Karlović izbacio Đokovića u Dohi

Novak Đoković poražen je u četvrtfinalu ATP turnira u Dohi od Iva Karlovića posle preokreta – 6:7, 7:6, 6:4.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2015.

15:10

Default images
Beta/AP Photo/Osama Faisal

Srpski teniser nije imao nijednu brejk šansu tokom celog meča, dok je Karlović jedini brejk napravio u sedmom gemu trećeg seta.

Hrvatski teniser u polufinalu će igrati protiv Španca Davida Ferera koji je lako savladao Dastina Brauna u dva seta. Novak je imao priliku da meč okonča u taj-brejku drugog seta, ali Karlović je odlično servirao u odlučujućim trenucima i na kraju je zasluženo slavio.

Tok meča: Srpski teniser meč je otvorio svojim servisima, a posle nekoliko grešaka Karlović je imao brejk loptu. Ipak, tada je Novak pogodio tri prva servisa i poveo sa 1:0. Očekivano, u gemovima Iva Karlovića neće biti mnogo igre, a nakon četiri servisa i napada iz forhenda bilo je 1:1.

U sledećem gemu Đoković je bio mnogo sigurniji i bez izgubljenog poena otišao na 2:1. Gemovi u Dohi traju kratko, a posle jednog takvog Đoković ponovo vodi – 3:2.

Karlović je nastavio sa bombama iz servisa i vrlo lako ponovo izjednačio u prvom setu, izgubivši samo jedan poen greškom na mreži. Hrvat je u prvom poenu sedmog gema naterao Đokovića na grešku, ali je Novak potom nametnuo jak ritam za 4:3.

Iako je Đoković u proseku uzimao po poen u gemovima protivnika, nikako nije uspevao da se izbori sa snažnim servisima. Ipak, nije imao problema na svoj servis, a posle još jednog brzog gema poveo je sa 5:4. Do kraja seta nije bilo previše uzbuđenja, pa se otišlo u taj brejk.

Karlović je bolje počeo dodatni gem, ali je Novak odlično riternirao i napravio dva vezana mini brejka. Međutim, Ivo se nije predavao, izjednačio je na 2:2 odličnim izlaskom na mrežu. Tada se desila interesantna situacija – Đoković je vratio neverovatan servis, stigao još teži volej i poslao visoku loptu, što je zbunilo Karlovića koji je volej izbacio u aut. Usledio je još jedan sjajan poen i pasing šot za veliku prednost od dva mini brejka. To je bilo dovoljno da se se set privede kraju – 7:6(2). Drugi deo igre počeo je isto kao i prvi. I pored nekoliko razmena dva gema završena su relativno brzo, pa je na semaforu pisalo 1:1. Međutim, vidljivo je da Đoković mnogo bolje čita i vraća servise rivala, a posle dva udarca pod noge prvi put je pripretio sa 15:30. Ipak, to nije bilo dovoljno za nešto ozbiljnije – Hrvat je vezao četiri dobra servisa i poveo sa 2:1.

I pored snažnih servisa i brzih poena na Centralnom terenu u Dohi mogu se videti atraktivni poeni. Jedan od njih je bio na 40:0 u četvrtom gemu – Karlović je odlično riternirao i krenuo na mrežu, ali ga je Đoković prošao fenomenalnim bekhend slajs pasingom iz potpunog streča (2:2).

Odličnu igru nastavio je u sledećem gemu, kada je pogodio pasing šot direktno posle servisa visokog protivnika. Propustio je malu šansu u sledećem poenu i zbog toga se iznervirao bacivši reket, a Karlović sa dva izlaska na mrežu došao do 3:2. Iako je bilo 40:40 Novak je prebrodio mini krizu i ponovo izjednačio.

Sledećih pet gemova proteklo je bez prilika, pa je meč otišao u drugi taj brejk. Dodatni gem nije bio ni približan prvom – serveri su lako osvajali poene do 5:5 kada je Karlović napravio mini brejk. Ivo je servirao za set, Đoković je uspeo da preživi, ali je posle lošeg bekhenda ipak izgubio set 7:6.

Ni u trećem setu Novak nije uspeo da napravi brejk, ali zato Karlović jeste. Igra srpskog tenisera pala je posle taj-brejka drugog seta, Karlović je nastavio sa odličnim servisima i u sedmom gemu je došao do brejka sjajnom forhend paralelom. Do kraja meča hrvatski teniser bez problema je zadržao dva servis gema i na kraju je zasluženo slavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

236 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: