Fener "počistio" prvaka za prvi F4!

Košarkaši Fenerbahčea prvi put u 102 godine dugoj istoriji kluba plasirali su se na Fajnal-for Evrolige.

Izvor: AK

Ponedeljak, 20.04.2015.

22:05

Default images
foto: fenerbahce.org

Tim Željka Obradovića "počistio" je branioca titule Makabi sa 3-0 u seriji, dramatičnom pobedom u Tel Avivu sa 75:74, posle produžetka.

Feneru je pobedu u Izraelu doneo Endru Gaudlok, polaganjem devet sekundi pre kraja dodatnih pet minuta. Fenerbahče je prvi turski tim od 2001. godine koji se plasirao na F4, od Anadolu Efesa.

Fener je do istorijskog uspeha predvodio Nikos Zizis sa 19 poena i 5 asistencija, 15 je dodao junak meča Gaudlok, dok je 12 ubacio sjajni Jan Veseli, uz 8 skokova i nekoliko snažnih zakucavanja.

Bogdan Bogdanović je meč završio sa 8 poena (3/10 iz igre) i 4 skoka, dok je Nemanja Bjelica opretećen ličnim greškama igrao samo 15 minuta i postigao 5 poena (2/8) uz 6 skokova.

Najbolji u redovima Makabija bio je Džeremi Pargo sa 21 poenom, ali je Amerikanac bio tragičar, jer je promašio trojku za pobedu u poslednjim sekindima regularnog dela meča, te polaganje za trijumf u finišu produžetka. Pratio ga je samo Brajan Rendl sa dabl-dablom od 19 poena i 10 skokova.

Željko Obradović će se na svom 14. Fajnal-foru u karijeri boriti za devetu titulu prvaka Evrope. F4 će se održati u Madridu 15-17. maja.

Evroliga, četvrtfinale:
Makabi – Fenerbahče 74:75 (20:13, 11:24, 14:13, 20:15, 9:10) u seriji 0-3

Makabi: Pargo 21, Hajns 5, Smit 8, Rendl 18, Linhart 5, Tajus 6, Koen, Ohajon 2, Harari, Lendsberg, Skorcijanidis 4, Aleksander 2.

Fenerbahče: Gaudlok 16, Zizis 16, Bjelica 5 (1/6 dva , 1/2 tri, 6sk), Erden 6, Mahamtolu, Bogdanović 8 (1/4dva , 2/6 tri, 3 sk), Cetin, Savaš 2, Žorić 1, Veseli 15, Sifahi, Preldžić 7.
foto: fenerbahce.org
Makabi je dobro počeo meč, stekao sedam poena prednosti posle prvih deset minuta (20:13), Ali Zizis i Bjelica donose preokret Feneru na 23:22 početkom drugog perioda. Usledila je egal borba do završnice poluvremena, kada Turci prave mini-seriju za šest poena prednosti na velikoj pauzi (37:31).

Gosti iz Istanbula održavaju prednost do sredine trećeg perioda, kada Bjelica i Gaudlok ulaze u probleme sa faulovima. Međutim, poenima Bogdanovića i Amerikanaca iz kontranapada, Fener održava blagu prednost do poslednje četvrtine (50:45).

"Ponos Izraela" trojkama Parga i Hajnsa vraća meč u egal u naredna tri minuta, ali Fener iako sa rezervnom postavom, bez Bjelice i Gaudloka, uspeva da spreči preokred pred završnicu meča (56:56).

Zizis je predvodio strpljive napade Turaka, s druge strane je odgovarao Pargo, da bi tri minuta pre kraja Preldžić pogodio trojku preko ruke u poslednjim sekundima napada za 64:59 za Fener. Veseli i Gaudlok zaustavljaju naredni napad Makabija, ali domaćin uspeva da zaustavi sledeća dva napada rivala, te poenima Parga i Hejnsa stiže do izjednačenja (63:63), te izbacuje Bjelicu iz igre zbog petog faula.

Posle serije faulova i promašaja oba tima, Džo Aleksander fantastičnim zakucavanjem donosi preokret, ali mu istom merom s druge strane direktno uzvraća Veseli uz dodatno slobodno bacanje za izjednačenje na 65:65. Makabi je imao napad za poedu, ali Pargo nije pogodio trojku.

Sjajni Zizis otvara trojkom produžetak, Turci ne koriste dobru odbranu i ofanzivni skok Veselog da povećaju prednost, pa je posle nekoliko zakucavanja s obe strane, meč i dalje bio u egalu (70:70), dva minuta pre kraja. Isforsiran šut Preldžića Pargo kažnjava pogotkom sa poludistance, ali njemu uzvraća Gaudlok za nastavak rezultatske klackalice, pred poslednji minut.

Nakon što je Sipahi ukrao loptu Pargu, Gaudlok je krenuo sam da reši meč, ali je promašio šut za tri, nakon čega Rendl dobija penale kojima donosi prednost Feneru 74:73, 16 sekundi pre kraja. Obradović traži tajm-aut i spremio napad za Gaudloka, uz Veselog kao rezervnu varijantu.

Amerikanac je sjajno iskoristio blok Veselog i probio se pod koš te lagano položio loptu. Makabiju je ostalo 9 sekundi da izbori opstanak u seriji, odgovornost je preuzeo Pargo, koji ne uspeva da pogodi preko Sipahija, a igrači Fenera uzimaju loptu i odlaze na Fajnal-for!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: