Nova vest
Vaterpolo

Petak, 24.05.2019.

11:03

Dejan Savić za B92 o tome šta znači biti "Lav", Svetskoj ligi i "zaboravljenoj temi"

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić govorio je za B92 o očekivanjima na Svetskoj ligi u Beogradu i novoj emisiji "Lavovske priče".

Izvor: SV/LN

Autor: SV/LN

Dejan Savić za B92 o tome šta znači biti
Foto: Lavovske prièe

Savić je gostovao kod poznatog glumca Nenada Jezdića, dugogodišnjeg zaštitnog lica Lav piva.

Radi se o Jutjub emisiji u kojoj popularni "Jezda" u opuštenoj kafanskoj atmosferi, razgovara sa osobama koje se, po onome što su postigli u životu, kako na privatnom, tako i na profesionalnom planu, mogu smatrati "Lavovima".

Tom prilikom proslavljeni selektor srpske vaterpolo reprezentacije pričao je o svemu što njega, ali i ostale sportiste, čini "Lavom".

Kako Dejan Savić vidi “Lavovske priče” i zašto je prihvatio da se nađe u emisiji takve vrste?

"Kontaktiran sam i, kada mi je objašnjen koncept – to jest ko je voditelj – prihvatio sam (poziv) iz prve ruke. Mislim da je koncept drugačiji, a sa druge strane zaokupira dnevnicu i mislim da jednim opuštenim razgovorom, koji voditelj ne forsira, dolazimo do srži", rekao je Savić u razgovoru za B92.

Selektor "delfina" otkrio nam je kako se postaje "Lav".

"To je jedno kućno vaspitanje koje se prenosi kroz selekciju mlađih kategorija, gde se sve vodi na to da je kontinuiran rad na sebi da bi se dostigao nadimak ili ime 'Lav'. Igrači postaju 'Lavovi' kada svoje kvalitete prikažu u najboljem svetlu, u prvom planu. To ne mora da bude rezultat, ne moraju da budu šampioni".

Na otvorenom bazenu SC Tašmajdan od 18-23. juna u Beogradu održaće se ovogodišnje izdanje Svetske lige.

Srbija će sigurno biti jedan od glavnih favorita, ali će ove godine eventualno zlato doneti i nešto više.

"Ovo je specifična Svetska liga. Prvo zato što se, posle dužeg niza godina, održava u Srbiji. Drugo jer se igra po novim pravilima, a treće zato što je prvo mesto kvalifikaciono za Olimpijske igre, što je vrlo bitno svima. Imamo puno motiva, a, u suštini, cilj je da se što pre kvalifikujemo na Olimpijske igre", ističe Dejan Savić.

Pripreme vaterpolo reprezentacije startuju 29. maja, gde će selektor objaviti širi spisak kandidata za Svetsku ligu. Pripreme počinju 11. juna u Beogradu, a "delfini" će se pripremati zajedno sa Australijom.

Selektor vaterpolista osvrnuo se i na domaće prvenstvo, gde se u meču za titulu sastaju njegov bivši tim Crvena zvezda i Šabac, koji je izbacio aktuelnog šampiona Partizan u polufinalu.

"Manje-više očekivano finale. Izuzetno teška sezona, za sve srpske klubove, zbog celokupne situacije. Sa druge strane izuzetno nabijen kalendar i možda je Zvezda imala 'pozitivan peh', jer je imala višak utakmica u Ligi šampiona, gde su mogli da provere širok spektar igrača, posebno onih mlađih, koji su mogli da steknu izuzetno iskustvo igranja protiv izuzetnih pojedinaca, odnosno ekipa".

Što se tiče finala – selektor izuzetno blagu prednost daje Šapčanima.

"Šabac je jedna izuzetno kvalitetna ekipa, koja je sve svoje kvalitete pokazala u prethodnih godinu dana i osvajanjem Kupa Srbije najavila jednu izuzetnu sezonu, koju može da zaokruži 'duplom krunom'. Mislim da nema favorita... Možda Šabac zato što ima utakmicu više na svom terenu, ali u suštini sve je otvoreno", jasan je bio Savić.

Srbija je na nedavno završenom Evropa kupu odigrala ispod očekivanja i zauzela šesto mesto, posle pobede and Grčkom, ali poraza od Španije i Crne Gore.

Selektor ističe da je to "zaboravljena tema".

"To je jedna veća zaboravljena tema. Jedna analiza je pokazala mnoge negativnosti i dobro je da je došlo (do pada) u pravom trenutku. Posledice smo videli i mislim da smo došli do zaključka, to jest do uzroka, i jednostavno, na neki način, možemo da kažemo da (Evropa kup), pod znacima navoda, nije bio bitan, jer smo se već kvalifikovali kao organizatori na završnicu Svetske lige. Ali, mnoge stvari su se pokazale kao negativne i mnogo toga moramo da ispravimo. U suštini, to je najbolja stvar koja se pojavila na Evropa kupa. Sa druge strane, bitno je što su te negativnosti izašle baš tada na videlo jer imamo dovoljno vremena da ih ispratimo".

Organizacija Svetske lige "pada" na Beograd, a što se nje tiče Savić je kristalno jasan.

"Srbija je u organizovanju bilo kog takmičenja – što sportskog, što zabavnog – uvek na visokom nivou. Tu znamo da neće biti problema. Srpska, to jest beogradska publika, je uvek izlazila u susret vaterpolo svetu i mislim će biti maksimalno ispraćeno", zaključio je Dejan Savić razgovor za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve