Kragujevčani nagradili srebrne sa Svetskog prvenstva

Iza Sportskog privrednog društa Radnički je veoma uspešan period u kome su blistali vaterpolisti, kako na klupskom tako i na reprezentativnom planu.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: KVK Radnički
Foto: KVK Radnički

KVK Radnički je trijumfovao u Kupu Srbije, a omladinska reprezentacija Srbije predvođena trenerskim tandemom Kragujevčana, selektorom Urošem Stevanovićem i njegovim pomoćnikom Draganom Kozomarom i čak trojicom reprezentativaca Nemanjom Stanojevićem, Stefanom Brankovićem i Lukom Pljevančićem osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prevenstvu u Kuvajtu.

Upravo iz tog razloga direktor SPD Radnički Bojan Ilić i direktor KVK Radnički Jugoslav Vasović još jednom su želeli da istaknu značaj ovih uspeha ne samo za Kragujevac već i srpski sport pa su osvajačima srebra sa Svetskog prvenstva za vaterpoliste do 20 godina uručili plakete i priznanja.

"Velika zahvalnost na pažnji i želji da uspeh koji je ostvaren dodatno dobije odjek i svoj značaj", počeo je obraćanje trener KVK Radnički Uroš Stevanović i potom dodao:

"Biti drugi na svetu nije mala stvar i kako vreme odmiče nama taj uspeh sve više znači. U tom prvom trenutku postojao je osećaj gorčine, jer smo izgubili finale koje se ne igra svakog dana, ali ovaj rezultat je veliki podstrek za naš još bolji rad u budućnosti. Nadam se da ćemo, kako smo završili 2019. godinu osvajanjem Kupa Srbije i srebra na Svetskom prvenstvu, isto tako nastaviti i u 2020. Očekuju nas velika iskušenja, želimo da ispunimo naše ciljeve, uđemo u A1 Jadransku ligu, borimo se za titulu šampiona Srbije, a u septembru nam predstoji i Svetsko prvenstvo za juniore gde će većina ovih momaka učestvovati"

Foto: KVK Radnički
Foto: KVK Radnički

Utiske iz Kuvajta još jednom je sumirao i omladinski reprezentativac i prvotimac KVK Radnički Nemanja Stanojević:

"S obzirom da se turnir održavao u nezgodno vreme, igrali smo nekoliko pripremnih turnira i utakmica koje smo iskoristili na pravi način. Srpemali smo se kroz sparinge sa Italijanima, išli u Budimpeštu... Kako je turnir odmicao mi smo podizali formu i nivo naše igre. Svaku utakmicu smo odigrali timski, a duh zajedništva je bio veoma izražen. Nismo bili svrstavani u favorite, ali smo verovali u sebe, međusobno smo se bodrili i na kraju zaslužili srebro. Nije lepo izgubiti u finalu, ali drugo mesto na svetu nije mala stvar", konstatovao je Nemanja Stanojević.

Sportsko poslovno društvo Radnički veliku pažnju poklanja obrazovanju svojih članova. U prilog tome svedoči i podatak da KVK Radnički ima potpisan ugovor sa Fakultetom za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" koji stipendira osnovne akademske studije četvorice prvotimaca: Lazara
Dobožanova, Nebojše Toholja, Nemanje Stevanovića i Uglješe Panića. Iz tog razloga prigodnoj svečanosti u Biznis inovacionom centru u Kragujevcu prisustvovala je i prof. dr Ivanka Gajić, dekanka Fakulteta za sport koja je tom prilikom istakla:

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast da sam sa vama ovom prilikom, jer ova medalja osvojena u Kuvajtu za mene je zlatna. Uloženi trud i rad doneo je rezultate i kao dugogodišnji prosvetni radnik i bivši sportista moram da istaknem da imate vrhunske trenere i sjajno rukovodstvo koje treba da čuvate i negujete. Radnički je veliki klub, to je dokazao rezultatima, ali i birgom i inicijativom da se njegovi članovi obrazuju. Fakultet za sport je društveno-odgovorna visokoobrazovna institucija, jer osim vaterpolista Radničkog stipendiramo preko 40 perspektivnih sportista, od čega 25 olimpijica. Bez obrazovanja nema vrhunskih rezultata i zato vam je Fakultet za sport na raspolaganju kao i svi naši resusri, a u ime nastavno-naučnog veća još jednom vam čestitam i želim još mnogo uspeha u budućnosti"

Svojevremeno proslavljeni vaterpolista i reprezentativac, danas u ulozi direktora, Jugoslav Vasović izvanredno se snalazi u ulozi prvog operativca kluba. Ističiću značaj osvajanja srebrnog odličja u Kuvajtu Vasović je
dodao:

"Moram da naglasim da je reprezentacija Srbije bila ubedljivo najmlađa. U konkurenciji igrača do 20 godina mi smo imali vaterpoliste sa samo 17 i 18 godina i to je največa pobeda ove ekipe. Takođe, sa ponosom ističem da je 90 odsto priprema za to Svetsko prvenstvo odrađeno u prostoru kojim rukovodi Radnički, što predstavlja još jedan deo tog uspeha. Uslovi za rad na bazenu, teretani i pratećim sadržajima bili su izvanredni"

Foto: KVK Radnički
Foto: KVK Radnički

O ambicijama Radničkog u nastavku sezonu Vasović je rekao:

"Naši ciljevi su najveći, nigde ne idemo da osvojimo drugo mesto već želimo najviši plasman, a ako se drugo mesto i dogodi to će biti znak da moramo da radimo još više. Želim posebno da se zahvalim dekanki Gajić na sjajnoj saradnji koju imamo sa Fakultetom za sport i u potpunosti se slažem da moramo mnogo da radimo na obrazovanju, stvaranju kvalitetnih kadrova u sportu i novih trenera koji će da stvaraju nove igrače", konstatovao je Vasović.

Direktor Sportskog privrednog društva Radnički Bojan Ilić istakao je da svi direktori najviše vole ovakve i slične događaje u kojima imaju priliku da iskazuju zahvalnost, jer je tome uvek prethodio veliki uspeh. Posle zahvalnosti menadžmentu Biznis inovacionom centru u Kragujevcu takođe je
istakao zahvalnost Fakultetu za sport.

"Zahvaljujem se dekanki Gajić ne samo na stipendijama, već čitavom programu koji smo dobili potpisivanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. U klubovima našeg sportsko privrednog društva ima preko 500 dečaka i devojčica, a svaki član Radničkog ima pravo na besplatno učenje stranog jezika, nastavnu pomoć oko bilo kog predmeta u školi, kao i besplatnu pripremnu nastavu za upis u srednju školu i na fakultet. Mislim da je to primer za koji nisam upoznat da postoji bilo gde drugde u Srbiji. Nama edukacija ne sme da bude u drugom planu, već podjednako važna kao i sportski rezultat, zato mislim da smo na istim talasnim dužinama sa Fakultetom za sport", rekao je Ilić i na kraju poručio:

"Posebno želim da se zahvalim našim vaterpolistima na osvojenoj medalji, a što se tiče nastavka sezone, znam da oni uvek daju sve od sebe i to je za nas u ovom teretnutku dovoljno. Nadam se da će vas povrede zaobići, a prvaci ćete biti u svakom slučaju", zaključio je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.