Nova vest
Vaterpolo

Četvrtak, 23.01.2020.

19:40

"Semafor nikada ne laže, nismo više dominantni" VIDEO

Jedna odbrana u petercima golmana Branislava Mitrovića bila je nedovoljna za pobedu protiv Španije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Izvor: Miloš Simanović

Autor: Miloš Simanović

Foto: B92/MS

Srbija je neočekivano rano ispala sa šampionata u Budimpešti i preko penala ostala bez šanse da peti put u nizu osvoji kontinentalno zlato.

O razlozima poraza pričali smo sa Mitrovićem u lobiju hotela u kome su smešteni srpski reprezentativci na poznatom "Margit Sigetu".

"Španci su bili bolji u utakmici odluke, idu dalje i čestitam im na trijumfu. Činjenica je da, kao što kaže jedan trener, semafor nikada ne laže", počinje srpska "jedinica". Ipak, jasno je svima da kvalitet Srbije nije takav da se bori za plasman od petog do osmog mesta, već od susreta sa Grčkom.

"Uvek ostaje žal da si mogao više, ali ne samo to. Kvalitet naše ekipe nije da se bori za ovaj plasman, to svi znaju i dokazano je, a i mi smo svesni da ne pripadamo tu".

Razlozi poraza od Španije ne leže u petercima, već slaboj igri u finišu regularnog toka, smatra Mitrović.

"Čitam ima nekad sreće, pa nema... Kad naš golman odbrani peterac uglavnom bude dovoljno za pobedu. Juče je bilo tako, potrebna je bilo više od jedne, nisam uspeo i to je to. Sve je sastavni deo sporta. Peterci nisu odlučili, iako tako deluje. Realnu šansu smo imali ranije da pobedimo i rešimo u našu korist. Kada se pogleda u nekim segmentima smo bili dominantniji rival, ali na našu žalost nismo imali dovoljne koncentracije i samosvesti da tu dominaciju realizujemo".

Logično pitanje koje se postavlja je slaba igra u napadu. Taj deo nije vezan za čuvara mreže, ali smo ga upitali za komentar.

"Kao golman ne mogu da pričam, da kažem, o psihološkim momentima u napadu, nisam bio u situacijama da šutiram na gol i da se nađem tamo. Evidentno je da u utakmicama sa Rumunijom i Holandijom, kao i Španijom, nije bio napad kao što smo imali do sada, odbrana je funkcionisala dobro, ali u napadu smo imali probleme. Na 3:1 smo kontrolisali meč, imali apsolutnu nadmoć i šanse da rešimo na 4:1 ili 5:1 i to bi rezultirao laganom pobedom".

Nastavio je u dahu, ne zamerajući napadačima, direktnom porukom da je odgovornost na celoj ekipi.

"Evidentno je da je za Srbiju malo sa takvim napadačima i igračima šest golova, bez obzira protiv koga se igra i šta se dešavalo protiv Španije. Ovakvoj ekipi je prosek sedam ili osam golova. Nemojte pogrešno da shvatite, da sad kao golman okrivljujem igrače sada kada nismo uspeli, mora da se kaže da ekipa nije funkcionisala na nivou na kojem može".

Motivacija protiv Grčke mora da postoji, uverava Mitrović i iznosi pojašnjenje.

"Trudim se da ne razmišljam da se borim za peto mesto, već da igramo sa Grčkom, koja je izuzetno kvalitetna ekipa i da igramo meč EP. Svom snagom ću se truditi da pobedimo, verujem i da moji saigrači tako razmišljaju. Reprezentacija Srbije ima taj renome da se uvek bori za medalje, ali isto tako mora da drži do sebe. Nije isto da završimo na petom ili sedmom mestu. To je svakom od nas u glavi. Što se tiče pristupa i zalaganja ja se toga ne bojim".

Greške moraju da se isprave i sagledaju kako bi se "delfini" vratili na pravi put pred Olimpijske igre u Tokiju.

"U narednom periodu moramo da vidimo koje su stvari problem, takođe je bitno da se po gledamo u oči. Izgubili smo od kvalitetnog tima. Više nismo toliko dominantni u odnosu na protivnike, ali ne znači da nemamo kvalitet. I dalje smatram da smo najbolji na svetu. Jesmo najbolji, samo bi trebalo to da pokažemo u bazenu", zaključio je bez ustezanja Mitrović.

Utakmica Srbija - Grčka igra se u petak od 16 sati u "Dunav areni".

Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve