Zvezda silovito do prvog prstena!

Košarkaši Crvene zvezde pobednici su ABA lige za sezonu 2014/2015.

Izvor:

Četvrtak, 30.04.2015.

20:00

Default images
Starsport

Ekipa sa Malog Kalemegdana do treće pobede protiv Cedevite (3:1) došla je sjajnom igrom u četvrtom meču u Zagrebu, slavila je sa 89:79 i tako stigla do prve titule u regionalnom takmičenju u klupskoj istoriji.

Crveno-beli su na ovaj način krunisali fenomenalnu sezonu – pošto su posle prolaska u Top 16 fazu Evrolige za pozitivnim skorom, osvajanja nacionalnog Kupa i osiguravanja Evrolige i u narednoj sezoni pokazali da su najbolja ekipa u regionu.

Ekipa Dejana Radonjića je takmičenje na Jadranu okonačala sa učinkom od čak 30 pobeda i samo četiri neuspeha. Posle samo dva poraza u regularnom toku, Zvezda je i polufinalnu seriju, protiv Partizana i finalnu protiv zagrebačke ekipe rešila u svoju korist sa 3:1 u trijumfima.

Takođe, za najkorisnijeg igrača plej-ofa proglašen je centar Zvezde Boban Marjanović.
Zvezda je posle veoma loše igre u trećem meču odgovorila na pravi način, kontrolisala igru i rezultat od samog starta, da bi već do odlaska na odmor stvorila dvocifrenu prednost. Cedevita je pokušavala da se vrati u nekoliko navrata, praveći serije, ali su crveno-beli svaki put imali odgovor. Poslednji pokušaj domaći su imali u samom finišu, kada su serijom 7:0 prišli na samo pet poena zaostatka – međutim – onda je onda je Dženkins pogodio trojku a Cirbes zakucavanjem i definitivno rešio pitanje pobedika.

Najzaslužniji za pobedu gostiju bili su upravo Čarls Dženkins i Luka Mitrović. Zvezdin Amerikanac bio je najefikasniji pojedinac susreta sa 17 poena (1/1 za dva, 3/6 za tri), uz po tri skoka i tri asistencije. Kapiten ekipe pratio je popularnog Đenku sa 14 poena (2/4 za dva, 2/5 za tri), pet skokova i tri asistencije.

Dobri su bili i Nikola Kalinić (8sk, 3 as) i Boban Marjanović sa po 12 poena. Markus Vilijams dodao je devet, Stefan Jović osam, a Majk Cirbes, koji je zbog povrede kolena na svoju odgovornost odigrao meč, takođe osam koševa, uz pet uhvaćenih lopti.

S druge strane, u poraženoj ekipi najviše se istakao Tomislav Zubčić sa 15 poena (1/1 za dva, 3/3 za tri), ali je podršku imao samo od strane Mira Bilana, koji je meč završio sa 12 poena i dva skoka. Stanko Barać dodao je devet poena, a Nemanja Gordić, Marko Arapović i Fran Pilepić po sedam.

Šampion ABA lige se sada okreće Košarkaškoj ligi Srbije, gde posle dva kola ima isto toliko pobeda.
ABA
Za razliku od meča u sredu, Zvezda je nešto agresivnije ušla u duel i povela preko Bobana Marjanovića, ali je domaćin ubrzo odgovorio i nije dozvolio crveno-belima da se odlepe. Posle trojke Branka Lazića gosti su ponovo došli u prednost, ali su ovoga puta Bilan i Arapović vratili svoj tim u egal (13:13).

I u drugom delu prve deonice nastavila se igra u istom ritmu, da bi Zvezda do prvog velikog odmora stvorila pet poena viška. Najzaslužniji za tako nešto bio je Luka Mitrović, koji je pored sedam poena upisao i nekoliko asistencija. Međutim, prednost gostiju bila bi i veća da Cedevitu nije odlično služio šut za tri poena. Ipak, posle teške trojke Gordića, odgovorio je Čarls Dženkins pogotkom iz driblinga preko ruke sa skoro deset metara – 25:30.
ABA
Ekipa Dejana Radonjića je daleko bolje i ozbiljnije ušla u ovaj duel, što se najbolje videlo na startu druge četvrtine. Crveno-beli su zaigrali presing po celom terenu, a odlična odbrana dovela je do serije 6:0. Najpre je pogodio Jović, zatim Cirbes, da bi Čarls Dženkis posle ukradene lopte lagano položio loptu u koš (25:36).

Seriju Zvezde prekinuo je Ramjak pogotkom sa distance, ali je onda usledio novi nalet crveno-belih. Sve je pokrenuo Tejić, posle ofanzivnog skoka Kalinića, onda je Markus Vilijams pogodio svoju prvu trojku, da bi posle novog pogotka Dženkinsa, van linije 6,75, Zvezda stigla do najveće prednosti od +18. Ništa se nije promenilo do odlaska na poluvreme, gosti iz Beograda nastavili su sa pametnom igrom, a Dženkins je sa linije za slobodna bacanja upisao svoj već 12 poen, a njegov tim je do odmora sačuvao osetnu prednost – 35:52.
ABA
Drugo poluvreme počelo je sa nekoliko vezanih grešaka s obe strane, da bi nešto sporiji start prekinuo Nemanja Dangubić NBA zakucavanjem uz faul, posle promašaja Jovića za tri poena. Usledio je odgovor Cedevite preko Babića, koji je pogodio trojku uz dosta sreće, ali mu je Jović odgovorio na isti način već u sledećem napadu (40:57).

Nije Zvezda uspevala da odbrani napade domaćina, ali se to zahvaljujući odlično šutu nije odrazilo na njenu prednost. Novu trojku pogodio je Mitrović, a pošto je Dženkins bio dobar u odbrani i siguran sa linije za slobodna bacanja gosti su ponovo imali 16 poena prednosti. Crveno-beli se nisu opuštali sve do samog kraja, ali je domaćin onda preko Babića i trojkom Zubčića smanjila zaostatak pred poslednjih deset minuta – 58:69.
ABA
Zvezda je odlično otvorila poslednju deonicu i tako prekinula mini nalet Cedevite. Posle uvodnog promašaja Marjanovića, Vilijams je pokupio odbitak i uspeo da položi loptu uz kontakt, da bi onda Majk Cirbes, a zatim i Nikola Kalinić svojom prvom trojkom vratili goste na 16 poena viška, a novi nalet domaćina prekinuo je Kalinić zakucavanjem.

Posle faula Tejića pri šutu za tri poena i trojke istog igrača Zvezda je upala u mali problem, a neposredno pre pogotka Zupčića iz kornera videli smo monstruoznu blokadu Kaliniča. I ovoga puta crveno-beli su imali odgovor, pošto je Vilijams pogodio svoju drugu trojku na meču za novih 15 poena viška. Međutim, od tog trenutka gosti su ponovo stali, a ekipa Jasmina Repeše to veoma dobro iskoristila i serijom 10:0 se gotovo vratila u meč. Ipak, Čarls Dženkins trećom trojkom i Majk Cirbes autoritativnim zakucavanjem donose Crvenoj zvezdi prvu titulu ABA lige u klupskoj istoriji – 79:89!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

491 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: