Nova vest
Vaterpolo

Četvrtak, 26.07.2018.

09:15

Balkanski klasik: Srbija i Hrvatska u borbi za novo veliko finale

Od 20 časova i 30 minuta u Barseloni na programu je novi balkanski vaterpolo klasik za plasman u veliko finale Evropskog prvenstva između Srbije i Hrvatske.

Izvor:

Autor:

Balkanski klasik: Srbija i Hrvatska u borbi za novo veliko finale
Photo by Ryan Pierse/Getty Images

Naši' Delfini' nalaze se u pohodu na četvrto uzastopno zlato na Starom kontinentu, a u dosadašnjem izdanju turnira zabeležili su sve četiri pobede.

Momci Dejana Savića su najpre porazili Rumuniju (11:5), Rusiju (11:9) i Slovačku (13:5) za prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtinu finala.

Usledio je okršaj sa večitim rivalom Mađarskom, ali podmlađena selekcija naših severnih suseda nije imala gotovo nikakve šanse (8:5).

Iako je naš selektor nekoliko puta isticao da su sva takmičenja do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. samo "usputne stanice", nema sumnje da će vaterpolisti dati sve za novu pobedu i korak bliže novom zlatu, istakavši pred prvenstvo, kroz šalu, da se nada da uspeh hrvatskih fudbalera na Mundijalu neće poput 'virusa' preći i na vaterpoliste, odnosno biti ima svojevrsni vetar u leđa.

"Protiv Mađara smo bili izuzetni u odbrani, što je rezultat ubrzo i pokazao. Ipak, potom su presingom uspeli da na dekocentrišu, da nas umore i dovedu nas do toga da imamo nešto lošiji procenat realizacije sa igračem više. To moramo da ispravimo protiv Hrvatske", rekao je Savić.

Biće ovo 25. međusobni susret aktuelnog olimpijskog i svetskog prvaka, a Srbija vodi sa 13:10 u pobedama, uz jedan remi. Upravo je svetska titula jedini veliki trofej koji Srbija nema u svom vlasništvu u ovom trenutku.

S druge strane, Hrvatska je bila bolja u prvom meču 2008, odnosno prošle godine u polufinalu Svetkog prvenstva, a slavila je i na poslednja dva susreta u Evropa Kupu u Splitu i Rijeci.

"Ne treba da se obaziremo na susret sa Mađarima, iako je to na momente moćno izgledalo, čeka nas veliki posao u polufinalu. Zato zaboravljamo Mađare i gledamo Hrvate. Oni su ekipa koja uz nas stalno stiže do postolja. Svetski su prvaci, favoriti su uvek na takmičenju i znamo kakav im je kvalitet, ali i oni znaju nas, tako da većih iznenađenja neće biti", rekao je naš kapiten Filip Filipović.

Selektor Hrvatske Ivica Tucak najavio je meč veoma prosto – kao okršaj dve najbolje selekcije sveta.

"Uz dužno poštovanje i bez potcenjivanja ostalih, smatram da su Srbija i Hrvatska trenutno najbolje svetske reprezentacije. Obeležile su poslednjih osam-devet godina u vaterpolu. Srbiju uvažavamo, ali je se ne bojimo. Verujem da ćemo ponovno pobediti i da ćemo izboriti finale Evropskog prvenstva", kaže Tucak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve