Preminuo Džordanov "drugi otac"

Legendarni košarkaški trener Din Smit, kojeg Majkl Džordan smatra svojim drugim ocem, preminuo je u nedelju u 83. godini.

Izvor: JT

Nedelja, 08.02.2015.

18:33

Default images
Beta/AP Photo, File

Smit je svoje najveće uspehe ostvario na klupi Univerziteta Severne Karoline, na kojem je i trenirao Džordana, pošto je Tar Hilse vodio čak 36 godina – od 1961. do 1977. godine.

Pod njegovim vođstvom, tim je osvojio dve nacionalne titule, 1982. i 1993. godine, a tri puta je stigao do ’fajnal fora’ NCAA.

Smit je tokom karijere imao skor od 879 pobeda i 254 poraza i povukao se kao trener sa najviše pobeda u istoriji koledž košarke.

Poslednjih godina, Smit je imao problema sa zdravljem, a 2010. godine njegova porodica je otkrila da je počeo da gubi pamćenje. Od tada se nije mnogo pojavljivao u javnosti, a njegova supruga u njegovo ime je primila Predsedničku medalju slobode od predsednika Sjedinjenih Država Baraka Obame.

Uz moje roditelje, niko nije imao veći uticaj na mene od Trenera Smita. On je za mene bio više od trenera, moj mentor, moj učitelj, moj drugi otac. Trener je uvek bio za mene kad god mi je bio potreban i voleo sam ga zbog toga. Kroz lekcije o košarci, naučio me je mnogo o životu. Izgubili smo velikog čoveka koji je imao neverovatan uticaj na svoje igrače, svoje pomoćnike i celu porodicu Univerziteta Severne Karoline“, rekao je Džordan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: