FIBA oduzela Evrobasket Ukrajini!

FIBA Evropa odlučila je da Ukrajini oduzme organizaciju Evropskog prvenstva 2015. godine zbog nestabilne političke situacije u toj zemlji.

JTIzvor: B92, zvanični sajt Evropa, Ukrajina
Podeli

Ta organizacija je takođe objavila da je otvoren konkurs za novog domaćina Evrobasketa i da će biti dozvoljeno da organizacuju preuzme nekoliko zemalja.

Rok za podnošenje kandidatura je 31. jul, a odluka o novom domaćinu Šampionata ’Starog kontinenta’ naredne godine biće doneta najkasnije do 30. septembra.

Format Evrobasketa će biti promenjen i odmah posle grupne faze uslediće plej-of, odnosno osmina finala, kao što je slučaj na Svetskom prvenstvu. Takav sistem je trebalo da stupi na snagu na Evropskom prvenstvu 2017.

Evropsko prvenstvo 2015. godine biće održano od 5. do 20. septembra, na njemu će učestvovati 24 reprezentacije koje će biti raspoređene u šest grupa.

Ukrajina će po sporazumu sa FIBA Evropom imati prednost ako odluči da organizuje Evrobasket 2017. godine.

Za sada, 16 zemalja je pokazalo interesovanje da organizuje Evropsko prvenstvo, a među njima je i Srbija.

Zbog nestabilne političke situacije u Ukrajini, poslednjih meseci se spekulisalo da ta zemlja neće moći da organizuje Evropsko prvenstvo. FIBA je više puta odlagala konačnu odluku po tom pitanju, ali je ona doneta na sastanku Upravnog odbora u Minhenu u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu