Nova vest
Vaterpolo

Sreda, 22.01.2020.

11:56

Pijetlović za B92 o bolu Španije i Mađarske, rekordima, "slatkom" zlatu... VIDEO

Prvi centar reprezentacije Srbije Duško Pijetlović govorio je za B92 uoči odlučujućih mečeva na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Izvor: Miloš Simanović

Autor: Miloš Simanović

Pijetlović za B92 o bolu Španije i Mađarske, rekordima,
Foto: B92/MS

Pred duel Srbije i Španije u četvrtfinalu EP sa nekada najboljim vaterpolistom Evrope razgovarali smo u hotelu u kome je reprezentacija Srbije smeštena na čuvenom Margit Sigetu.

Krenuli smo direktno, citirajući selektora "delfina" Dejana Savića da je četvrtfinale uvek najteži meč na šampionatu.

Posebno što je Srbija imala tri slobodna dana kao pobednik grupe u kojoj Rusija, Rumunija i Holandija nisu imali nikakve šanse za iznenađenje.

"Svaki sledeći meč je uvek najbitniji na turniru. Malo smo se u grupi mučili kroz neke utakmice, ali smo na kraju protiv Holandije odigrali drugo poluvreme kako bi trebalo. Imali smo dovoljno vremena da se odmorimo... U suštini smo znali da će nam rival biti Španija, spremi smo i atmosfera u ekipi je na najvišem mogućem nivou. Nadam se da će sve biti u redu, onako kako smo zamislili, a to je pobeda", počeo je Pijetlović razgovor za B92.

Španija je, za razliku od branioca trofeja, do Srbije morala preko plej-ofa i Nemačke. Pitali smo našeg centra da li je odmor prednost ili mana?

"Zavisi kako se gleda. Nama iskusnijima mislim da je prednost, imamo dosta takmičenja, a verujem i da tako misli 90 odsto ekipe. Nemamo takav problem da ispadnemo iz takmičarske forme, veći je sama njihova igra koja nam nekad ne odgovara. Svaki put smo se mučili sa njima, bili bolji ili lošiji, rezultat je uvek bio u egalu".

Prethodna dva četvrtfinala Španija je dobila protiv Srbije i to oba prošle godine - na Svetskom prvenstvu i Evropa kupu.

"Biće neizvesno i teško sigurno. Španija nam je možda i najneugodnija ekipa, uz Italijane i Hrvate. Izuzetno su brzi i pokretni, odbrana im je na visokom nivou i sve smo to proučili", kaže Pijetlović, ali i podseća da je Srbija bolna tema za Špance zbog dva poraza u finalima na peterce, u Rimu 2009. za svetsko i prošle godine u Barseloni za evropsko zlato.

"Dva puta smo ih dobili na peterce, to je činjenica koja boli. Bili smo jednako dobri u dva finalu, ali mi u petercima... Dešavalo se i da ih pobedimo sa lakoćom, kao što je slučaj bio na Olimpijskim igrama u Riju, pre svega rezultatski. Ne verujem da će to sada biti slučaj".

Osvajač titula šampiona Evrope sa Partizanom i Crvenom zvezdom, uz još jednu sa Pro Rekom, objasnio je vrline Španije.

"Imaju veliku prednost koju smo mi imali ranije, da igraju svi u svojoj državi i skoro u istom klubu. Mi se mnogo bolje poznajemo, ali su oni uigraniji kroz klub. Biće teško poremetiti njihovu igru", kaže trofejni vaterpolista Srbije, koji u svojoj riznici ima čak 30 medalja sa nacionalnim timom.

Da opet piše istoriju ima priliku ukoliko se Srbija peti put u nizu popne evropski vrh, što je uspelo do sada samo Mađarskoj na samom početku ovog sporta.

"Ne mogu da kažem da mi ne bi značilo da mi to ponovimo. Ipak, generalno nikada nisam jurio rekorde i ne razmišljam o tim stvarima. Mislim da to neće uticati na ekipu i mene. Za taj podatak saznao sam tek skoro"
, rekao je član mađarskog Solnoka.

Prisetio se i finala EP u Budimpešti pre četiri godine, kada su izabranici Dejana Savića ponizili Mađare u finalu lakom pobedom 12:7.

"Nemam ništa protiv da se ponove ni poslednje četiri titule, pa ni ta iz 2014. godine. Kako god da se osvoji zlato, bitno je samo da se osvoji. Voleo bih i da se ponovi scenario iz Rija, sa svim naporima i tenzijama, zlato je više slađe kad se teže osvoji. Pričao sam sa Mađarima o tom finalu u Budimpešti, ne znam kako gledaju, ali ja gledam kao na sledećeg protivnika, ne na Mađare i ko je preko puta. Previše smo iskusni da bi okolne stvari uticale na igru, trebalo bi da se skoncentrišemo na ono što je bitno, a to je da skočimo u bazen i pokažemo ono što je do nas".

Kao najvećeg konkurenta vidi selekciju Italije.

"Gledao sam sve ozbiljnije utakmice. Dosta dobro mi deluju Mađari, na zavidnom nivou su i Italijani, koji igraju Vaterpolo tako da su svi uključeni u igru i niko se ne ističe posebno. Agresivni su, spremni, dobro ih je spojio trener i jako su ozbiljni, što su letos pokazali i na Svetskom prvenstvu. Mislim da oni prednjače sada, nisu imali nijednu utakmicu ni blizu loše", zaključio je on.

Utakmica između Srbije i Španije igra se od 17.30 i možete da je pratite u LIVE BLOG-u na našem sajtu.

Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve