Mutombo u Dvorani slavnih

Legendarni NBA centar Dikembe Mutombo jedan je od novih članova košarkaške Dvorane slavnih u Springfildu.

Izvor: AK

Ponedeljak, 06.04.2015.

20:29

Default images
foto: Beta/AP

Pored njega, klasu 2015. čine još NCAA trener Džona Kalipari, jedna od najvećih zvezda ženske NBA lige Liza Lesli, te sudija Dik Baveta, i NBA igrači Spenser Hejvud i Džo Džo Vajt.

Među finalistima koji nisu izabrani u Dvoranu slavnih izdvajaju se imena Tima Hardaveja i Kevina Džonsona, a pored njih nisu prošli Bil Fič, Bo Rajan, Rober Hjuz i Leta Endruz.

U februaru je direktno izabrano još petoro članova Dvorane slavnih: Lui Dempijer, Lidnzi Gejz, Tom Henson, Džon Ajzak i Džordž Reveling.

Prva zvezda ove klase je svakako bivša zvezda Denvera, Atlante, Filadelfije, Nju Džerzija, Njujorka i Hjustona, kojem je puno ime Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Žan-Žak Vamutombo.

Ovaj gorostas iz Kinšase (218 cm) je tokom 18-godišnje NBA karijere imao ogroman uticaj na razvoj same igre, pre svega sa defanzivnog aspekta.

Četiri puta je bio najbolji denfazivni igrač godine, osam puta Ol-star, a 1991. je izabran kao četvrti pik na draftu, sa univerziteta Džordžtaun. Prosek u karijeri mu je bio 9,8 poena, 10,3 skokova i 2,8 blokada po meču. Tri puta je bio najbolji bloker lige u nizu, a dva puta najbolji skakač.

U centru pažnje među novoizbranim je i trener Kentaki Vajldketsa Džon Kalipari. On je ovo priznanje dobio samo nekoliko dana nakon poraza u polufinalu Fajnal-fora NCAA lige, jedinog neuspeha njegovog tima u sezoni.

Kalipari je navodno kada je dobio poziv iz Springfilda u kojem mu je saopšteno da je postao član Dvorane slavnih, morao da zaostavi automobil jer je bio veoma emotivan u tom trenutku.

Nova klasa biće zvanično predstavljena 11. septembra u Springfildu, gradu u Masačusetsu, gde se nalazi Nejsmit memorijalni centar košarkaške Dvorane slavnih.

Trenutno Dvorana slavnih broji 335 individualaca i deset timova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: