Savić: Ulog je i mesto na Olimpijskim igrama

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić ocenio je da je ulog završnog turnira Svetske lige u Beogradu veoma veliki.

Izvor: B92, Beta
Podeli
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

On je podsetio na činjenicu da će pobednik izboriti i plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

"Pripreme za Svetsku ligu su gotove. Šta smo uradili, uradili smo. Pristupili smo malo drugačijoj metodologiji rada, jer je sezona za igrače bila veoma naporna. Zato je fokus u našem radu bio na oporavku. Ulog je veliki, nije samo borba za prvo mesto i zlatnu medalju, već i za mesto na Olimpijskim igrama. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo pokušati da osvojimo pehar. Očekujemo veliku podršku navijača", rekao je Savić.

Sve je spremno za početak završnog turnira Svetske lige koji se od 18. do 23. juna održava na otvorenom bazenu Tašmajdan.

"Igra se za reprezentaciju i zna se kako se nastupa za nacionalni tim. Svaka priča o iscrpljenosti u tom slučaju je suvišna. Ekipa je pre svega zdrava, i to mi je drago. Spremo se i idemo od utakmice do utakmice, bez preskanja protivnika", rekao je kapiten Srbije Filip Filipović.

On se osvrnuo i na nova pravila koji će se primenjivati na završnom turniru Svetske lige.

"Pokušavali smo da se u što kraćem periodu prilagodimo na tu odbranu u zoni od šest metara gde može da se ostvari najveća prednost. Ali, ne treba da se obaziremo previše na to. Siguran sam da ćemo se blagovremeno adaptirati, a iskreno se nadam da kriterijum suđenja neće neće biti kao u Zagrebu na Evropa kupu, jer nas u tom slučaju čeka velika nepoznanica. Ne samo nas, već i publiku koja će doći na bazen. Što se tiče ostalih pravila, po mom mišljenju ona su više kozmetičke prirode, ali ima ljudi koji znaju vaterpolo bolje od nas", dodao je Filipović.

Prvi protivnik reprezentacije Srbije je selekcija Australije, a taj meč je na programu u utorak 18. juna od 21 čas.

"To je ozbiljna ekipa što je pokazala kroz ove zajedničke treninge koje smo imali. Pokriveni su na svim pozicijama, imaju svoj ritam, a njihova prednost mogla bi da bude činjenica da se u njihovoj ligi već tri meseca primenjuju nova pravila, pa su imali više vremena da se na sve to naviknu. Možda su u tom aspektu spremniji, ali to ne mora da bude neka velika prednost", kazao je on.

Savić je potom analizirao i ostale rivale:

"Za Hrvatsku ne treba trošiti reči. To je jedna izuzetna reprezentacija sa kojom već nekoliko godina igramo dosta finalnih i polufinalnih utakmica. Oni dolaze sa velikim ambicijama, da reše pitanje kvalifikacija za Olimpijske igre, a Kazahstan je autsajder. Što se tiče druge grupe, Španci su došli u najjačem sastavu, što se po spisku igrača Mađarske ne bi moglo reći. Ali, to ne znači da Mađarska nije spremna i jaka. Imamo i večito neugodni Japan, koji ume da iznenadi favorite sa svojim specifičnim stilom igre i Kanadu, koja je meni nepoznanica i zato treba biti oprezan", rekao je Savić.

Pobedniku Svetske lige, pored trofeja, pripašće i viza za Olimpijske igre u Tokiju, a nagradni fond je povećan za 350.000 dolara.

U Beogradu će prvi put u istoriji vaterpola biće korišćena i video tehnologija, slično VAR sistemu u fudbalu, gde će uz pomoć video snimaka sudije donositi odluke u spornim situacijama.