Nova vest
Tenis

Utorak, 15.06.2010.

13:42

Kris Evert, gracioznost, glamur i snaga

Kris Evert bi slobodno mogli da svrstamo i u heroje ili legende Rolan Garosa i Otvorenog prvenstva SAD. U Parizu i Njujorku je čak osvojila više titula nego na londonskoj travi. Amerikanka je u svojoj karijeri pobedila na 1309 mečeva, izgubila 146, što je najbolji skor koji jedna teniserka ima. Stiv Flink piše u svojoj knjizi ’Najveći teniski mečevi ikada’ da je Kris Evert treća najbolja teniserka sveta svih vremena iza Štefi Graf i Martine Navratilove.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

“Zgrabila je srce Amerike. Uradila je to obema rukama, baš kao što je udarala bekhendom. I držala ga je u rukama skoro dve decenije tokom koji je prešla put od tinejdžerskog anđela preko lede kraljice do legende“, napisao je Leri Švarc za ESPN.

157 titula na WTA turnirima, od toga 18 na Gren slemovima. Nikada nije izgubila u prvom ili drugom kolu četiri najveća godišnja takmičenja. Osim toga, bila je odlična dubl igračica. Osvojila je u konkurenciji parova tri gren slema i 29 trofeja na preostalim turnirima.

Kris je debitovala na Vimbldonu 1972. godine kada je u polufinalu izgubila od legendarne Australijanke Ivon Gulagong u tri seta, a poslednji meč u Londonu odigrala je 1989. U tom 17-godišnjem periodu tri puta je osvajala titule u singlu, jednom u dublu, a još sedam puta igrala u finalu turnira.

Njena najveća protivnica na terenu, najbolja drugarica van njega, bila je Martina Navratilova od koje je izgubila u čak sedam finala najprestižnijeg teniskog turnira na svetu. Bile su očite suprotnosti. Kris je bila miljenica publike, nepokolebljiva šampionka, spoj snage i gracioznosti. Martinu su smatrali nevaljalicom, emocionalno krhkom i istovremeno neustrašivom. Ipak, te razlike nisu bile prepreka da se očuva jedno od najvećih prijateljstava u istoriji tenisa.



I kada je završa profesionalnu karijeru, Kris je ostala u svetu tenisa. 1996. godine na Floridi je osnovana Evert akedemija koja nudi programe igračima svih godina i sposobnosti.

Velika ljubavna priča sa Džimijem Konorsom završena je otkazivanjem venčanja zakazanog za 8. novembar 1974. godine. Posle zabavljanja sa glumcem Bartom Rejnoldsom i sinom predsednika Forda Džekom, udala se za britanskog tenisera Džona Lojda i postala Kris Evert Lojd.

Taj brak potrajao je do 1987. godine, a u drugom, sa nekadašnjim predstavnikom SAD u skijanju, Endijem Milom, dobila je tri sina. Razvela se 2006. godine. 2008. se udala za australisjkog golfera Grega Normana, a razvela posle smao 18 mesec braka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve