ABA: Brejk Partizana za 1-1!

Košarkaši Partizana NIS savladali su Crvenu zvezdu Telekom 70:68 u drugom meču polufinalne serije ABA lige.

Izvor:

Sreda, 15.04.2015.

20:40

Default images
StarSport

U prvom duelu crveno-beli su slavili sa 73:64, kada su takođe bili domaćini, ali su crno-beli ovom pobedom dobili priliku da pred svojim navijačima stignu do prolaza u finale i plasmana u Evroligu.

Treća utakmica polufinalne serije na programu je u subotu od 21 čas, četvrti duel, kada će Partizan takođe biti domaćin, zakazan je za nedelju, dok će evenutalni peti susret, biti odigran naredne srede.

U drugom polufinalnom duelu, ekipa Budućnosti po drugi put je savladala Cedevitu i došla na korak do finala i plasmana u Evroligu.

Ekipa Duška Vujoševića apsolutno zasluženo je stigla do trijumfa, nadskočila je večitog rivala (42-30), tokom celog meča održavala prednost na svojoj stani, koja je u jednom trenutku iznosila i 15 poena prednosti. Ipak, Zvezda je snažnom igrom u odbrani u poslednjoj deonici, predvođena svojim Amerikancima – Marksuom Vilijamsom i Čarlsom Dženkinsom – uspela da dođe do napada za pobedu.

Međutim, Jaka Blažič je bio brzoplet, na desetak sekundi do kraja, želeo je prodorom da pretvori -1 u +1, ali mu je Nikola Milutinov udario sjajnu rampu i praktično rešio meč.
StarSport
Nastup mladog centra crno-belih bio je pod velikim znakom pitanja, pošto je u prvom meču zaradio oštećenje rožnjače posle duela sa Jakom Blažičem, ali je na svoju odgovornost izašao na teren. Osim ključne blokade, Milutinov je dodao i osam poena (4/8 za dva) i po četiri skoka i asistencije. Najbolji u timu gostiju ponovo je bio Milan Mačvan sa 14 poena (4/9 za dva, 2/3 za tri)) i 17 uhvaćenih lopti, od kojih čak sedam u fazi napada. Njega je pratio Džoš Akojon sa 13 poena (2/3 za dva, 3/7 za tri), Aleksandar Pavlović dodao je 11 (4/7 za dva, 1/3 za tri) i četiri asistencije, dok je Milenko Tepić ubacio 10 poena (4/7 za dva, 1/3 za tri) i imao tri uspešna dodavanja.

U timu Zvezde, kao i u prvom meču, najbolji je bio Čarls Dženkins sa 19 poena (5/9 za dva, 1/3 za tri), i dve ukradene lopte, dok je Markus Vilijams dodao 15 koševa (3/10 za dva, 3/7 za tri) i tri asitenicije, a praktično su samo njih dvojica i igrali u poslednjih desetak minuta u timu domaćina. Najkorisnijeg igrača Evrolige Boban Marjanović ponovo nije bilo na terenu u onoj meri u kojoj su navijači crveno-belih navikli. Duel je okončao sa indeksom +8, samo jednim pogotkom iz igre (1/4 iz igre) i pet skokova. Osim Amerikanaca, jedini raspoložen za igru u timu Dejana Radonjića bio je Nikola Kalinić sa osam poena (0/2 za dva, 2/5 za tri) i četiri skoka.
StarSport
Petorke:

Crvena zvezda Telekom: Vilijams, Blažič, Kalinić, Mitrović, Marjanović
Partizan NIS: Tepić, Pavlović, Milosavljević, Mačvan, Đumić

Kao i u prvom meču, Zvezda je trojkom otvorila susret, pošto je posle asistencije Vilijamsa Jaka Blažič pogodio iz kornera. Ipak, ovoga puta nije bilo serije domaćeg tima, jer je Aleksandar Pavlović odgovorio sa pet vezanih poena. Početak meča obeležila je čvrsta i nešto nervoznija igra na obe strane, pa su oba tima pogodila samo tri od petnaest šuteva za dva poena, da bi Milenko Tepić, koji je već upisao sedam poena, posle prodora doneo pet poena prednosti svom timu (9:14).

Nastavili su crno-beli sa boljom igrom u uvodnih deset minuta, presingom preko celog terena su zbunili rivala, iskoristili promašaje Zvezde i novom serijom 6:0 stiglo do maksimalnih osam poena prednosti. Seriju gostiju prekinuo je Čarls Dženkins sa linije za slobodnja bacanja, da bi Nikola Kalinić prvom trojkom postavio konačan rezultat prve deonice – 17:22.
StarSport
Drugih deset minuta počelo je nešto agresivnijom igrom crveno-belih, a u uvodnih tri minuta videli smo efektivno zakucavanje s obe strane. Najpre je sjajno zakucao Dragan Milosavljević, da bi mu zatim odgovorio Majk Cirbes. Međutim, kapiten Partizana je u dva napada zaradio isto toliko ličnih grešaka, pa ih sada ima ukupno tri, što može da predstavlja veliki problem za ekipu Duška Vujoševića. Usledila su dva vezana promašaja Pavlovića, pa se domaćin poenima Cirbesa i Dangubića u potpunosti vratio u meč (25:26).

Ekipa Dejana Radonjića je uspela da stigne do preokreta poenima Mitrovića, ali su Džoš Akojon, svojom prvom trojkom, i Milan Mačvan vratili Partizan na šest poena prednosti. Domaćin je nastavio sa neorganizovanom igrom u napadu, da bi na trojku Vilijamsa odgovorio Mačvan na isti način. Usledila je nova trojka crveno-belih, ovoga puta Nemanje Dangubića iz kornera, a konačan rezultat pre odlzak na odmor postavio je Edo Murić lepim ulazom – 35:42.

Partizan je do prednosti stigao najviše zahvaljujući dobroj timskoj odbrani, a u prvih dvadeset minuta najviše se istakao Milenko Tepić sa devet poena. Milan Mačvan ubacio je sedam, a Nikola Milutinov i Edo Murić po šest. S druge strane, Čarls Dženkins, Nikola Kalinić i Nemanja Dangubić ubacili su po pet poena.
StarSport
Partizan je na sjajan način otvorio i drugo poluvreme, nastavivši da pravi velike probleme Zvezdi ofanzivnim skokovima. Upravo posle takve situacije Akojon je pogodio novu trojku, da bi posle poena Mačvana i Murića crno-beli stekli najveću prednost u dosadašnjem toku meča, +14. Ponovo je bolju igru gostiju presekao Kalinić trojkom, ali je zatim Jaka Blažič propustio priliku da, posle namerne lične greške Mačvana, dodatno vrati svoj tim u igru (38:51).

Nastavila je Zvezda sa očajnim rešenjima u napadu, što je Partizan veoma dobro koristio preko Pavlovića, da bi posle nove trojke Mačvana crno-beli stigli do nove maksimalne prednosti od petnaest poena. S druge strane, crveno-bele je u igri održavao samo raspoloženi Čarls Dženkins. Najpre je pogodio uz faul, a zatim i realizovao dodatno slobodno bacajne. Usledio je novi pogodak Amerikanca za dva, čime je postigao sedam od deset poena svoje ekipe u trećoj četvrtini. Tačku pred poslednjih deset minuta stavio je Vilijams svojom drugom trojkom – 48:58.
StarSport
Poslednjih deset minuta počelo je promašajima s obe strane, a onda su Blažič i Vilijams, sa dva vezana pogotka sa distance, smanjili prednost gostiju na šest poena. Mačvan je novom sjajnom rolom na niskom postu vratio osetniju prednost na stranu svog tima, da bi, posle monsturuoznog zakucavanja Cirbesa, Marjanović postigao svoje prve poene na drugom meču serije. Crveno-bele je u meč totalno vratila nova trojka Vilijamsa, za njegov 15 poen, i samo 'pola' koša zaostatka (61:62).

Međutim, u tom trenutku se probudio Akojon, koji je u jednom trenutku držao led na ramenu, i sa pet vezanih poena odbio nalet domaćina za novih šest poena prednosti. Ponovo je Dženkins inicirao povratak svoje ekipe, pošto je ubacio narednih šest poena svog tima i ponovo ga primakao na samo poen minusa. Uspela je Zvezda da odbrani napad Partizana na 16 sekundi do kraja, da bi Jaka Blazil propustio šansu da donese prednost svom timu – pošto mu je Nikola Milutinov udario sjajnu rampu. Usledio je brz faul i polovičan učinak Milenka Tepića sa linije za slobodna bacanja, ali je njegov pokušaj uhvatio Mačvan i Partizanu doneo brejk – 68:70.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

626 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: