Nova vest
Vaterpolo

Četvrtak, 19.01.2012.

17:33

EP: Srbija dobila "prljave" Hrvate

Vaterpolo reprezentativci Srbije savladali su u balkanskom derbiju Hrvatsku 15:12 (2:2, 6:4, 3:3, 4:3) u meču trećeg kola grupe B na Evropskom prvenstvu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Srbija je jedina neporažena selekcija u grupi i skoro sigurno je obezbedila prvo mesto i direktan plasman u polufinale.

"Delfini" su odigrali sjajno u drugom i početkom poslednjeg perioda kada su poveli sa četiri gola razlike. Meč je obeležila i prljava igra hrvatskih vaterpolista koji su namerno udarali Vanju Udovičića i Filipa Filipovića.

Najefikasniji u Srbiji bio je sjajni Vanja Udovičić sa tri gola, a čak devet reprezentativaca je treslo mrežu hrvatskog kola. Rivala je predvodio Sandro Sukno sa četiri gola.

Hrvatska dva puta vodila u prvoj četvrtini, Srbija je oba puta stizala do izjednačenja, ali su ipak "delfini" bili ti koji su kontrolisali ritam igre u prvom periodu. Međutim, dobru igru odbrane nije ispratio napad koji nije bio dovoljno precizan u završnici (2:2).

Sve ono što je promašio u prvom, napad Srbije je nadoknadio u drugom periodu kada je postigao čak šest golova. Od toga su tri bila iz brzih kontri. Međutim, i Hrvatska je postigla četiri gola, ali jedan iz peterca, a drugi iz napada sa dva igrača više u bazenu (8:6).

Srbija je na startu treće četvrtine brzo stekla četiri gola prednosti (10:6), ali je usledio veliki pad u igri. To je donelo nešto grubljim Hrvatima više prostora u napadu, ali su samo uspeli da vrate zaostatak na -2. Na kraju četvrtine isključen je selektor Srbije Dejan Udovičić.

"Delfini" su sjajno odigrali prvu polovinu poslednjeg perioda i sa tri brza gola ponovo stekli četiri gola prednosti. Ova serija je prelomila meč jer Hrvatska u finišu nije imala rešenja za sjajnu odbranu Srbije. Duel je završen nesportskim ponašanjem zapadnih komšija koji su usled nemoći namerno udarali naše igrače.

I četvrtina – 2:2

Hrvatska je imala prvi napad na meču, Srbija se odbranila, ali je i naš napad bio nespešan. Već u sledećem Hrvatska je povela golom Mara Jokovića sa oko osam metara, ali je Srbija izjednačila preko Milana Aleksića u napadu sa igračem više.

Usledila je dobra igra Srbije u odbrani, ali napad to nije uspeo da kapitalizuje. U drugoj akciji sa igračem više golman Hrvatske je sjajno odbranio udarac Andrije Prlainovića.

Ovaj promašaj rival je odmah kaznio nakon što je Sandro Sukno zakucao loptu pod prečku, u prvom napadu Hrvatske sa igračem više. Međutim, već u sledećem, Srbija je odigrala sjajan napad, Slobodan Nikić je ostao sam na tri metra i izjednačio na 2:2.

II četvrtina – 6:4

Srbija je imala prvi napad na startu drugog perioda, ali je dobro odigrala odbrana rivala. Prva do gola ponovo stiže Hrvatska, a ponovo je napad sa igračem više realizovao Sukno sa leve strane.

Već u sledećem napadu Srbije viđena je skoro identična situacija, a fenomenalnim golom treće izjednačenje Srbiji doneo je kapiten selekcije Vanja Udovičić. Usledila je odlična odbrana Slobodana Sora koja je donela brz kontranapad Srbiji, a u prvu prednost "delfinima" doneo je Filip Filipović koji je lobovao golmana Hrvatske.

Samo 20ak sekundi kasnije Srbija je povela 5:3, nakon što je još jednom sjajna odbrana proizvela brzu kontru koju je sada realizovao Andrija Prlainović.

Seriju Srbije od tri uzastopna gola u tri napada Hrvatska je prekinula golom iz peterca koji je realizovao Brano Karač. Ipak, usledila je još jedna ekspresna kontra Srbije pa je Udovičić svojim drugim golom vratio prednost od dva pogotka.

Potom se Srbija malo povukla u odbrani, što je lepim golom kaznio Karač i smanjio na 6:5. Ali naši vaterpolisti nisu dali prednost, Filipović je sjajno pronašao Nikića kojem nije bilo teško da sa dva metra loptu ubaci u nebranjeni deo gola.

Usledila je nova dobra odbrana, a onda je Udovičić iz teške situacije, posle driblinga postigao sjajan gol za prvo vođsvo Srbije od tri gola (8:5).

U sledećem napadu Hrvatske, Srbija je dobila dva iskuljučenja, što je rivalu omogućilo da preko Jokovića smanji zaostatak pred drugo poluvreme. Srbija je u drugoj četvrtini delovala mnogo ubedljivije nego što to rezultat pokazuje.

III četvrtina – 3:3

Za razliku od prva dva perioda, treću četvrtinu golom je otvorila Srbija i vratila prednost od tri pogotka. Sjajno je reagovao Andrija Prlainović na stativi i šesti put doneo Srbiji gol iz napada sa igračem više.

Odbrana našeg tima nastavila je u istom ritmu, a potom je i u drugom napadu naš tim stigao do gola i preko Miloša Ćuka prvi put poveo sa četiri razlike (10:6).

Usledila je sjajna odbrana Srbije sa igračem više, u tom napadu sudije nisu videle kako je jedan hrvatski reprezentativac šakom u lice udario Uducičića, a nakon faula u samoj završnici Buljubašić je smanjio na 10:7.

Potom Srbija nije iskoristila napada sa igračem više, iako su arbitri možda propustili da isključe još jednog Hrvata, koji su zaigrali mnogo prljavije. Odmah u sledećem napadu Srbija je ponovo dobila isključenje, a Stanko Barać je uz mnogo sreće savladao Sora, pa je Hrvatska smanjila zaostatak na dva gola.

Naša reprezentacija ponovo nije iskoristila napad sa igračem više, a gol Hrvatske spasili su Pavić i prečka. Ipak, konačno je i naša odbrana imala malo sreće i posle tri neuspeha zaustavila napad rivala sa igračem više.

Malu krizu u igri Srbije konačno je prekinuo Živko Gocić koji je iskoristio indolentnost hrvatske odbrane i snažnim udarcem loptu poslao kroz ruke Paviću za 11:8.

U povratku iz ovog napada nije najbolje postavljena odbrana, pa je Hrvatska iznudila novi peterac. Soro je dobro pročitao Miha Boškovića, ali mu je lopta ipak prošla ispod ruke. UI završnici period sudije su zbog prigovora isključile srlektora Srbije Dejana Udovičića

IV četvrtina – 4:3

Poslednji period počeo je nejasnim isključenjem Aleksića, pa se Hrvatska, iako je bila u podređenom položaju veći deo meča, vratila na samo jedan gol zaostatka (11:10). U sledećem napadu Srbija je dobila prednost dva igrača više, što je iskoristio Stefan Mitrović i moćnim udarcem savladao Pavića.

Sudije su nastavile sa serijom isključenja i u narednom napadu, ali se Srbija odbranila, da bi u protiv napadu Duško Pjetlović fenomenalno reagovao u duelu sa dva rivala i efektno doneo Srbiji možda i ključnu prednost od 13:10.

Odbrana je ponovo zaustavila Hrvate, a Miloš Ćuk je topovskim udarcem verovatno rešio meč jer su "delfini" ponovo stigli do četiri gola prednosti. U finišu meča Srbija se fokusirala na odbranu, pa je Hrvatska samo uspela da ublaži poraz.

Hrvati su ponovo pokušali da svoje komplekse izleče grubom igrom, a Nikša Dobud je udarcem u lice raskrvavio nos i arkadu Filipu Filipoviću. Naš igrač je zakucao petarac u mrežu i sa tri prsta pozdravio prljavog rivala.

U sledećem kolu Srbija igra protiv Rumunije u subotu, 21. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

186 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve