Platini: Blater odbio da ode, Evropa za princa

Predsednik UEFA Mišel Platini rekao je da je Sep Blater odbio njegov zahtev da napusti FIFA, te da će Evropljani uglavnom glasati za princa Alija na izborima.

Izvor: AK

Četvrtak, 28.05.2015.

15:27

Default images
foto: Beta/AP

Blater je prema mišljenju javnosti, ali i Platinija, bio favorit do srede, kada je uhapšeno nekoliko zvaničnika FIFA.

"Do juče nije mogao da izgubi, mislim da sada može. Kada je dosta, dosta je. Ljudi više ne žele Blatera za predsednika, ni ja. Tražio sam od njega da ode, ali mi je rekao da je prekasno za to, dan pre Kongresa", rekao je Platini.

"Želeo sam da razgovaram s njim kao s čovekom, licem u lice. On mi je rekao da je prekasno. Tražio sam od njega da odstupi jer daje lošu sliku FIFA. Nije lako reći prijatelju da mora da ode ali tako istorija funkcioniše. Kažem to s tugom, sa suzama u očima. Bilo je previše skandala", dodao je prvi čovek UEFA.

Platini smatra da će većina evropskih delegata da glasa za njegovog protivkandidata, jordanskog princa Alija bin al-Huseina.

"Danas (četvrtak) imaćemo sastanak sa sve 54 članice, a sutra kada budu izbori velika većina evropskih saveza će glasati za princa Alija. Uvek sam govorio da FIFA mora biti jaka, a FIFA više nije snažna. I dalje pokušavam da ubedim pojedine članice UEFA koje nisu potpuno uverene u to", rekao je Platini.

Čelnik UEFA očekuje mnogo od princa Alija, ukoliko on postane predsednik FIFA.

"Princ Ali je mlad, ambiciozan i zbog toga ga podržavam. Ne žalim što sam ranije podržavao Blatera u izboru za predsednika FIFA. Princ može da uradi dosta dobrog, nije mu potreban novac. Stvari su malo komplikovane kod njega jer nema podršku svog regiona, ali je on čovek za dobre stvari. Mislim da Blater sada može da izgubi", rekao je Platini.

"Nekad imam stomačnih problema zbog FIFA. Ja se veoma divim FIFA jer ima sjajnu istoriju. Ne znam sada kako da se postavim. Problem je što svugde ima dobrih, loših i veoma loših ljudi. Uvek će biti tako. FIFA nije uspela da sprovede reforme koje su potrebne. Postoji linija koja ne sme da se pređe", rekao je Platini.

On je najavio moguć bojkot predstavnika UEFA u FIFA ukoliko Blater ipak dobije izbore. Švajcarska policija uhapsila je u sredu sedmoricu čelnika FIFA u sklopu istrage o korupciji i pranje novca, koju započeo Savezni sud u Njujorku.

Korumpirane čelnike je navodno razotkrio bivši član Izvršnog komiteta FIFA Čak Bjelzer, koji je još pre četiri godine suspendovan zbog primanja mita.

Tužioci su istakli da su osimnjičeni primili mito u iznosu od oko 150 miliona dolara u poslednjih 25 godina, a uhapšeni su mahom čelnici američkih fudbalskih saveza u konfederacija.

Sada su pod pitanjem predstojaće dva Mundijala, u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine, ali i jedan od prethodnih u JAR 2010. UEFA je tražila odlaganje Kongresa i izbora novog predsednika, ali su iz FIFA poručili da neće biti promene planova.

Predsednik FIFA Sep Blater je podržao istragu istakavši da je ovo "teško vreme za fudbal", a predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je SAD zbog hapšenja čelnika FIFA istakavši da nemaju nadležnost van svoje zemlje.

Svetska kuća fudbala bi zbog ovog skandala mogla da ostane bez velikih sponzora, ali jednom čoveku je cela situacija veoma zabavna – legendarni argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona presrećan je zbog hapšenja čelnika FIFA zbog korupcije, istakavši da je istina konačno izašla na videlo.

Švajcarske vlasti su istakle da predsednik FIFA Blater još uvek neće biti ispitivan u vezi sa korupcijom, a predsednik UEFA Mišel Platini smatra da je vreme da ode, što je on odbio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: