Nova vest
Tenis

Petak, 02.07.2010.

20:23

Đoković za B92: "Biće još prilika za finale"

Novak Đoković izgubio je u polufinalu Vimbldona od Čeha Tomaša Berdiha 6:3, 7:6, 6:3 i tako propustio možda i idealnu šansu da se plasira u finale najpoznatijeg teniskog turnira na svetu. Đoković je protiv Berdiha odigrao znatno slabije u odnosu na mečeve sa Hjuitom i Luom, a ključan detalj za ishod meča bio je taj-brejk drugog seta. Srpski teniser je tada spasao pet set lopti, propustio je svoje dve set prilike, i na kraju duplom servis greškom prepustio drugi set Čehu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

"Pritisak uvek postoji, mislim da je sve to deo sporta, deo posla i deo moje profesije. Ukoliko želim da budem u vrhu svetskog tenisa, moram da se sa tim pritiskom nosim na najbolji mogući način. Postojala je nervoza uoči polufinalnog meča i mislim da je to sasvim prirodno jer sam igrao za finale Vimbldona, koje je oduvek bilo moj teniski san. Ipak, eto, nisam uspeo da ponovim igru iz četvrtfinala i prethodnih mečeva, neuspeh se desio kada nije trebalo, ali čestitam mom protivniku, koji je odigrao odličan meč i koji je zasluženo u finalu“.

Kako bi opisao polufinale? Delovalo je kao da je dosta toga zavisilo od tebe.

"U dosta situacija zaista i zavisi od mene, ukoliko sam u stanju da pružim svoj maksimum, kao protiv Lua u četvrtfinalu, sposoban sam da pobedim bilo koga i na bilo kojoj podlozi. To imam u svojoj podsvesti, ali na neki način u poslednje vreme imam i oscilacije. Ali, dobro, mislim da svako mora da prođe kroz taj period u karijeri. Kada sam ulazio u profesionalne vode i kada sam igrao finale US Opena 2007, a potom i kada sam osvojio Australian Open 2008. godine, bio sam mlad i nisam osećao psihološki pritisak i te tegobe koje danas osećam. Sve je to ipak sastavni deo igre, sa vremenom znam da će iskustvo doći, da ću uspostaviti kontrolu nad sobom i da će stići i novi uspesi“.

Da ti je neko ponudio polufinale Vimbldona pre početka turnira, kako bi reagovao?

"Sigurno da bih prihvatio, polufinale Vimbldona je izuzetan uspeh. Nemojte pogrešno da me shvatite, naravno da moram da budem zadovoljan postignutim, ali, eto, pre sat vremena sam izgubio meč, tako da ne mogu da budem najsrećniji čovek. Poraz boli svakoga, pa i mene na kraju, svi znaju koliko sam želeo to finale. Dobro, imam 23 godine tako da mislim da ću imati još prilika“.

Dejvis kup protiv Hrvatske sledeće nedelje.

"Izuzetno bitan duel za nas. Ove godine smo postavili najbolji i najveći rezultat u istoriji ekipnog takmičenja u tenisu naše zemlje. Međutim, nemamo nameru da se zaustavimo u četvrtifinalu jer imamo kvalitetan tim koji može da pobedi bilo koga. Gostovanje u Splitu neće biti nimalo lako, Hrvatska je reprezentacija koja ima dugu tradiciju odličnih rezultata u ovom takmičenju, imaju sjajnu podršku navijača koja je neophodna i uvek dobrodošla u ovom takmičenju i to će biti velika prednost za njih. Ali ipak mislim da imamo dovoljno iskustva u našem timu igrajući velike mečeve, pa čak i za reprezentaciju, tako da se nadam da ćemo to iskoristiti i na terenu. Ekipa se prvo okuplja na venčanju Janka Tipsarevića u nedelju, a tek onda idemo u Hrvatsku“, kroz smeh kaže Novak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve