da ima bolju igru od njega, a nema strah ni respekt prema istom. Dakle ima sve sto mu je potrebno da ga pobedi u ovakvom jednom finalu.

Ovo danas je bio jedan od tuznijih dana za svetski tenis, ali sam ja ipak optimista. Posle kise uvek dodje sunce. Nece ni Nadala doveka moci ovako, da pobedjuje meceve samo zato sto ima srece ili sto ga se protivnici plase.
Raspasce se to njegovo samopouzdanje kao mehur od sapunice. Jednom se to vec desilo, pa se nekako izvukao opet samo spletom srecnih okolnosti.
Sledeci put kada se desi ista stvar, nece mu biti povratka i nestace sa teniske scene brze nego sto iko moze i da pomisli.
Jednostavno covek nema kvalitete koje su potrebne za pravog sampiona.
Ima on borbenost, zelju za pobedama, fin je u ntervjuima pogotovo posle pobeda...
Sve to stoji i svaka cast njemu na tome, ali po meni to nije dovoljno.
Nadal nema ono sto je najvaznije, a to je igra i teniska inteligencija i umece.
Covek izvlaci apsolutni maksimum iz onog sto ima, a nema bas puno.
Medjutim pitanje je sta ce biti kada ostali pocnu da izvlace maksimume iz sebe?
Plasim se da ce tada Nadal nestati sa teniske mape.

el_nino

pre 13 godina

@ Larry Bird... Ako si mec pratio na SK, komentator je objasnio da je to covek koji rasporedjuje lozu igraca (prijatelje i porodicu) vec 35 godina, i veoma je popularan na Wimbledonu. Nisam zapamtio ime..

pitanje

pre 13 godina

@Larry Bird
I ja sam se zapitao isto pitanje nekoliko puta tokom meca.
Mislim da je to bio Mik Dzeger.
Ako gresim ispravite me.

Raso

pre 13 godina

Nadalu svaka cast! Zasluzeno sto posto, ali citam komentare i ne mogu da vjerujem. Jel treba Berdych da vam se izvini sto je u finalu. Da bi stigao do finala napravio je isto sto i svaki teniser odkad se igra wimbledon, pobjedio je 6 protivnika. Vas jedino boli sto je dobio Noleta.

Era

pre 13 godina

Teniserima svaka čast. Ali ono što mogu da primetim puno pakosnih komentara, kao i uvek. Tipično za srpski ili balkanski mentalitet.

nikol dž.femija

pre 13 godina

Nadal...baš, baš lagano....ČESTITKE, naravno.

Mogu zamisliti kako se sada dobro oseća,kako mu je lepo i koliko uživa uz svoju slatku devojku.

Zaslužio je da vimbldonsko finale,bar jednom,osvoji bez frke,Toni je po prvi put na ovom Vimbldonu bio miran od početka do kraja, besprekorno miran.

Da,šteta što nije bilo našeg Novaka, i zaista kako su bili veliki mečevi finala Fed-Nadal ili prošlogodišnji nezaboravni Fed-Rodik. Ali,ne može stalno.

KOŽETA

pre 13 godina

Čestitke Rafi na 8. grand slamu. Ušao je u klub:Agassi,Lendl,Conors. Pitanje je dana kada će ih preteći jer vrijeme radi za Rafu. Tj. već ih je pretekao jer ima više mastersa od bilo kojeg, a grand slamove je osvojio u eri Federera-najvećeg u povijesti.Rafa također ima odličan tim ljudi koji su znali što napraviti pa da Nadal osvaja i slamove na ostalim podlogama.Čovjek i dalje napreduje što znači da će biti još velikih naslova. Ma kad bolje razmislim ovaj Nadal samo zna da igra na zemlji,travi,betonu i dvoranskim uvjetima:)Vamos!!!

Ženevljanin

pre 13 godina

Komentator br. 20 (Jednorog) mi je uštedeo trud... potpisujem sve što je ova pametna devojka napisala.
Ipak, imam post scriptum: Pozivam komentatora "ja" i onog koji je sa sigurnošću prognozirao 3:1 za Berdiha, da nikako ne odustaju od slanja svojih priloga. Smeh je zdrav, kažu ... a njihove komentare je nemoguće čitati bez (glasnog) smejanja...

srle

pre 13 godina

Razocaranje zvano "Nole" moze se samo meriti sa razocaranjem zvanim "revolucija 2000", ili vec koje.
I prvi, i oni drugi, pokazuju da smo 1000 godina iza sveta.
Jeste da Amerika, Engleska, Francuska, Svedska i Nemacka placu za igracem Noletovog ranga, ali i Srbija place za Bekerom, Borgom, Janikom Noa, Samprasom, Konorsom Mekinroom, da ne nabrajam dalje.
Nole je najbolji srpski teniser, ali je i Partizan najbolji srpski fudbalski klub. Razmisliste o ovome.

ZN

pre 13 godina

Bravo za Rafu! Prognozirao sam (sebi) 3:0 za Rafu i tako i bi:-)Za mene nije ovo bilo nikakvo iznenadjenje. Cudilo me je samo sto su mnogi, kao i Viskovic, predvidjali pobedu Berdiha (sic). Gde je ta njegova sampionska igra? Ne mogu a da se ne zapitam, pa ko je to pobedio Djokovica? Sve mi vise izgleda da je to bio Djokovic sam.

vamosrafa

pre 13 godina

nadalu turniri za sljaku sluze da se psihicki pripremi za ostatak sezone.secam se samo prije godinu dana kad ste isti vi pricali da ce ispasti iz prvih 10 itd,gdje ste sada?

Mr. Error

pre 13 godina

Nisam gledao mec, ali vec sam rekao da sam ubedjen da Nadal osvaja Wimbledon. I pogodio sam! On vise nije samo ekspert za sljaku. Sada tuce na svim podlogama. Ali u njegovoj sjajnoj karijeri, ima jedna crna tacka. To su kolena. Koliko ce zaista moci da izdrzi takav tempo? To mislim ni on ne zna. Kako bilo, imamo novog kralja u Engleskoj i na ATP-u. Sada je daleko i Federeru i Novaku.
Sledi pauza pa turniri na tvrdoj podlozi. Tu treba traziti sansu za Jelenu, Novaka (Ana je duboko u ambisu, i do skora necemo gledati dobar tenis sa njene strane). Ti turniri upravo mogu doneti Noletu i Jeci prvo mesto. Ali usporicu sa tim. Ima vremena i za to.

Bas cu se smoriti sto nece biti tenisa skoro ceo mesec.

mesko

pre 13 godina

Znaci Nadal, opet.
Nole, bre, idi dakle dole do reke, and .....
Mozes da budes drugi na svetu, da si zaradio ne znam koliko love, a da pri tome ja nisam ni u sopstvenom ulazu drugi u pljuvanju u dalj, ali to ne znaci da ne mogu da ti kazem da si me mnogo razocarao. A spisak razocaranja je prilicno dugacak.
Ja, kao navijac, imam pravo da zahtevam od tebe da osvajas znacajne turnire. U suprotnom, ti si samo jedan Bozoljac (kome svaka cast za mec protiv Federera) ali nisi vise pretedent na krunu. Ne vise u mojim ocima.
Igras kao baba, ponasas se kao baba, (izvinjavam se svim dobrostojecim babama, ali trenutno nemam bolju metaforu), i pricas kao baba. Kada si poceo da propadas teniski imao si 21 godinu pa smo se tesili da se mlad. Danas imas pune 23 godine, sto bi posteni ljudi rekli ti si u 24 cetvrtoj, i vise nisi mlada kada je tenis u pitanju. A dajes izjave kado 18-naesto godisnja Ana Ivanovic. Ti si bio takav talenat da slobodno mogu da kazem sram te bilo od sebe samog i tvog talenta. Mogao si da budes miljenik sveta, a postao si mocna mora i gledaoca i tv stanica i ostalih medija. Derle sa Kopaonika koje je prevremeno kukuriknulo.
Navijacu ja za tebi i dalje, kao sto navijam i za EPS Srbije (u borbi protiv kriminalne provatizacije), ili za one nesrecne orlove sa srcem kokoske. Ali samo od tebe zavisi koliko cu se ubuduce radovati. Ja sam samo navijac i vazni su mi trofeju. Da se ne lazemo: ako jednog dana Filip Krajinovic udje u finale Vimbldona, tog cu te trenutka zaboraviti. I nemoj neko da mi je neko prebacio da nisam pravi navijaC. Ja sam cistokrvni navijac koji navija za talentovane, pozrtvovane, srcane, posvecene sportiste, koji ce ili uzeti trofej ili "ostavit srce na terenu" u pokusaju da ga osvoje. Kao navijacu, meni su potrbni takvi uzori. Pun mi je kufer luzera i onih koji reklamiraju gace na tekevuziji. Da su mi potrebni takvi heroji, lako mogu da ih nadjem na stranicama Glorije.
Da ne zaboravim: od srca sve cestitke Nadalu i njegovim vernim navijacima na sajtu b92.

Dylan Dog

pre 13 godina

Iskrene čestitke Rafi Nadalu za osvajanje još jedne titule na Vimbldonu!

Iako je prikazao svoju B, C igru, to je bilo sasvim dovoljno da savlada Berdiha. Čeh je igrao nešto malo bolje nego protiv Đokovića, ali sve u svemu - nedovoljno dobro da bi osvojio GS trofej.

Mišljenja sam da je pre loša forma i igra ispod sopstvenog proseka vodeće ATP četvorke - izbacila u plan igrače kao što su Soderling i Verdasko, a evo sada i Berdih - nego neki njihov iznenada otkriven kvalitet i kasno sazrevanje. Nesporno je da je njihova forma i nivo igre u usponu, ali za trofeje je potrebno nešto što oni nemaju - nisu sazdani od šampionskog materijala. Imanje toga se vidi još od prvih nastupa u profesionalnom tenisu i ako ne počne da se ostvaruje do 22-23 godine, teško da ga je uopšte i bilo.
Isto važi i za "otkrovenja" u ženskom tenisu: Martinez-Sančez, Rezai, Stosur, Skjavone... Godinama su prisutne u ženskom tenisu, bez ikakvog značajnijeg rezultata, a sada odjednom predstavljaju neki respektabilni faktor.

Možda grešim, ali jednostavno ne verujem u naknadnu pamet i naknadnu eksploziju talenta. Uspeh gore pomenutih (mada potpuno zaslužen i ne želim da ga ovim omalovažavam) po meni je pre splet raznoraznih (pomalo srećnih) okolnosti, nego neka značajna prekretnica, nego nešto što će trasirati nove puteve u svetskom tenisu.
U svakom slučaju vreme je najbolji sudija. Ili će me demantovati ili potvrditi ovo što sam napisao.

bane

pre 13 godina

@bane

Imenjače Federer je stariji 5 god. od Nadala a to je punih 20 GS titula plus Nadal je zbog snažne konstitucije već viđen za dužu karijeru od Feda, zato nikad ne reci nikad. Sada je već jasno da je Nadal postao raznovrsniji igrač od Federera, dva Wimbledona to pokazuju plus AO a sada još ostaje operacija US Open. I pri tome još uvek igra sa 70-80% forme. Nadal postaje toliko dominantan kakav niko nije bio nikada, ni Federer na vrhuncu karijere. Jednostavno rečeno ovaj mladić postaje nepobediv, svejedno gde se igra i na kojoj podlozi.

Majs

pre 13 godina

Mislim da je publika ove godine otisla razocarana kuci. Nakon onakvih finala u prosle tri godine covek bi se lako prevario misleci da ga ocekuje teniska poslastica, a ono Berdych = Zvonareva. Bledo i neispirativno u finalu. A Nadal ostaje moj favorit za rusenje Rogerovih rekorda. Imace onoliko RG titula koliko Roger Wimbledon-a i osvojice i US open. Energija i skoncentrisanost tog momka treba da budu uzor svim teniserima. Mislim da je vreme za malu smenu. Rodjo, u penziju. Del Potro - vrati se vec jednom. Novak, Tsonga i Murray - nazad u laboratoriju.

Vendi

pre 13 godina

Bravo, bravo, bravo. Tako rade pravi šapmioni. Poštovani gospodine @ja & co. Nemojte se više javljati i ostavljti svoje komentare na račun ovog divnog čoveka i velikog sportiste. Pozdav za @ Rafaelicu @ Messia @Srđana i sve druge divne ljude i njegove verne fanove koji sada uživaju u njegovom slavlju. još jednom bravo Rafa cara. Neka se jadaju svi koji ti zavide. Ispunio ti se jpš jedan san imaš devojku koju viliš i samo napred. Nadam se da će sledeće godine glavnu reč na najvećim turnirima voditi Rafa i Delpo.

anonomus

pre 13 godina

Svaka cast za Nadala!!Zelim mu sve najbolje,a ono sto me jos kod njega impresionira jesu njegovi ogromni bicepsi!Zaista je dobro razvijen i zelim mu jos mnogog titula!!

realno

pre 13 godina

to Rafa ti si kralj, bices bolji i od Feda... samo kolena da posluze:))) oba moja favorita su osvojila turnir, bas mi je drago! jos Spanija da pobedi na svetskom prvenstvu.
a ti Nadal ne samo da si veliki teniser ti si i "veliki" covek

Mladi i mladoženji neka je srećno sklapanje braka, a Nadalu GS

pre 13 godina

Nadalu sve čestitke za osvojeni drugi GS na Vimbldonu, ali neatraktivniji i dosadniji meč odavno nisam gledao na jednom GS finalu. Danas je uzbudljivije bilo na Jankovom venčanju dok je izgovarao sudobonosno “da”, nego na Vimbldonu.

bane

pre 13 godina

nije šljakaš ali teško da ce da stigne Federerovih 16 Gs titula....za to mu treba pune dve godine pod uslovom da uzme sva cetiri gren slema po sezoni,realno to je uspelo samo Rodu Lejveru,cak ni Federer nije uzeo sva cetiri u sezoni tako da nema šanse da se to desi a naravno sto vreme vise bude odmicalo on ce biti sve stariji i naravno imace vise problema sa kolenima.

Lazar

pre 13 godina

cestitke pravom sampionu nadalu za neverovatan uspeh. 8 GS sa 24 godina je fenomenalno i ko zna gde ce mu biti kraj.
dok kvazi sampioni govore o tome kako ce biti jos finala ovaj veliki i ugledni sportista pokazuje srce i karakter na terenu i pobedjuje sve po redom.
tako se osvajaju srca ljudi a ne glumljene neki cirkusa.
Rafa idemo dalje, US Open je tvoj

zelena trava

pre 13 godina

Tek me sad bes hvata zbog Novakove izgubljene sanse. Nista ovaj Berdych nije pokazao u ovom finalu, a jedva malo vise nego u polufinalu. Ritern vise nego mrsav za igru protiv jednog Nadala, niti jedan izvanredan, sampionski udarac, jedva prosecan slajs, dakle samo servis i poneki volej. Bolje da je pustio Noleta ili Federera, pa da vidimo neki tenis. Svaka cast Rafa, tebi sitne musice ne smetaju.

iggy

pre 13 godina

Ponovicu komentar koji sam jednom prilikom procitao na ovim stranicama - U tenisu postoje 3 klase, prva - Nadal i Federer, druga - Djokovic, treca - svi ostali. I dodacu - cinjenicom da je samo ogromnim gubitkom bodova od strane Federera Djokovic ni kriv ni duzan drugi, uopste se ne umanjuje prethodna tvrdnja

Espana

pre 13 godina

A sta, da Bedrych nije pomislio da ce osvojiti Winbledon? Pa ne moze on sa Nadalom da igra kao sa ovim ostalima, da razvali po servi i onda moli boga da protivnik pogresi. Lepo McEnroe rece da mu ne preporucuje duze poene. Dobro je Bedrych i ovo ostvario i cisto sumljam da ce ovoliko ikad ponoviti. Bravo Rafa!

Rafaelica

pre 13 godina

Osmi u rukama! Bravo! Nijednog trenutka nisam sumnjala da je ovogodišnji Vimbldon tvoj. Nije bilo suza, kao posle osvajanja RG-a, što je normalno, jer RG je tvoje carstvo, a i prvi GS posle pauze. Divno bi bilo i USO osvojiti, jedini GS pehar koji ti nedostaje.

@ja ili @baj baju
" Pokazaće mu, počistiće ga, poniziće ga - ovaj, onaj etc.(Sederling, Mari, Berdih)." " Nema više šljakastih terena, ne očekuj ni jednu pobedu više." I tako se , jadan, stalno, tešiš. Trebalo bi da prestaneš da pratiš muški tenis, jer ti je Nadal stalno pred očima u negativnoj konotaciji.

Jednorog68

pre 13 godina

Nikada se ne zalećem u prognozi, pa ni ovoga puta, mada sam Rafu, ruku na srce, videla u finalu.
Pokazao je i više - da može da trijumfuje.
Drugi put je povezao RG i WB što se ne dešava često.
Igrao je solidno (Višković je očekivao fenomenalnu borbu...sic!), budući da je finale i da Berdič nije došao sa ulice, nego posle sjajnih pobeda nad 2. i 3. teniserom sveta u tom času.
Pohvale obojici, posebno Rafaelu.
Svojom igrom, a posebno ukupnim sportskim habitusom, može samo da služi kao PRIMER svim sportistima.

Razumem da će Dejvis Kup apstinirati da ne rizikuje povredu, a posebno što je jasno da će se pripremati za američki Grand Slam.

Kako igra, lično ne bih bila iznenađena da i njega uzme, mada mislim da će mu to biti najteži zadatak u dosadašnjoj karijeri, jer će imati protivnike koji su na betonu svakako bolji od njega. No, to se mislilo i za travu, pa....

ljusha

pre 13 godina

Rafa veliki šampion u svakom smislu te reči!Veliki sportista,ali pre svega veliki čovek! Skroman u pobedi, skroman u porazu! Želim ti puno uspeha u sledećim godinama i pre svega zdravlja! Čestitam još jednom!

Mirsad

pre 13 godina

Juce sam prozvao sve "face" da se oglase danas oko 18h na ovom mjestu. Da ponovo izmisle faktor srece i u ovoj Rafinoj pobjedi,tituli. Imate li komentar na poslednji Rafin poen? O igri ponovo necu trositi rijeci,samo cu reci da ovaj skromni decko igra rutinski i perfektno. Sad ide Dejvis kup pa odmor od 10tak dana i onda sezona betona.E,tu me najvise strah od njegovih povreda,ali se nadam da nece uzeti preveliko ucesce jer bi to izazvalo veliki teret njegovim koljenima. Nego,vrijeme je za slavlje. Ole,ole! Pozdrav za sve iskrene ljubitelje tenisa a poseban za Rafine fanove. Poslednji put sa ovogodisnjeg Wimbledona-Vamos RAFO!!

borg

pre 13 godina

sad se vidi da je berdych zalutao u finalu,gledao sam njegov mec protiv onog nemca branda,i tu je bio slabiji igrac,i samo neiskustvo onog nemca su ga dovela dalje.bravo za nadala,ako ovako nastavi poobarace sve rekorde,jer fed vise nema volje,a sastigle su ga i godine,sta je sa djokovicem to niko nezna,murrey mu je pretnja na betonu,ali on puca od pritiska engleza,del potro planduje,söderling pobjedjuje samog sebe,opet jedino ostaju federer i novak da ga zaustave.e ako sad obojica nemaju motiva,ne znam...inace nadal je igrao dovoljno dobro da bi pobijedio,ali pogledajmo finala iz 2006-2008 tada je igrao po mojoj proceni puno bolje i izgubio je 2 finala,a trece jedva dobio.ipak veliki pad kvaliteta ove godine.nadal je pravio toliko gresaka,naravno za njegov standard,ali ni to onom cehu nije bilo dovoljno.@ja,i mi ostali pomirimo se sa sudbinom, AKO NEMOZES DA IH POBIJEDIS ONDA IM SE PRIDRUZI.ps nadam se povratku feda na velika vrata,od djokovica sam digao ruke,neznam kakve probleme ima taj covjek...

Vladan R

pre 13 godina

Zasluzen trijumf Nadala kome se slicno kao Federeru prosle godine na RG, ove godine sve otvorilo na W, a posle dosta muka u prvom delu turnira . Kazem otvorilo jer bi mu bilo znatno teze i sa Federerom ili Djokovicem bez obzira sto je Berdih poneute izbacio. Jednostavno Berdih nije izdrzao psiholoski pritisak slicno kao sto ga nisu izdrzali Marej dva puta protiv Federera na FM i AO, Soderling i protiv Federera i protiv Nadala na RG, odnosno Novak protiv Federera na FM a sve u finalima. Jedini koji nije pao pod pritisak je Del Potro prosle godine na FM protiv Federera, i zato mislim da bi za godinu dve on mozda mogao biti najveci rival Nadalu, ako se posle povrede vrati u formu u kojoj je bio prosle godine. Sto se Djokovica i pre svega Mareja tice mislim da obojaca imaju psiholosku barijeru na GS turnirima, posebno bi taj problem mogao imati drugo pomenuti i zbog pritiska Britanske javnosti i zbog nekoliko teskih poraza sto u finalima sto u polufinalima. Danas je ocajna igra Berdiha na pritsak i podizanje nivoa Nadalove igre u dvanaestom genu drugog i desetom gemu treceg seta ucinila da pobeda bude maltene rutinska. I upravo taj element igre koji je doneo pobedu Berdihu protiv Federera, mentalna snaga da kljucne poene citaj brejk lopte resi u svoju korist, u danasnjem mecu bila na strani Nadala, koji je u tom segmentu trenutno ubedljivo najjaci na turu i mislim da je taj element u njegovoj igri, danas vazniji cak i od besprekorne fizicke spreme, fantasticne borbenosti i sposobnosti da stigne svaku loptu, uz naravno neosporno ogromno tenisko znanje-i upravo ta mentalna snaga koja mu je itekako falila nakon povratka posle povrede, mu se u potpunosti vratila nakon trijumfa na prvom mastersu na sljaci ove godine. Jednostavno Berdih je protiv Federera iskoristio 4 od 6 brejk prilika, dok je istovremeno od 8 dozvolio samo 1. Danas je Nadal imao 4 od 6 a Berdih 0 od 4. Da li ce se i on prikljuciti navedenima, ne znam, potencijala svakako ima ali da li ce ga do kraja iskoristiti videce se. Sto se Federera tice njegovo vreme svakako prolazi, bar sto se dominacije tice, ali ja ne bih bas tako lako u potpunosti otpisao mogucnost da u narednoj godini dve bljesne i osvoji jos koji GS-jer pretpostavljam da ce probati da odigra na koliko toliko vrhunskom nivou bar do OI 2012 u Londonu.

a-rod

pre 13 godina

Iako izuzetno postujem Federerove rezultate na grend slemovima,i iako svim silama navijam za Rodika da osvoji us open,moram da kazem da izgleda da je u ovom trenutku pitanje vremena kada ce Nadal da obori Federerov rekord,i da je,ipak Nadal glavni kandidat i za titulu na us openu.
Razlog odavno poznat,i jos jendom dans demonstriran-Zastrasujuca igra,i jos vaznije neverovatna mentalna stabilnost,zbog koje (bar za sada),izgleda da ga je nemoguce dobiti u mecu na 3 dobijena seta
Deluje kao da ga samo neka teza povreda moze zaustaviti

Elvis

pre 13 godina

RAFAEL NEPOBJEDIVI!!!
Alal vjera momče.
Neka budala novinar u Engleskoj izjavila kako je 2001.godine Ivanišević osvojio Wimbldon samo zbog dobrog prvog servisa. Ako je tako, a nije, majstoru iz Splita svaka čast.
I neki Nadalov uspjeh pripisuju samo fantastičnoj fizičkoj spremi a ne dobroj tehnici.
Ako je tako a nije jer je Rafael odličan tehničar, valja biti maher pa fizičkom spremom nadomjestiti tehničke nedostatke.
Jednostavno, momak je trenutno nepobjediv i na šljaci i na travi.
Što ga većina ljudi voli?
Pa on se za svaki poen krvavo bori i svakom se poenu dječački naivno raduje ko da mu je prvi poen u životu!
To prava publika prepoznaje.
Nadalu je 24 godine a već je osvojio sve bitne turnire. Ako ga zdravlje i koljena posluže može nadmašiti i Conorsa, Agasija i Samprasa!
Zna li neko ko prenosi meč Dejvis-kupa iz Splita Hrvatska-Srbija? B92 ili PTC?

Susedna ulica

pre 13 godina

Za veliko finale Vimbldona, ovo je bio najmanje zanimljivi meč u poslednjih nekoliko godina. Nedostajalo je neizvesnosti, nadmudrivanja, nadigravanja, adrenalin nije prorodaio ni u jednom od 126 minuta igre. Berdih igrao stegnuto, možda ispod očekivanja, a Španac standardno dobar. Izvesna i očekivana pobeda Nadala koji je zasluženo osvojio 2 GS na travi i potvrdio da je zasluženo broj 1. na svetu.

messi

pre 13 godina

Cestitke svim fanovima najveceg igraca i coveka u istoriji tenisa Rafaela Nadala,poseban pozdrav za @ Rafaelicu,nadam se da uzivate i da ste srecni u pobedi isto onoliko koliko sam i ja. Sada odmor za kralja a onda VAMOS po US OPEN!!

mi

pre 13 godina

I prošle godine bi osvojio da nije bilo povrede.

Roland Garros 2010

QF Federer-Soderling 1-3
F Nadal-Soderling 3-0

Wimbledon 2010

QF Federer-Berdych 1-3
F Nadal-Berdych 3-0

Povuko se Roger na vrijeme :)

Tvix

pre 13 godina

Baš kao što sam i pretpostavio. Ovo se dobije kad igračić poput Berdiha dospe do finala i dobije se limunada od meča. No, šta ćemo, ne može uvek finale da bude kao prošle ili 2008. Svaka čast Rafi, nisam sumnjao ni trenutka da će ga počistiti. Berdih se stegao kao Nole kad je igrao sa njim.

djole_bg

pre 13 godina

Prvo sto mi pada na pamet posle meca je - RUTINA!

Nadal je odigrao prosecan mec, sa otprilike 70-ak % od maksimuma. I to je bilo dovoljno za 3:0, zar nije to pomalo zastrasujuce?!?

Nadal je jedino bio odlican po pitanju servisa, al opet tu je doprineo i uzasan ritern Berdiha, koji je po mom misljenju najgori riterner od top 10/15 igraca..

Sve u svemu, osma GS titula (treca na brzim podlogama) u desetom GS finalu, sa 24 godine, dovoljno da bi prestali da ga potcenjujete i nazivate "sljakasem"?!!? Procenite sami..

Sad bi bilo pametno da pored Dejvis kupa koji je vec odlucio da preskoci, odmori mesec i kusur dana do mastersa u Torontu, jer njemu problem sa kolenima ne pravi nacin igre koliko mu pravi gust raspored turnira, i kad bi izbacio 2-3 turnira godisnje verujem da ne bi imo nikakvih problema sa zdravljem..

Sve najbolje Rafa!!!

Pozdrav svim ljubiteljima tenisa..

bjørn

pre 13 godina

Kao Federerov navijac, skidam kapu Nadalu. Godinu dana bez osvojenog turnira, par izgubljenih meceva a onda se vratio jaci nego ikad.Svaka cast!
P.S. sad se vidi koliko gubi tenis kad nema jednog od njih dvojice, a jedan lagano ide u zasluzenu penziju :D

bjørn

pre 13 godina

Kao Federerov navijac, skidam kapu Nadalu. Godinu dana bez osvojenog turnira, par izgubljenih meceva a onda se vratio jaci nego ikad.Svaka cast!
P.S. sad se vidi koliko gubi tenis kad nema jednog od njih dvojice, a jedan lagano ide u zasluzenu penziju :D

djole_bg

pre 13 godina

Prvo sto mi pada na pamet posle meca je - RUTINA!

Nadal je odigrao prosecan mec, sa otprilike 70-ak % od maksimuma. I to je bilo dovoljno za 3:0, zar nije to pomalo zastrasujuce?!?

Nadal je jedino bio odlican po pitanju servisa, al opet tu je doprineo i uzasan ritern Berdiha, koji je po mom misljenju najgori riterner od top 10/15 igraca..

Sve u svemu, osma GS titula (treca na brzim podlogama) u desetom GS finalu, sa 24 godine, dovoljno da bi prestali da ga potcenjujete i nazivate "sljakasem"?!!? Procenite sami..

Sad bi bilo pametno da pored Dejvis kupa koji je vec odlucio da preskoci, odmori mesec i kusur dana do mastersa u Torontu, jer njemu problem sa kolenima ne pravi nacin igre koliko mu pravi gust raspored turnira, i kad bi izbacio 2-3 turnira godisnje verujem da ne bi imo nikakvih problema sa zdravljem..

Sve najbolje Rafa!!!

Pozdrav svim ljubiteljima tenisa..

ljusha

pre 13 godina

Rafa veliki šampion u svakom smislu te reči!Veliki sportista,ali pre svega veliki čovek! Skroman u pobedi, skroman u porazu! Želim ti puno uspeha u sledećim godinama i pre svega zdravlja! Čestitam još jednom!

mesko

pre 13 godina

Znaci Nadal, opet.
Nole, bre, idi dakle dole do reke, and .....
Mozes da budes drugi na svetu, da si zaradio ne znam koliko love, a da pri tome ja nisam ni u sopstvenom ulazu drugi u pljuvanju u dalj, ali to ne znaci da ne mogu da ti kazem da si me mnogo razocarao. A spisak razocaranja je prilicno dugacak.
Ja, kao navijac, imam pravo da zahtevam od tebe da osvajas znacajne turnire. U suprotnom, ti si samo jedan Bozoljac (kome svaka cast za mec protiv Federera) ali nisi vise pretedent na krunu. Ne vise u mojim ocima.
Igras kao baba, ponasas se kao baba, (izvinjavam se svim dobrostojecim babama, ali trenutno nemam bolju metaforu), i pricas kao baba. Kada si poceo da propadas teniski imao si 21 godinu pa smo se tesili da se mlad. Danas imas pune 23 godine, sto bi posteni ljudi rekli ti si u 24 cetvrtoj, i vise nisi mlada kada je tenis u pitanju. A dajes izjave kado 18-naesto godisnja Ana Ivanovic. Ti si bio takav talenat da slobodno mogu da kazem sram te bilo od sebe samog i tvog talenta. Mogao si da budes miljenik sveta, a postao si mocna mora i gledaoca i tv stanica i ostalih medija. Derle sa Kopaonika koje je prevremeno kukuriknulo.
Navijacu ja za tebi i dalje, kao sto navijam i za EPS Srbije (u borbi protiv kriminalne provatizacije), ili za one nesrecne orlove sa srcem kokoske. Ali samo od tebe zavisi koliko cu se ubuduce radovati. Ja sam samo navijac i vazni su mi trofeju. Da se ne lazemo: ako jednog dana Filip Krajinovic udje u finale Vimbldona, tog cu te trenutka zaboraviti. I nemoj neko da mi je neko prebacio da nisam pravi navijaC. Ja sam cistokrvni navijac koji navija za talentovane, pozrtvovane, srcane, posvecene sportiste, koji ce ili uzeti trofej ili "ostavit srce na terenu" u pokusaju da ga osvoje. Kao navijacu, meni su potrbni takvi uzori. Pun mi je kufer luzera i onih koji reklamiraju gace na tekevuziji. Da su mi potrebni takvi heroji, lako mogu da ih nadjem na stranicama Glorije.
Da ne zaboravim: od srca sve cestitke Nadalu i njegovim vernim navijacima na sajtu b92.

zelena trava

pre 13 godina

Tek me sad bes hvata zbog Novakove izgubljene sanse. Nista ovaj Berdych nije pokazao u ovom finalu, a jedva malo vise nego u polufinalu. Ritern vise nego mrsav za igru protiv jednog Nadala, niti jedan izvanredan, sampionski udarac, jedva prosecan slajs, dakle samo servis i poneki volej. Bolje da je pustio Noleta ili Federera, pa da vidimo neki tenis. Svaka cast Rafa, tebi sitne musice ne smetaju.

Lazar

pre 13 godina

cestitke pravom sampionu nadalu za neverovatan uspeh. 8 GS sa 24 godina je fenomenalno i ko zna gde ce mu biti kraj.
dok kvazi sampioni govore o tome kako ce biti jos finala ovaj veliki i ugledni sportista pokazuje srce i karakter na terenu i pobedjuje sve po redom.
tako se osvajaju srca ljudi a ne glumljene neki cirkusa.
Rafa idemo dalje, US Open je tvoj

a-rod

pre 13 godina

Iako izuzetno postujem Federerove rezultate na grend slemovima,i iako svim silama navijam za Rodika da osvoji us open,moram da kazem da izgleda da je u ovom trenutku pitanje vremena kada ce Nadal da obori Federerov rekord,i da je,ipak Nadal glavni kandidat i za titulu na us openu.
Razlog odavno poznat,i jos jendom dans demonstriran-Zastrasujuca igra,i jos vaznije neverovatna mentalna stabilnost,zbog koje (bar za sada),izgleda da ga je nemoguce dobiti u mecu na 3 dobijena seta
Deluje kao da ga samo neka teza povreda moze zaustaviti

uncal toni

pre 13 godina

@ja
Čekaš da nadal naiđe na malo ozbiljnije protivnike-zar federer najveći u povijeti nije ozbiljan protivnik, murray također,đoković,soderling...sve su to igrači koje nadal pobjeđuje na grand slamovima. đoković nadala na grand slamu nikada nije pobjedio. kakav je to onda igrač novak kada gubi od berdicha,koldschreibera itd.da nijedan meč u karijeri nadal više ne pobjedi,on je legenda koje je prestigla veličine puput lendla,agasija,wilandera i drugih. taj tvoj pad nadala se događa već 5-6 godina, a nadal nikako da padne. ali znam ja tvoju taktiku. čekaš da nadal napuni 30-tak godina pa da počme gubiti mečeve,a ti ćeš onda reći kako si bio u pravu. ali gle čuda,nadal je već sada legenda. 8 grand slamova i još dva finala wimbledona,broj 1,davis cup,rekorder po masters titulama,olimpijsko zlato itd.andy murray poslije meča izjavljuje da mu je nadal omiljeni igrač i da ga obožava gledati i igrati sa njim, federer također i mnogi drugi. otvori oči i vidjet ćeš da je tvoja prognoza već sada potpuno promašena jer nadal ne mora u karijeri dobiti ni jedan meč više i ti si opet u krivu jer je on svoje mjesto u povijesti osigurao pretekavši veličine poput konorsa,agasija i da ne nabrajam dalje.ma znaš ti to sve dobro,ali te zasljepljuje mržnja prema nadalu,a samo zato šta je španjolac bolji igrač od novaka đokovića koji je također odličan ,ali nije ni blizu nadalu,a ne može ga više ni dostići.i još nešto,ne broji vinere ostvarene servisom i volejom i dobit ćeš jedan jako zanimljiv podatak. nadal u svakom meču ima više vinera forhendom i bekendom od svog rivala. pa karlović u svakom meču ima više vinera od suparnika. naravno 90% tih vinera je servisom.veliki serveri i kada gube osvajaju ukupno više poena od suparnika jer svoje gemove lakoćom dobijaju po 40-0 ili 40-15 upravo radi tih servisa i besplatnih poena. ali nije tenis serviranje nego igra. gledajući rafaela nadal možeš vidjeti najbolju igru na svijetu. izbaci tu mržnju prema rafi i uživat ćeš u njegovom tenisu kao i ostatak plavog planeta.

messi

pre 13 godina

Cestitke svim fanovima najveceg igraca i coveka u istoriji tenisa Rafaela Nadala,poseban pozdrav za @ Rafaelicu,nadam se da uzivate i da ste srecni u pobedi isto onoliko koliko sam i ja. Sada odmor za kralja a onda VAMOS po US OPEN!!

Tvix

pre 13 godina

Baš kao što sam i pretpostavio. Ovo se dobije kad igračić poput Berdiha dospe do finala i dobije se limunada od meča. No, šta ćemo, ne može uvek finale da bude kao prošle ili 2008. Svaka čast Rafi, nisam sumnjao ni trenutka da će ga počistiti. Berdih se stegao kao Nole kad je igrao sa njim.

Jednorog68

pre 13 godina

Nikada se ne zalećem u prognozi, pa ni ovoga puta, mada sam Rafu, ruku na srce, videla u finalu.
Pokazao je i više - da može da trijumfuje.
Drugi put je povezao RG i WB što se ne dešava često.
Igrao je solidno (Višković je očekivao fenomenalnu borbu...sic!), budući da je finale i da Berdič nije došao sa ulice, nego posle sjajnih pobeda nad 2. i 3. teniserom sveta u tom času.
Pohvale obojici, posebno Rafaelu.
Svojom igrom, a posebno ukupnim sportskim habitusom, može samo da služi kao PRIMER svim sportistima.

Razumem da će Dejvis Kup apstinirati da ne rizikuje povredu, a posebno što je jasno da će se pripremati za američki Grand Slam.

Kako igra, lično ne bih bila iznenađena da i njega uzme, mada mislim da će mu to biti najteži zadatak u dosadašnjoj karijeri, jer će imati protivnike koji su na betonu svakako bolji od njega. No, to se mislilo i za travu, pa....

Espana

pre 13 godina

A sta, da Bedrych nije pomislio da ce osvojiti Winbledon? Pa ne moze on sa Nadalom da igra kao sa ovim ostalima, da razvali po servi i onda moli boga da protivnik pogresi. Lepo McEnroe rece da mu ne preporucuje duze poene. Dobro je Bedrych i ovo ostvario i cisto sumljam da ce ovoliko ikad ponoviti. Bravo Rafa!

Susedna ulica

pre 13 godina

Za veliko finale Vimbldona, ovo je bio najmanje zanimljivi meč u poslednjih nekoliko godina. Nedostajalo je neizvesnosti, nadmudrivanja, nadigravanja, adrenalin nije prorodaio ni u jednom od 126 minuta igre. Berdih igrao stegnuto, možda ispod očekivanja, a Španac standardno dobar. Izvesna i očekivana pobeda Nadala koji je zasluženo osvojio 2 GS na travi i potvrdio da je zasluženo broj 1. na svetu.

mi

pre 13 godina

I prošle godine bi osvojio da nije bilo povrede.

Roland Garros 2010

QF Federer-Soderling 1-3
F Nadal-Soderling 3-0

Wimbledon 2010

QF Federer-Berdych 1-3
F Nadal-Berdych 3-0

Povuko se Roger na vrijeme :)

KOŽETA

pre 13 godina

Čestitke Rafi na 8. grand slamu. Ušao je u klub:Agassi,Lendl,Conors. Pitanje je dana kada će ih preteći jer vrijeme radi za Rafu. Tj. već ih je pretekao jer ima više mastersa od bilo kojeg, a grand slamove je osvojio u eri Federera-najvećeg u povijesti.Rafa također ima odličan tim ljudi koji su znali što napraviti pa da Nadal osvaja i slamove na ostalim podlogama.Čovjek i dalje napreduje što znači da će biti još velikih naslova. Ma kad bolje razmislim ovaj Nadal samo zna da igra na zemlji,travi,betonu i dvoranskim uvjetima:)Vamos!!!

iggy

pre 13 godina

Ponovicu komentar koji sam jednom prilikom procitao na ovim stranicama - U tenisu postoje 3 klase, prva - Nadal i Federer, druga - Djokovic, treca - svi ostali. I dodacu - cinjenicom da je samo ogromnim gubitkom bodova od strane Federera Djokovic ni kriv ni duzan drugi, uopste se ne umanjuje prethodna tvrdnja

bane

pre 13 godina

@bane

Imenjače Federer je stariji 5 god. od Nadala a to je punih 20 GS titula plus Nadal je zbog snažne konstitucije već viđen za dužu karijeru od Feda, zato nikad ne reci nikad. Sada je već jasno da je Nadal postao raznovrsniji igrač od Federera, dva Wimbledona to pokazuju plus AO a sada još ostaje operacija US Open. I pri tome još uvek igra sa 70-80% forme. Nadal postaje toliko dominantan kakav niko nije bio nikada, ni Federer na vrhuncu karijere. Jednostavno rečeno ovaj mladić postaje nepobediv, svejedno gde se igra i na kojoj podlozi.

realno

pre 13 godina

to Rafa ti si kralj, bices bolji i od Feda... samo kolena da posluze:))) oba moja favorita su osvojila turnir, bas mi je drago! jos Spanija da pobedi na svetskom prvenstvu.
a ti Nadal ne samo da si veliki teniser ti si i "veliki" covek

Ženevljanin

pre 13 godina

Komentator br. 20 (Jednorog) mi je uštedeo trud... potpisujem sve što je ova pametna devojka napisala.
Ipak, imam post scriptum: Pozivam komentatora "ja" i onog koji je sa sigurnošću prognozirao 3:1 za Berdiha, da nikako ne odustaju od slanja svojih priloga. Smeh je zdrav, kažu ... a njihove komentare je nemoguće čitati bez (glasnog) smejanja...

vamosrafa

pre 13 godina

nadalu turniri za sljaku sluze da se psihicki pripremi za ostatak sezone.secam se samo prije godinu dana kad ste isti vi pricali da ce ispasti iz prvih 10 itd,gdje ste sada?

Majs

pre 13 godina

Mislim da je publika ove godine otisla razocarana kuci. Nakon onakvih finala u prosle tri godine covek bi se lako prevario misleci da ga ocekuje teniska poslastica, a ono Berdych = Zvonareva. Bledo i neispirativno u finalu. A Nadal ostaje moj favorit za rusenje Rogerovih rekorda. Imace onoliko RG titula koliko Roger Wimbledon-a i osvojice i US open. Energija i skoncentrisanost tog momka treba da budu uzor svim teniserima. Mislim da je vreme za malu smenu. Rodjo, u penziju. Del Potro - vrati se vec jednom. Novak, Tsonga i Murray - nazad u laboratoriju.

Mladi i mladoženji neka je srećno sklapanje braka, a Nadalu GS

pre 13 godina

Nadalu sve čestitke za osvojeni drugi GS na Vimbldonu, ali neatraktivniji i dosadniji meč odavno nisam gledao na jednom GS finalu. Danas je uzbudljivije bilo na Jankovom venčanju dok je izgovarao sudobonosno “da”, nego na Vimbldonu.

Mirsad

pre 13 godina

Juce sam prozvao sve "face" da se oglase danas oko 18h na ovom mjestu. Da ponovo izmisle faktor srece i u ovoj Rafinoj pobjedi,tituli. Imate li komentar na poslednji Rafin poen? O igri ponovo necu trositi rijeci,samo cu reci da ovaj skromni decko igra rutinski i perfektno. Sad ide Dejvis kup pa odmor od 10tak dana i onda sezona betona.E,tu me najvise strah od njegovih povreda,ali se nadam da nece uzeti preveliko ucesce jer bi to izazvalo veliki teret njegovim koljenima. Nego,vrijeme je za slavlje. Ole,ole! Pozdrav za sve iskrene ljubitelje tenisa a poseban za Rafine fanove. Poslednji put sa ovogodisnjeg Wimbledona-Vamos RAFO!!

Raso

pre 13 godina

Nadalu svaka cast! Zasluzeno sto posto, ali citam komentare i ne mogu da vjerujem. Jel treba Berdych da vam se izvini sto je u finalu. Da bi stigao do finala napravio je isto sto i svaki teniser odkad se igra wimbledon, pobjedio je 6 protivnika. Vas jedino boli sto je dobio Noleta.

Vladan R

pre 13 godina

Zasluzen trijumf Nadala kome se slicno kao Federeru prosle godine na RG, ove godine sve otvorilo na W, a posle dosta muka u prvom delu turnira . Kazem otvorilo jer bi mu bilo znatno teze i sa Federerom ili Djokovicem bez obzira sto je Berdih poneute izbacio. Jednostavno Berdih nije izdrzao psiholoski pritisak slicno kao sto ga nisu izdrzali Marej dva puta protiv Federera na FM i AO, Soderling i protiv Federera i protiv Nadala na RG, odnosno Novak protiv Federera na FM a sve u finalima. Jedini koji nije pao pod pritisak je Del Potro prosle godine na FM protiv Federera, i zato mislim da bi za godinu dve on mozda mogao biti najveci rival Nadalu, ako se posle povrede vrati u formu u kojoj je bio prosle godine. Sto se Djokovica i pre svega Mareja tice mislim da obojaca imaju psiholosku barijeru na GS turnirima, posebno bi taj problem mogao imati drugo pomenuti i zbog pritiska Britanske javnosti i zbog nekoliko teskih poraza sto u finalima sto u polufinalima. Danas je ocajna igra Berdiha na pritsak i podizanje nivoa Nadalove igre u dvanaestom genu drugog i desetom gemu treceg seta ucinila da pobeda bude maltene rutinska. I upravo taj element igre koji je doneo pobedu Berdihu protiv Federera, mentalna snaga da kljucne poene citaj brejk lopte resi u svoju korist, u danasnjem mecu bila na strani Nadala, koji je u tom segmentu trenutno ubedljivo najjaci na turu i mislim da je taj element u njegovoj igri, danas vazniji cak i od besprekorne fizicke spreme, fantasticne borbenosti i sposobnosti da stigne svaku loptu, uz naravno neosporno ogromno tenisko znanje-i upravo ta mentalna snaga koja mu je itekako falila nakon povratka posle povrede, mu se u potpunosti vratila nakon trijumfa na prvom mastersu na sljaci ove godine. Jednostavno Berdih je protiv Federera iskoristio 4 od 6 brejk prilika, dok je istovremeno od 8 dozvolio samo 1. Danas je Nadal imao 4 od 6 a Berdih 0 od 4. Da li ce se i on prikljuciti navedenima, ne znam, potencijala svakako ima ali da li ce ga do kraja iskoristiti videce se. Sto se Federera tice njegovo vreme svakako prolazi, bar sto se dominacije tice, ali ja ne bih bas tako lako u potpunosti otpisao mogucnost da u narednoj godini dve bljesne i osvoji jos koji GS-jer pretpostavljam da ce probati da odigra na koliko toliko vrhunskom nivou bar do OI 2012 u Londonu.

Elvis

pre 13 godina

RAFAEL NEPOBJEDIVI!!!
Alal vjera momče.
Neka budala novinar u Engleskoj izjavila kako je 2001.godine Ivanišević osvojio Wimbldon samo zbog dobrog prvog servisa. Ako je tako, a nije, majstoru iz Splita svaka čast.
I neki Nadalov uspjeh pripisuju samo fantastičnoj fizičkoj spremi a ne dobroj tehnici.
Ako je tako a nije jer je Rafael odličan tehničar, valja biti maher pa fizičkom spremom nadomjestiti tehničke nedostatke.
Jednostavno, momak je trenutno nepobjediv i na šljaci i na travi.
Što ga većina ljudi voli?
Pa on se za svaki poen krvavo bori i svakom se poenu dječački naivno raduje ko da mu je prvi poen u životu!
To prava publika prepoznaje.
Nadalu je 24 godine a već je osvojio sve bitne turnire. Ako ga zdravlje i koljena posluže može nadmašiti i Conorsa, Agasija i Samprasa!
Zna li neko ko prenosi meč Dejvis-kupa iz Splita Hrvatska-Srbija? B92 ili PTC?

Dylan Dog

pre 13 godina

Iskrene čestitke Rafi Nadalu za osvajanje još jedne titule na Vimbldonu!

Iako je prikazao svoju B, C igru, to je bilo sasvim dovoljno da savlada Berdiha. Čeh je igrao nešto malo bolje nego protiv Đokovića, ali sve u svemu - nedovoljno dobro da bi osvojio GS trofej.

Mišljenja sam da je pre loša forma i igra ispod sopstvenog proseka vodeće ATP četvorke - izbacila u plan igrače kao što su Soderling i Verdasko, a evo sada i Berdih - nego neki njihov iznenada otkriven kvalitet i kasno sazrevanje. Nesporno je da je njihova forma i nivo igre u usponu, ali za trofeje je potrebno nešto što oni nemaju - nisu sazdani od šampionskog materijala. Imanje toga se vidi još od prvih nastupa u profesionalnom tenisu i ako ne počne da se ostvaruje do 22-23 godine, teško da ga je uopšte i bilo.
Isto važi i za "otkrovenja" u ženskom tenisu: Martinez-Sančez, Rezai, Stosur, Skjavone... Godinama su prisutne u ženskom tenisu, bez ikakvog značajnijeg rezultata, a sada odjednom predstavljaju neki respektabilni faktor.

Možda grešim, ali jednostavno ne verujem u naknadnu pamet i naknadnu eksploziju talenta. Uspeh gore pomenutih (mada potpuno zaslužen i ne želim da ga ovim omalovažavam) po meni je pre splet raznoraznih (pomalo srećnih) okolnosti, nego neka značajna prekretnica, nego nešto što će trasirati nove puteve u svetskom tenisu.
U svakom slučaju vreme je najbolji sudija. Ili će me demantovati ili potvrditi ovo što sam napisao.

Rafaelica

pre 13 godina

Osmi u rukama! Bravo! Nijednog trenutka nisam sumnjala da je ovogodišnji Vimbldon tvoj. Nije bilo suza, kao posle osvajanja RG-a, što je normalno, jer RG je tvoje carstvo, a i prvi GS posle pauze. Divno bi bilo i USO osvojiti, jedini GS pehar koji ti nedostaje.

@ja ili @baj baju
" Pokazaće mu, počistiće ga, poniziće ga - ovaj, onaj etc.(Sederling, Mari, Berdih)." " Nema više šljakastih terena, ne očekuj ni jednu pobedu više." I tako se , jadan, stalno, tešiš. Trebalo bi da prestaneš da pratiš muški tenis, jer ti je Nadal stalno pred očima u negativnoj konotaciji.

Era

pre 13 godina

Teniserima svaka čast. Ali ono što mogu da primetim puno pakosnih komentara, kao i uvek. Tipično za srpski ili balkanski mentalitet.

Vendi

pre 13 godina

Bravo, bravo, bravo. Tako rade pravi šapmioni. Poštovani gospodine @ja & co. Nemojte se više javljati i ostavljti svoje komentare na račun ovog divnog čoveka i velikog sportiste. Pozdav za @ Rafaelicu @ Messia @Srđana i sve druge divne ljude i njegove verne fanove koji sada uživaju u njegovom slavlju. još jednom bravo Rafa cara. Neka se jadaju svi koji ti zavide. Ispunio ti se jpš jedan san imaš devojku koju viliš i samo napred. Nadam se da će sledeće godine glavnu reč na najvećim turnirima voditi Rafa i Delpo.

anonomus

pre 13 godina

Svaka cast za Nadala!!Zelim mu sve najbolje,a ono sto me jos kod njega impresionira jesu njegovi ogromni bicepsi!Zaista je dobro razvijen i zelim mu jos mnogog titula!!

nikol dž.femija

pre 13 godina

Nadal...baš, baš lagano....ČESTITKE, naravno.

Mogu zamisliti kako se sada dobro oseća,kako mu je lepo i koliko uživa uz svoju slatku devojku.

Zaslužio je da vimbldonsko finale,bar jednom,osvoji bez frke,Toni je po prvi put na ovom Vimbldonu bio miran od početka do kraja, besprekorno miran.

Da,šteta što nije bilo našeg Novaka, i zaista kako su bili veliki mečevi finala Fed-Nadal ili prošlogodišnji nezaboravni Fed-Rodik. Ali,ne može stalno.

Statisticar amater

pre 13 godina

@bane

OK, cenim Nadala, ali i matematiku, pa vise zbog ovog drugog moram da prokomentarisem tvrdnju da Nadal nikada nece stici Federera po broju GS titula.

Recimo: Nadal ima 3 GS titule vise nego sto sto je imao Federer u istom uzrastu (8:5). Nakon toga, Federer je osvojio 11 GS titula, zasto Nadal ne bi uradio nesto slicno? Ne kazem da hoce -iako bih to i sam voleo- vec samo da mi nije jasno po kojoj racunici on to "ne moze"?

borg

pre 13 godina

sad se vidi da je berdych zalutao u finalu,gledao sam njegov mec protiv onog nemca branda,i tu je bio slabiji igrac,i samo neiskustvo onog nemca su ga dovela dalje.bravo za nadala,ako ovako nastavi poobarace sve rekorde,jer fed vise nema volje,a sastigle su ga i godine,sta je sa djokovicem to niko nezna,murrey mu je pretnja na betonu,ali on puca od pritiska engleza,del potro planduje,söderling pobjedjuje samog sebe,opet jedino ostaju federer i novak da ga zaustave.e ako sad obojica nemaju motiva,ne znam...inace nadal je igrao dovoljno dobro da bi pobijedio,ali pogledajmo finala iz 2006-2008 tada je igrao po mojoj proceni puno bolje i izgubio je 2 finala,a trece jedva dobio.ipak veliki pad kvaliteta ove godine.nadal je pravio toliko gresaka,naravno za njegov standard,ali ni to onom cehu nije bilo dovoljno.@ja,i mi ostali pomirimo se sa sudbinom, AKO NEMOZES DA IH POBIJEDIS ONDA IM SE PRIDRUZI.ps nadam se povratku feda na velika vrata,od djokovica sam digao ruke,neznam kakve probleme ima taj covjek...

bane

pre 13 godina

nije šljakaš ali teško da ce da stigne Federerovih 16 Gs titula....za to mu treba pune dve godine pod uslovom da uzme sva cetiri gren slema po sezoni,realno to je uspelo samo Rodu Lejveru,cak ni Federer nije uzeo sva cetiri u sezoni tako da nema šanse da se to desi a naravno sto vreme vise bude odmicalo on ce biti sve stariji i naravno imace vise problema sa kolenima.

acmilan

pre 13 godina

Bravo Rafael! Posle teske prosle godine, ovo je zaista predivno, sve se sklopilo kako treba, opet je osvojio i RG i Wimbledon, fantasticno! A tu je i prva pozicija.
Nadam se da ce i na US Open-u biti uspesan.

ZN

pre 13 godina

Bravo za Rafu! Prognozirao sam (sebi) 3:0 za Rafu i tako i bi:-)Za mene nije ovo bilo nikakvo iznenadjenje. Cudilo me je samo sto su mnogi, kao i Viskovic, predvidjali pobedu Berdiha (sic). Gde je ta njegova sampionska igra? Ne mogu a da se ne zapitam, pa ko je to pobedio Djokovica? Sve mi vise izgleda da je to bio Djokovic sam.

Mr. Error

pre 13 godina

Nisam gledao mec, ali vec sam rekao da sam ubedjen da Nadal osvaja Wimbledon. I pogodio sam! On vise nije samo ekspert za sljaku. Sada tuce na svim podlogama. Ali u njegovoj sjajnoj karijeri, ima jedna crna tacka. To su kolena. Koliko ce zaista moci da izdrzi takav tempo? To mislim ni on ne zna. Kako bilo, imamo novog kralja u Engleskoj i na ATP-u. Sada je daleko i Federeru i Novaku.
Sledi pauza pa turniri na tvrdoj podlozi. Tu treba traziti sansu za Jelenu, Novaka (Ana je duboko u ambisu, i do skora necemo gledati dobar tenis sa njene strane). Ti turniri upravo mogu doneti Noletu i Jeci prvo mesto. Ali usporicu sa tim. Ima vremena i za to.

Bas cu se smoriti sto nece biti tenisa skoro ceo mesec.

srle

pre 13 godina

Razocaranje zvano "Nole" moze se samo meriti sa razocaranjem zvanim "revolucija 2000", ili vec koje.
I prvi, i oni drugi, pokazuju da smo 1000 godina iza sveta.
Jeste da Amerika, Engleska, Francuska, Svedska i Nemacka placu za igracem Noletovog ranga, ali i Srbija place za Bekerom, Borgom, Janikom Noa, Samprasom, Konorsom Mekinroom, da ne nabrajam dalje.
Nole je najbolji srpski teniser, ali je i Partizan najbolji srpski fudbalski klub. Razmisliste o ovome.

sveznalica

pre 13 godina

ko li je deda u crnom kaubojskom sesiru u boxu iza Tonija?
(sedeo je tamo i na Noletovom mecu)
(Larry Bird, 4. jul 2010 20:24)

To je cika koji pravi raspored sedenja rodbine i ekipe tenisera u tim lozama. Tako kaze Visko, a on sve zna.

Rafaelica

pre 13 godina

@messi i @Vendi
Hvala na pozdravima. Pozdravljam i ja vas. Radujemo se, a nadam se da ćemo se posle USO-a još više.
Nadam se da će nam Rafa sledeće godine osvojiti sva četiri GS-a, ili 2012 sva 4.GS-a + OI-e i time uz Štefi biti jedini pravi muški osvajač Zlatnog slema (jer Agasi nije OI osvojio iste godine kada i slemove). Inače osvojiće još četiri RG-a i minimum još jedan V. Time bi dostigao Feda. Ako ga zdravlje posluži prestići će Feda. Žaslužuje to jer je bolji od najboljeg.
Samo me brinu Rafine reči posle meča sa Marijem : " Siguran sam da ćeš već sledeće osvojiti V." Kada je Rogeru rekao posle pobede na AO-u 2009.-siguran sam da ćeš osvojiti 14GS -ispao je na RG a V. nije igrao, čime je Fed stigao i prestigao Samprasa. Koicidencija sa povredom je neobična, i ako sledeće godine ispadne na V-u ili u finalu izgubi od Endija, smatraću da je preveliki hrišćanin ili previše empatičan.

neznalica

pre 13 godina

Jednostavno je najbolji...Oborices ti Federerove rekorde...VAMOSSS an CONGRATULATIONS RAFAAAA :)
(Vamos, 4. jul 2010 19:26)

Kad je vec VAMOSSS onda je i FELICITACIONES RAFA.
Nece ti taj razumeti engeski :)

Neo

pre 13 godina

Pitanjce za @Jednoroga68,@Rafaelicu,@Vendi & co.Kako mozete znati da je Nadal divna i postena osoba?Za to je potreban duzi kontakt od gledanja njegovih meceva i drzanja pobednickih govora.Da li ga mozda licno poznajete?I ja bih voleo da ga upoznam.Pa..

borg

pre 13 godina

@ja slazem se da nadal igra dosadno i defaNZIVNO,upravu si kada kazes da je imao puno srece do sada.ali grijesis kada pises da nema intiligenciju na terenu,ili nema igru.tacno je da zivi od gresaka protivnika prvenstveno,ali je isto tacno da je popravio igru,radi na sebi,servis mu je odlican skoro nikad ne grijesi kod big pointsa,nikada se ne predaje,da federer ima tu mentalnu snagu imao bi najmanje 25 gs titula.berdych je nazalost limitiran igrac,pobijedio je feda,koji u zadnje vrijeme djeluje jako nezainteresovan,inace berdych na wimbledonu po pravilu fedu nesme ni set uzeti,a kamoli pobjedit.a gulbisa nebih komentirao,ako bude ostalo da on zaustavi nadala,osvojice nadal jos barem 15 gs titula.murrey ima igru za nadala,ali samo na betonu,i ima neverovatan pritisak javnosti...sve ce zavisiti od feda,ako se bude zainatio,i konacno smanji preterani respekt moze zaustaviti nadala.djokovic je nepredvidljiv,videcemo hoce li se popravit.poz

Ksenija Vlaho*)

pre 13 godina

Ne znam da li je nekome palo na pamet, ali evo, meni jeste:
- Rafa je već do sada osvojio 1/3 mastersa 1000 (3) i 1/2 Gran Slam (2).

Neuporedivo!

ja

pre 13 godina

@borg
Ja ipak necu prihvatiti tu tvoju "ako ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se".
Moze Nadal jos 1000 ovakvih pobeda da napravi, ali ja svoje misljenje ne menjam. Ne svidja mi se njegova igra, nacin na koji pobedjuje, ta dosadna defanziva kojoj nema kraja, cekanje greski protivnika...
I u ovom mecu je sve do samog kraja Berdih imao i vise vinera, pa cak i manje gresaka od tog istog Nadala.
I pored toga je gubio sa 2:0, ne zato sto je Nadal bio bolji od njega, vec samo zbog neiskustva igranja ovakvih meceva.
Ja cu ipak sacekati da Nadal na ovakvim takmicenjima naidje na malo ozbiljnije protivnike, koji znaju kako da izadju sa njim na kraj.

Od Djokovica ne dizem ruke. Bas danas sam gledao reprizu one emisije "Balkanskom Ulicom" u kojoj je ucestvovao Novakov otac. To me je samo podsetilo na cinjenicu sta je sve taj mladic prosao da bi dosao do vrha. Ceo svoj zivot posvetio je tenisu i sigurno da nece tek tako lako sve to upropastiti, odbaciti i odustati od svog cilja da bude najbolji na svetu.

Naravno nije tu samo Djokovic, ima tu jos nekoliko fantasticnih tenisera. Marej je jos pre dve godine osvojio moje simpatije upravo na Vimbldonu. Del Potro mi je takodje prirastao za srce jesenas na US Openu.
Ima tu verovatno jos nekih tenisera o kojima se ce tek pricati. Na primer Gulbis - odlican teniser koji nema straha od Nadala i slicnih. Zamisli na primer sta bi bilo da je Gulbis igrao protiv Nadala.
Momak je svestan da ima bolju igru od njega, a nema strah ni respekt prema istom. Dakle ima sve sto mu je potrebno da ga pobedi u ovakvom jednom finalu.

Ovo danas je bio jedan od tuznijih dana za svetski tenis, ali sam ja ipak optimista. Posle kise uvek dodje sunce. Nece ni Nadala doveka moci ovako, da pobedjuje meceve samo zato sto ima srece ili sto ga se protivnici plase.
Raspasce se to njegovo samopouzdanje kao mehur od sapunice. Jednom se to vec desilo, pa se nekako izvukao opet samo spletom srecnih okolnosti.
Sledeci put kada se desi ista stvar, nece mu biti povratka i nestace sa teniske scene brze nego sto iko moze i da pomisli.
Jednostavno covek nema kvalitete koje su potrebne za pravog sampiona.
Ima on borbenost, zelju za pobedama, fin je u ntervjuima pogotovo posle pobeda...
Sve to stoji i svaka cast njemu na tome, ali po meni to nije dovoljno.
Nadal nema ono sto je najvaznije, a to je igra i teniska inteligencija i umece.
Covek izvlaci apsolutni maksimum iz onog sto ima, a nema bas puno.
Medjutim pitanje je sta ce biti kada ostali pocnu da izvlace maksimume iz sebe?
Plasim se da ce tada Nadal nestati sa teniske mape.

el_nino

pre 13 godina

@ Larry Bird... Ako si mec pratio na SK, komentator je objasnio da je to covek koji rasporedjuje lozu igraca (prijatelje i porodicu) vec 35 godina, i veoma je popularan na Wimbledonu. Nisam zapamtio ime..

Tuzna

pre 13 godina

@Medicinski koktel spanskih hemicara je i ovaj put dao rezultate.Kako li se zvao onaj italijanski biciklista?Pantani,kako li?
(Who?,
U pravu si 100%.Hemija je cudo. Kako da Nole dodje do te hemije?????
Nikad dosadnije finale>E moj Nole ko tebe pobedi??????

pitanje

pre 13 godina

@Larry Bird
I ja sam se zapitao isto pitanje nekoliko puta tokom meca.
Mislim da je to bio Mik Dzeger.
Ako gresim ispravite me.

bane

pre 13 godina

nije šljakaš ali teško da ce da stigne Federerovih 16 Gs titula....za to mu treba pune dve godine pod uslovom da uzme sva cetiri gren slema po sezoni,realno to je uspelo samo Rodu Lejveru,cak ni Federer nije uzeo sva cetiri u sezoni tako da nema šanse da se to desi a naravno sto vreme vise bude odmicalo on ce biti sve stariji i naravno imace vise problema sa kolenima.

ja

pre 13 godina

@borg
Ja ipak necu prihvatiti tu tvoju "ako ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se".
Moze Nadal jos 1000 ovakvih pobeda da napravi, ali ja svoje misljenje ne menjam. Ne svidja mi se njegova igra, nacin na koji pobedjuje, ta dosadna defanziva kojoj nema kraja, cekanje greski protivnika...
I u ovom mecu je sve do samog kraja Berdih imao i vise vinera, pa cak i manje gresaka od tog istog Nadala.
I pored toga je gubio sa 2:0, ne zato sto je Nadal bio bolji od njega, vec samo zbog neiskustva igranja ovakvih meceva.
Ja cu ipak sacekati da Nadal na ovakvim takmicenjima naidje na malo ozbiljnije protivnike, koji znaju kako da izadju sa njim na kraj.

Od Djokovica ne dizem ruke. Bas danas sam gledao reprizu one emisije "Balkanskom Ulicom" u kojoj je ucestvovao Novakov otac. To me je samo podsetilo na cinjenicu sta je sve taj mladic prosao da bi dosao do vrha. Ceo svoj zivot posvetio je tenisu i sigurno da nece tek tako lako sve to upropastiti, odbaciti i odustati od svog cilja da bude najbolji na svetu.

Naravno nije tu samo Djokovic, ima tu jos nekoliko fantasticnih tenisera. Marej je jos pre dve godine osvojio moje simpatije upravo na Vimbldonu. Del Potro mi je takodje prirastao za srce jesenas na US Openu.
Ima tu verovatno jos nekih tenisera o kojima se ce tek pricati. Na primer Gulbis - odlican teniser koji nema straha od Nadala i slicnih. Zamisli na primer sta bi bilo da je Gulbis igrao protiv Nadala.
Momak je svestan da ima bolju igru od njega, a nema strah ni respekt prema istom. Dakle ima sve sto mu je potrebno da ga pobedi u ovakvom jednom finalu.

Ovo danas je bio jedan od tuznijih dana za svetski tenis, ali sam ja ipak optimista. Posle kise uvek dodje sunce. Nece ni Nadala doveka moci ovako, da pobedjuje meceve samo zato sto ima srece ili sto ga se protivnici plase.
Raspasce se to njegovo samopouzdanje kao mehur od sapunice. Jednom se to vec desilo, pa se nekako izvukao opet samo spletom srecnih okolnosti.
Sledeci put kada se desi ista stvar, nece mu biti povratka i nestace sa teniske scene brze nego sto iko moze i da pomisli.
Jednostavno covek nema kvalitete koje su potrebne za pravog sampiona.
Ima on borbenost, zelju za pobedama, fin je u ntervjuima pogotovo posle pobeda...
Sve to stoji i svaka cast njemu na tome, ali po meni to nije dovoljno.
Nadal nema ono sto je najvaznije, a to je igra i teniska inteligencija i umece.
Covek izvlaci apsolutni maksimum iz onog sto ima, a nema bas puno.
Medjutim pitanje je sta ce biti kada ostali pocnu da izvlace maksimume iz sebe?
Plasim se da ce tada Nadal nestati sa teniske mape.

mesko

pre 13 godina

Znaci Nadal, opet.
Nole, bre, idi dakle dole do reke, and .....
Mozes da budes drugi na svetu, da si zaradio ne znam koliko love, a da pri tome ja nisam ni u sopstvenom ulazu drugi u pljuvanju u dalj, ali to ne znaci da ne mogu da ti kazem da si me mnogo razocarao. A spisak razocaranja je prilicno dugacak.
Ja, kao navijac, imam pravo da zahtevam od tebe da osvajas znacajne turnire. U suprotnom, ti si samo jedan Bozoljac (kome svaka cast za mec protiv Federera) ali nisi vise pretedent na krunu. Ne vise u mojim ocima.
Igras kao baba, ponasas se kao baba, (izvinjavam se svim dobrostojecim babama, ali trenutno nemam bolju metaforu), i pricas kao baba. Kada si poceo da propadas teniski imao si 21 godinu pa smo se tesili da se mlad. Danas imas pune 23 godine, sto bi posteni ljudi rekli ti si u 24 cetvrtoj, i vise nisi mlada kada je tenis u pitanju. A dajes izjave kado 18-naesto godisnja Ana Ivanovic. Ti si bio takav talenat da slobodno mogu da kazem sram te bilo od sebe samog i tvog talenta. Mogao si da budes miljenik sveta, a postao si mocna mora i gledaoca i tv stanica i ostalih medija. Derle sa Kopaonika koje je prevremeno kukuriknulo.
Navijacu ja za tebi i dalje, kao sto navijam i za EPS Srbije (u borbi protiv kriminalne provatizacije), ili za one nesrecne orlove sa srcem kokoske. Ali samo od tebe zavisi koliko cu se ubuduce radovati. Ja sam samo navijac i vazni su mi trofeju. Da se ne lazemo: ako jednog dana Filip Krajinovic udje u finale Vimbldona, tog cu te trenutka zaboraviti. I nemoj neko da mi je neko prebacio da nisam pravi navijaC. Ja sam cistokrvni navijac koji navija za talentovane, pozrtvovane, srcane, posvecene sportiste, koji ce ili uzeti trofej ili "ostavit srce na terenu" u pokusaju da ga osvoje. Kao navijacu, meni su potrbni takvi uzori. Pun mi je kufer luzera i onih koji reklamiraju gace na tekevuziji. Da su mi potrebni takvi heroji, lako mogu da ih nadjem na stranicama Glorije.
Da ne zaboravim: od srca sve cestitke Nadalu i njegovim vernim navijacima na sajtu b92.

borg

pre 13 godina

sad se vidi da je berdych zalutao u finalu,gledao sam njegov mec protiv onog nemca branda,i tu je bio slabiji igrac,i samo neiskustvo onog nemca su ga dovela dalje.bravo za nadala,ako ovako nastavi poobarace sve rekorde,jer fed vise nema volje,a sastigle su ga i godine,sta je sa djokovicem to niko nezna,murrey mu je pretnja na betonu,ali on puca od pritiska engleza,del potro planduje,söderling pobjedjuje samog sebe,opet jedino ostaju federer i novak da ga zaustave.e ako sad obojica nemaju motiva,ne znam...inace nadal je igrao dovoljno dobro da bi pobijedio,ali pogledajmo finala iz 2006-2008 tada je igrao po mojoj proceni puno bolje i izgubio je 2 finala,a trece jedva dobio.ipak veliki pad kvaliteta ove godine.nadal je pravio toliko gresaka,naravno za njegov standard,ali ni to onom cehu nije bilo dovoljno.@ja,i mi ostali pomirimo se sa sudbinom, AKO NEMOZES DA IH POBIJEDIS ONDA IM SE PRIDRUZI.ps nadam se povratku feda na velika vrata,od djokovica sam digao ruke,neznam kakve probleme ima taj covjek...

srle

pre 13 godina

Razocaranje zvano "Nole" moze se samo meriti sa razocaranjem zvanim "revolucija 2000", ili vec koje.
I prvi, i oni drugi, pokazuju da smo 1000 godina iza sveta.
Jeste da Amerika, Engleska, Francuska, Svedska i Nemacka placu za igracem Noletovog ranga, ali i Srbija place za Bekerom, Borgom, Janikom Noa, Samprasom, Konorsom Mekinroom, da ne nabrajam dalje.
Nole je najbolji srpski teniser, ali je i Partizan najbolji srpski fudbalski klub. Razmisliste o ovome.

Vendi

pre 13 godina

Bravo, bravo, bravo. Tako rade pravi šapmioni. Poštovani gospodine @ja & co. Nemojte se više javljati i ostavljti svoje komentare na račun ovog divnog čoveka i velikog sportiste. Pozdav za @ Rafaelicu @ Messia @Srđana i sve druge divne ljude i njegove verne fanove koji sada uživaju u njegovom slavlju. još jednom bravo Rafa cara. Neka se jadaju svi koji ti zavide. Ispunio ti se jpš jedan san imaš devojku koju viliš i samo napred. Nadam se da će sledeće godine glavnu reč na najvećim turnirima voditi Rafa i Delpo.

Tuzna

pre 13 godina

@Medicinski koktel spanskih hemicara je i ovaj put dao rezultate.Kako li se zvao onaj italijanski biciklista?Pantani,kako li?
(Who?,
U pravu si 100%.Hemija je cudo. Kako da Nole dodje do te hemije?????
Nikad dosadnije finale>E moj Nole ko tebe pobedi??????

Neo

pre 13 godina

Pitanjce za @Jednoroga68,@Rafaelicu,@Vendi & co.Kako mozete znati da je Nadal divna i postena osoba?Za to je potreban duzi kontakt od gledanja njegovih meceva i drzanja pobednickih govora.Da li ga mozda licno poznajete?I ja bih voleo da ga upoznam.Pa..

Lazar

pre 13 godina

cestitke pravom sampionu nadalu za neverovatan uspeh. 8 GS sa 24 godina je fenomenalno i ko zna gde ce mu biti kraj.
dok kvazi sampioni govore o tome kako ce biti jos finala ovaj veliki i ugledni sportista pokazuje srce i karakter na terenu i pobedjuje sve po redom.
tako se osvajaju srca ljudi a ne glumljene neki cirkusa.
Rafa idemo dalje, US Open je tvoj

iggy

pre 13 godina

Ponovicu komentar koji sam jednom prilikom procitao na ovim stranicama - U tenisu postoje 3 klase, prva - Nadal i Federer, druga - Djokovic, treca - svi ostali. I dodacu - cinjenicom da je samo ogromnim gubitkom bodova od strane Federera Djokovic ni kriv ni duzan drugi, uopste se ne umanjuje prethodna tvrdnja

bane

pre 13 godina

@bane

Imenjače Federer je stariji 5 god. od Nadala a to je punih 20 GS titula plus Nadal je zbog snažne konstitucije već viđen za dužu karijeru od Feda, zato nikad ne reci nikad. Sada je već jasno da je Nadal postao raznovrsniji igrač od Federera, dva Wimbledona to pokazuju plus AO a sada još ostaje operacija US Open. I pri tome još uvek igra sa 70-80% forme. Nadal postaje toliko dominantan kakav niko nije bio nikada, ni Federer na vrhuncu karijere. Jednostavno rečeno ovaj mladić postaje nepobediv, svejedno gde se igra i na kojoj podlozi.

mi

pre 13 godina

I prošle godine bi osvojio da nije bilo povrede.

Roland Garros 2010

QF Federer-Soderling 1-3
F Nadal-Soderling 3-0

Wimbledon 2010

QF Federer-Berdych 1-3
F Nadal-Berdych 3-0

Povuko se Roger na vrijeme :)

zelena trava

pre 13 godina

Tek me sad bes hvata zbog Novakove izgubljene sanse. Nista ovaj Berdych nije pokazao u ovom finalu, a jedva malo vise nego u polufinalu. Ritern vise nego mrsav za igru protiv jednog Nadala, niti jedan izvanredan, sampionski udarac, jedva prosecan slajs, dakle samo servis i poneki volej. Bolje da je pustio Noleta ili Federera, pa da vidimo neki tenis. Svaka cast Rafa, tebi sitne musice ne smetaju.

borg

pre 13 godina

@ja slazem se da nadal igra dosadno i defaNZIVNO,upravu si kada kazes da je imao puno srece do sada.ali grijesis kada pises da nema intiligenciju na terenu,ili nema igru.tacno je da zivi od gresaka protivnika prvenstveno,ali je isto tacno da je popravio igru,radi na sebi,servis mu je odlican skoro nikad ne grijesi kod big pointsa,nikada se ne predaje,da federer ima tu mentalnu snagu imao bi najmanje 25 gs titula.berdych je nazalost limitiran igrac,pobijedio je feda,koji u zadnje vrijeme djeluje jako nezainteresovan,inace berdych na wimbledonu po pravilu fedu nesme ni set uzeti,a kamoli pobjedit.a gulbisa nebih komentirao,ako bude ostalo da on zaustavi nadala,osvojice nadal jos barem 15 gs titula.murrey ima igru za nadala,ali samo na betonu,i ima neverovatan pritisak javnosti...sve ce zavisiti od feda,ako se bude zainatio,i konacno smanji preterani respekt moze zaustaviti nadala.djokovic je nepredvidljiv,videcemo hoce li se popravit.poz

realno

pre 13 godina

to Rafa ti si kralj, bices bolji i od Feda... samo kolena da posluze:))) oba moja favorita su osvojila turnir, bas mi je drago! jos Spanija da pobedi na svetskom prvenstvu.
a ti Nadal ne samo da si veliki teniser ti si i "veliki" covek

messi

pre 13 godina

Cestitke svim fanovima najveceg igraca i coveka u istoriji tenisa Rafaela Nadala,poseban pozdrav za @ Rafaelicu,nadam se da uzivate i da ste srecni u pobedi isto onoliko koliko sam i ja. Sada odmor za kralja a onda VAMOS po US OPEN!!

Mladi i mladoženji neka je srećno sklapanje braka, a Nadalu GS

pre 13 godina

Nadalu sve čestitke za osvojeni drugi GS na Vimbldonu, ali neatraktivniji i dosadniji meč odavno nisam gledao na jednom GS finalu. Danas je uzbudljivije bilo na Jankovom venčanju dok je izgovarao sudobonosno “da”, nego na Vimbldonu.

Espana

pre 13 godina

A sta, da Bedrych nije pomislio da ce osvojiti Winbledon? Pa ne moze on sa Nadalom da igra kao sa ovim ostalima, da razvali po servi i onda moli boga da protivnik pogresi. Lepo McEnroe rece da mu ne preporucuje duze poene. Dobro je Bedrych i ovo ostvario i cisto sumljam da ce ovoliko ikad ponoviti. Bravo Rafa!

Mr. Error

pre 13 godina

Nisam gledao mec, ali vec sam rekao da sam ubedjen da Nadal osvaja Wimbledon. I pogodio sam! On vise nije samo ekspert za sljaku. Sada tuce na svim podlogama. Ali u njegovoj sjajnoj karijeri, ima jedna crna tacka. To su kolena. Koliko ce zaista moci da izdrzi takav tempo? To mislim ni on ne zna. Kako bilo, imamo novog kralja u Engleskoj i na ATP-u. Sada je daleko i Federeru i Novaku.
Sledi pauza pa turniri na tvrdoj podlozi. Tu treba traziti sansu za Jelenu, Novaka (Ana je duboko u ambisu, i do skora necemo gledati dobar tenis sa njene strane). Ti turniri upravo mogu doneti Noletu i Jeci prvo mesto. Ali usporicu sa tim. Ima vremena i za to.

Bas cu se smoriti sto nece biti tenisa skoro ceo mesec.

Majs

pre 13 godina

Mislim da je publika ove godine otisla razocarana kuci. Nakon onakvih finala u prosle tri godine covek bi se lako prevario misleci da ga ocekuje teniska poslastica, a ono Berdych = Zvonareva. Bledo i neispirativno u finalu. A Nadal ostaje moj favorit za rusenje Rogerovih rekorda. Imace onoliko RG titula koliko Roger Wimbledon-a i osvojice i US open. Energija i skoncentrisanost tog momka treba da budu uzor svim teniserima. Mislim da je vreme za malu smenu. Rodjo, u penziju. Del Potro - vrati se vec jednom. Novak, Tsonga i Murray - nazad u laboratoriju.

Dylan Dog

pre 13 godina

Iskrene čestitke Rafi Nadalu za osvajanje još jedne titule na Vimbldonu!

Iako je prikazao svoju B, C igru, to je bilo sasvim dovoljno da savlada Berdiha. Čeh je igrao nešto malo bolje nego protiv Đokovića, ali sve u svemu - nedovoljno dobro da bi osvojio GS trofej.

Mišljenja sam da je pre loša forma i igra ispod sopstvenog proseka vodeće ATP četvorke - izbacila u plan igrače kao što su Soderling i Verdasko, a evo sada i Berdih - nego neki njihov iznenada otkriven kvalitet i kasno sazrevanje. Nesporno je da je njihova forma i nivo igre u usponu, ali za trofeje je potrebno nešto što oni nemaju - nisu sazdani od šampionskog materijala. Imanje toga se vidi još od prvih nastupa u profesionalnom tenisu i ako ne počne da se ostvaruje do 22-23 godine, teško da ga je uopšte i bilo.
Isto važi i za "otkrovenja" u ženskom tenisu: Martinez-Sančez, Rezai, Stosur, Skjavone... Godinama su prisutne u ženskom tenisu, bez ikakvog značajnijeg rezultata, a sada odjednom predstavljaju neki respektabilni faktor.

Možda grešim, ali jednostavno ne verujem u naknadnu pamet i naknadnu eksploziju talenta. Uspeh gore pomenutih (mada potpuno zaslužen i ne želim da ga ovim omalovažavam) po meni je pre splet raznoraznih (pomalo srećnih) okolnosti, nego neka značajna prekretnica, nego nešto što će trasirati nove puteve u svetskom tenisu.
U svakom slučaju vreme je najbolji sudija. Ili će me demantovati ili potvrditi ovo što sam napisao.

Jednorog68

pre 13 godina

Nikada se ne zalećem u prognozi, pa ni ovoga puta, mada sam Rafu, ruku na srce, videla u finalu.
Pokazao je i više - da može da trijumfuje.
Drugi put je povezao RG i WB što se ne dešava često.
Igrao je solidno (Višković je očekivao fenomenalnu borbu...sic!), budući da je finale i da Berdič nije došao sa ulice, nego posle sjajnih pobeda nad 2. i 3. teniserom sveta u tom času.
Pohvale obojici, posebno Rafaelu.
Svojom igrom, a posebno ukupnim sportskim habitusom, može samo da služi kao PRIMER svim sportistima.

Razumem da će Dejvis Kup apstinirati da ne rizikuje povredu, a posebno što je jasno da će se pripremati za američki Grand Slam.

Kako igra, lično ne bih bila iznenađena da i njega uzme, mada mislim da će mu to biti najteži zadatak u dosadašnjoj karijeri, jer će imati protivnike koji su na betonu svakako bolji od njega. No, to se mislilo i za travu, pa....

Rafaelica

pre 13 godina

Osmi u rukama! Bravo! Nijednog trenutka nisam sumnjala da je ovogodišnji Vimbldon tvoj. Nije bilo suza, kao posle osvajanja RG-a, što je normalno, jer RG je tvoje carstvo, a i prvi GS posle pauze. Divno bi bilo i USO osvojiti, jedini GS pehar koji ti nedostaje.

@ja ili @baj baju
" Pokazaće mu, počistiće ga, poniziće ga - ovaj, onaj etc.(Sederling, Mari, Berdih)." " Nema više šljakastih terena, ne očekuj ni jednu pobedu više." I tako se , jadan, stalno, tešiš. Trebalo bi da prestaneš da pratiš muški tenis, jer ti je Nadal stalno pred očima u negativnoj konotaciji.

neznalica

pre 13 godina

Jednostavno je najbolji...Oborices ti Federerove rekorde...VAMOSSS an CONGRATULATIONS RAFAAAA :)
(Vamos, 4. jul 2010 19:26)

Kad je vec VAMOSSS onda je i FELICITACIONES RAFA.
Nece ti taj razumeti engeski :)

bjørn

pre 13 godina

Kao Federerov navijac, skidam kapu Nadalu. Godinu dana bez osvojenog turnira, par izgubljenih meceva a onda se vratio jaci nego ikad.Svaka cast!
P.S. sad se vidi koliko gubi tenis kad nema jednog od njih dvojice, a jedan lagano ide u zasluzenu penziju :D

a-rod

pre 13 godina

Iako izuzetno postujem Federerove rezultate na grend slemovima,i iako svim silama navijam za Rodika da osvoji us open,moram da kazem da izgleda da je u ovom trenutku pitanje vremena kada ce Nadal da obori Federerov rekord,i da je,ipak Nadal glavni kandidat i za titulu na us openu.
Razlog odavno poznat,i jos jendom dans demonstriran-Zastrasujuca igra,i jos vaznije neverovatna mentalna stabilnost,zbog koje (bar za sada),izgleda da ga je nemoguce dobiti u mecu na 3 dobijena seta
Deluje kao da ga samo neka teza povreda moze zaustaviti

Mirsad

pre 13 godina

Juce sam prozvao sve "face" da se oglase danas oko 18h na ovom mjestu. Da ponovo izmisle faktor srece i u ovoj Rafinoj pobjedi,tituli. Imate li komentar na poslednji Rafin poen? O igri ponovo necu trositi rijeci,samo cu reci da ovaj skromni decko igra rutinski i perfektno. Sad ide Dejvis kup pa odmor od 10tak dana i onda sezona betona.E,tu me najvise strah od njegovih povreda,ali se nadam da nece uzeti preveliko ucesce jer bi to izazvalo veliki teret njegovim koljenima. Nego,vrijeme je za slavlje. Ole,ole! Pozdrav za sve iskrene ljubitelje tenisa a poseban za Rafine fanove. Poslednji put sa ovogodisnjeg Wimbledona-Vamos RAFO!!

djole_bg

pre 13 godina

Prvo sto mi pada na pamet posle meca je - RUTINA!

Nadal je odigrao prosecan mec, sa otprilike 70-ak % od maksimuma. I to je bilo dovoljno za 3:0, zar nije to pomalo zastrasujuce?!?

Nadal je jedino bio odlican po pitanju servisa, al opet tu je doprineo i uzasan ritern Berdiha, koji je po mom misljenju najgori riterner od top 10/15 igraca..

Sve u svemu, osma GS titula (treca na brzim podlogama) u desetom GS finalu, sa 24 godine, dovoljno da bi prestali da ga potcenjujete i nazivate "sljakasem"?!!? Procenite sami..

Sad bi bilo pametno da pored Dejvis kupa koji je vec odlucio da preskoci, odmori mesec i kusur dana do mastersa u Torontu, jer njemu problem sa kolenima ne pravi nacin igre koliko mu pravi gust raspored turnira, i kad bi izbacio 2-3 turnira godisnje verujem da ne bi imo nikakvih problema sa zdravljem..

Sve najbolje Rafa!!!

Pozdrav svim ljubiteljima tenisa..

Tvix

pre 13 godina

Baš kao što sam i pretpostavio. Ovo se dobije kad igračić poput Berdiha dospe do finala i dobije se limunada od meča. No, šta ćemo, ne može uvek finale da bude kao prošle ili 2008. Svaka čast Rafi, nisam sumnjao ni trenutka da će ga počistiti. Berdih se stegao kao Nole kad je igrao sa njim.

vamosrafa

pre 13 godina

nadalu turniri za sljaku sluze da se psihicki pripremi za ostatak sezone.secam se samo prije godinu dana kad ste isti vi pricali da ce ispasti iz prvih 10 itd,gdje ste sada?

Ženevljanin

pre 13 godina

Komentator br. 20 (Jednorog) mi je uštedeo trud... potpisujem sve što je ova pametna devojka napisala.
Ipak, imam post scriptum: Pozivam komentatora "ja" i onog koji je sa sigurnošću prognozirao 3:1 za Berdiha, da nikako ne odustaju od slanja svojih priloga. Smeh je zdrav, kažu ... a njihove komentare je nemoguće čitati bez (glasnog) smejanja...

Susedna ulica

pre 13 godina

Za veliko finale Vimbldona, ovo je bio najmanje zanimljivi meč u poslednjih nekoliko godina. Nedostajalo je neizvesnosti, nadmudrivanja, nadigravanja, adrenalin nije prorodaio ni u jednom od 126 minuta igre. Berdih igrao stegnuto, možda ispod očekivanja, a Španac standardno dobar. Izvesna i očekivana pobeda Nadala koji je zasluženo osvojio 2 GS na travi i potvrdio da je zasluženo broj 1. na svetu.

Elvis

pre 13 godina

RAFAEL NEPOBJEDIVI!!!
Alal vjera momče.
Neka budala novinar u Engleskoj izjavila kako je 2001.godine Ivanišević osvojio Wimbldon samo zbog dobrog prvog servisa. Ako je tako, a nije, majstoru iz Splita svaka čast.
I neki Nadalov uspjeh pripisuju samo fantastičnoj fizičkoj spremi a ne dobroj tehnici.
Ako je tako a nije jer je Rafael odličan tehničar, valja biti maher pa fizičkom spremom nadomjestiti tehničke nedostatke.
Jednostavno, momak je trenutno nepobjediv i na šljaci i na travi.
Što ga većina ljudi voli?
Pa on se za svaki poen krvavo bori i svakom se poenu dječački naivno raduje ko da mu je prvi poen u životu!
To prava publika prepoznaje.
Nadalu je 24 godine a već je osvojio sve bitne turnire. Ako ga zdravlje i koljena posluže može nadmašiti i Conorsa, Agasija i Samprasa!
Zna li neko ko prenosi meč Dejvis-kupa iz Splita Hrvatska-Srbija? B92 ili PTC?

KOŽETA

pre 13 godina

Čestitke Rafi na 8. grand slamu. Ušao je u klub:Agassi,Lendl,Conors. Pitanje je dana kada će ih preteći jer vrijeme radi za Rafu. Tj. već ih je pretekao jer ima više mastersa od bilo kojeg, a grand slamove je osvojio u eri Federera-najvećeg u povijesti.Rafa također ima odličan tim ljudi koji su znali što napraviti pa da Nadal osvaja i slamove na ostalim podlogama.Čovjek i dalje napreduje što znači da će biti još velikih naslova. Ma kad bolje razmislim ovaj Nadal samo zna da igra na zemlji,travi,betonu i dvoranskim uvjetima:)Vamos!!!

Raso

pre 13 godina

Nadalu svaka cast! Zasluzeno sto posto, ali citam komentare i ne mogu da vjerujem. Jel treba Berdych da vam se izvini sto je u finalu. Da bi stigao do finala napravio je isto sto i svaki teniser odkad se igra wimbledon, pobjedio je 6 protivnika. Vas jedino boli sto je dobio Noleta.

anonomus

pre 13 godina

Svaka cast za Nadala!!Zelim mu sve najbolje,a ono sto me jos kod njega impresionira jesu njegovi ogromni bicepsi!Zaista je dobro razvijen i zelim mu jos mnogog titula!!

ZN

pre 13 godina

Bravo za Rafu! Prognozirao sam (sebi) 3:0 za Rafu i tako i bi:-)Za mene nije ovo bilo nikakvo iznenadjenje. Cudilo me je samo sto su mnogi, kao i Viskovic, predvidjali pobedu Berdiha (sic). Gde je ta njegova sampionska igra? Ne mogu a da se ne zapitam, pa ko je to pobedio Djokovica? Sve mi vise izgleda da je to bio Djokovic sam.

ljusha

pre 13 godina

Rafa veliki šampion u svakom smislu te reči!Veliki sportista,ali pre svega veliki čovek! Skroman u pobedi, skroman u porazu! Želim ti puno uspeha u sledećim godinama i pre svega zdravlja! Čestitam još jednom!

Rafaelica

pre 13 godina

@messi i @Vendi
Hvala na pozdravima. Pozdravljam i ja vas. Radujemo se, a nadam se da ćemo se posle USO-a još više.
Nadam se da će nam Rafa sledeće godine osvojiti sva četiri GS-a, ili 2012 sva 4.GS-a + OI-e i time uz Štefi biti jedini pravi muški osvajač Zlatnog slema (jer Agasi nije OI osvojio iste godine kada i slemove). Inače osvojiće još četiri RG-a i minimum još jedan V. Time bi dostigao Feda. Ako ga zdravlje posluži prestići će Feda. Žaslužuje to jer je bolji od najboljeg.
Samo me brinu Rafine reči posle meča sa Marijem : " Siguran sam da ćeš već sledeće osvojiti V." Kada je Rogeru rekao posle pobede na AO-u 2009.-siguran sam da ćeš osvojiti 14GS -ispao je na RG a V. nije igrao, čime je Fed stigao i prestigao Samprasa. Koicidencija sa povredom je neobična, i ako sledeće godine ispadne na V-u ili u finalu izgubi od Endija, smatraću da je preveliki hrišćanin ili previše empatičan.

Vladan R

pre 13 godina

Zasluzen trijumf Nadala kome se slicno kao Federeru prosle godine na RG, ove godine sve otvorilo na W, a posle dosta muka u prvom delu turnira . Kazem otvorilo jer bi mu bilo znatno teze i sa Federerom ili Djokovicem bez obzira sto je Berdih poneute izbacio. Jednostavno Berdih nije izdrzao psiholoski pritisak slicno kao sto ga nisu izdrzali Marej dva puta protiv Federera na FM i AO, Soderling i protiv Federera i protiv Nadala na RG, odnosno Novak protiv Federera na FM a sve u finalima. Jedini koji nije pao pod pritisak je Del Potro prosle godine na FM protiv Federera, i zato mislim da bi za godinu dve on mozda mogao biti najveci rival Nadalu, ako se posle povrede vrati u formu u kojoj je bio prosle godine. Sto se Djokovica i pre svega Mareja tice mislim da obojaca imaju psiholosku barijeru na GS turnirima, posebno bi taj problem mogao imati drugo pomenuti i zbog pritiska Britanske javnosti i zbog nekoliko teskih poraza sto u finalima sto u polufinalima. Danas je ocajna igra Berdiha na pritsak i podizanje nivoa Nadalove igre u dvanaestom genu drugog i desetom gemu treceg seta ucinila da pobeda bude maltene rutinska. I upravo taj element igre koji je doneo pobedu Berdihu protiv Federera, mentalna snaga da kljucne poene citaj brejk lopte resi u svoju korist, u danasnjem mecu bila na strani Nadala, koji je u tom segmentu trenutno ubedljivo najjaci na turu i mislim da je taj element u njegovoj igri, danas vazniji cak i od besprekorne fizicke spreme, fantasticne borbenosti i sposobnosti da stigne svaku loptu, uz naravno neosporno ogromno tenisko znanje-i upravo ta mentalna snaga koja mu je itekako falila nakon povratka posle povrede, mu se u potpunosti vratila nakon trijumfa na prvom mastersu na sljaci ove godine. Jednostavno Berdih je protiv Federera iskoristio 4 od 6 brejk prilika, dok je istovremeno od 8 dozvolio samo 1. Danas je Nadal imao 4 od 6 a Berdih 0 od 4. Da li ce se i on prikljuciti navedenima, ne znam, potencijala svakako ima ali da li ce ga do kraja iskoristiti videce se. Sto se Federera tice njegovo vreme svakako prolazi, bar sto se dominacije tice, ali ja ne bih bas tako lako u potpunosti otpisao mogucnost da u narednoj godini dve bljesne i osvoji jos koji GS-jer pretpostavljam da ce probati da odigra na koliko toliko vrhunskom nivou bar do OI 2012 u Londonu.

nikol dž.femija

pre 13 godina

Nadal...baš, baš lagano....ČESTITKE, naravno.

Mogu zamisliti kako se sada dobro oseća,kako mu je lepo i koliko uživa uz svoju slatku devojku.

Zaslužio je da vimbldonsko finale,bar jednom,osvoji bez frke,Toni je po prvi put na ovom Vimbldonu bio miran od početka do kraja, besprekorno miran.

Da,šteta što nije bilo našeg Novaka, i zaista kako su bili veliki mečevi finala Fed-Nadal ili prošlogodišnji nezaboravni Fed-Rodik. Ali,ne može stalno.

Era

pre 13 godina

Teniserima svaka čast. Ali ono što mogu da primetim puno pakosnih komentara, kao i uvek. Tipično za srpski ili balkanski mentalitet.

uncal toni

pre 13 godina

@ja
Čekaš da nadal naiđe na malo ozbiljnije protivnike-zar federer najveći u povijeti nije ozbiljan protivnik, murray također,đoković,soderling...sve su to igrači koje nadal pobjeđuje na grand slamovima. đoković nadala na grand slamu nikada nije pobjedio. kakav je to onda igrač novak kada gubi od berdicha,koldschreibera itd.da nijedan meč u karijeri nadal više ne pobjedi,on je legenda koje je prestigla veličine puput lendla,agasija,wilandera i drugih. taj tvoj pad nadala se događa već 5-6 godina, a nadal nikako da padne. ali znam ja tvoju taktiku. čekaš da nadal napuni 30-tak godina pa da počme gubiti mečeve,a ti ćeš onda reći kako si bio u pravu. ali gle čuda,nadal je već sada legenda. 8 grand slamova i još dva finala wimbledona,broj 1,davis cup,rekorder po masters titulama,olimpijsko zlato itd.andy murray poslije meča izjavljuje da mu je nadal omiljeni igrač i da ga obožava gledati i igrati sa njim, federer također i mnogi drugi. otvori oči i vidjet ćeš da je tvoja prognoza već sada potpuno promašena jer nadal ne mora u karijeri dobiti ni jedan meč više i ti si opet u krivu jer je on svoje mjesto u povijesti osigurao pretekavši veličine poput konorsa,agasija i da ne nabrajam dalje.ma znaš ti to sve dobro,ali te zasljepljuje mržnja prema nadalu,a samo zato šta je španjolac bolji igrač od novaka đokovića koji je također odličan ,ali nije ni blizu nadalu,a ne može ga više ni dostići.i još nešto,ne broji vinere ostvarene servisom i volejom i dobit ćeš jedan jako zanimljiv podatak. nadal u svakom meču ima više vinera forhendom i bekendom od svog rivala. pa karlović u svakom meču ima više vinera od suparnika. naravno 90% tih vinera je servisom.veliki serveri i kada gube osvajaju ukupno više poena od suparnika jer svoje gemove lakoćom dobijaju po 40-0 ili 40-15 upravo radi tih servisa i besplatnih poena. ali nije tenis serviranje nego igra. gledajući rafaela nadal možeš vidjeti najbolju igru na svijetu. izbaci tu mržnju prema rafi i uživat ćeš u njegovom tenisu kao i ostatak plavog planeta.

Ksenija Vlaho*)

pre 13 godina

Ne znam da li je nekome palo na pamet, ali evo, meni jeste:
- Rafa je već do sada osvojio 1/3 mastersa 1000 (3) i 1/2 Gran Slam (2).

Neuporedivo!

pitanje

pre 13 godina

@Larry Bird
I ja sam se zapitao isto pitanje nekoliko puta tokom meca.
Mislim da je to bio Mik Dzeger.
Ako gresim ispravite me.

el_nino

pre 13 godina

@ Larry Bird... Ako si mec pratio na SK, komentator je objasnio da je to covek koji rasporedjuje lozu igraca (prijatelje i porodicu) vec 35 godina, i veoma je popularan na Wimbledonu. Nisam zapamtio ime..

acmilan

pre 13 godina

Bravo Rafael! Posle teske prosle godine, ovo je zaista predivno, sve se sklopilo kako treba, opet je osvojio i RG i Wimbledon, fantasticno! A tu je i prva pozicija.
Nadam se da ce i na US Open-u biti uspesan.

sveznalica

pre 13 godina

ko li je deda u crnom kaubojskom sesiru u boxu iza Tonija?
(sedeo je tamo i na Noletovom mecu)
(Larry Bird, 4. jul 2010 20:24)

To je cika koji pravi raspored sedenja rodbine i ekipe tenisera u tim lozama. Tako kaze Visko, a on sve zna.

Statisticar amater

pre 13 godina

@bane

OK, cenim Nadala, ali i matematiku, pa vise zbog ovog drugog moram da prokomentarisem tvrdnju da Nadal nikada nece stici Federera po broju GS titula.

Recimo: Nadal ima 3 GS titule vise nego sto sto je imao Federer u istom uzrastu (8:5). Nakon toga, Federer je osvojio 11 GS titula, zasto Nadal ne bi uradio nesto slicno? Ne kazem da hoce -iako bih to i sam voleo- vec samo da mi nije jasno po kojoj racunici on to "ne moze"?