Nema granice, ugovor od 325 mil. $

Godinama se priča da su sportisti preplaćeni, bez obzira na njihove rezultate, ali se na to niko ne obazire, posebno ne u SAD.

Izvor: AK

Četvrtak, 20.11.2014.

13:35

Default images

Tako je u bejzbolu, sportu koji će kod nas mnogi nazvati dosadnim, jedan čovek dobio ugovor od 325 miliona dolara. Najveći u istoriji sporta.

Dotični je Đankarlo Stenton, uzdanica Majami Merlinsa, koji je obezbedio svoju budućnost. U MLB, za razliku od NBA i NFL ne postoji ograničenje za dužinu ogovora, pa je njegov na 13 godina. Poslednju platu dobiće kao 38-godišnjak.

Stenton će zarađivati prosečno 25 miliona dolara po godini, odnosno 2.083.333 mesečno, ili 69.000 dolara dnevno.

"Ovo nije dobitak na lutriji, ovo je početak rada i novog posla. To je velika odgovornost, a ja sam spreman da je preuzmem", rekao je 25-godišnji Đankarlo Stenton.

Struktura njegovog ugovora je takva da će u prvoj sezoni dobiti "samo" 6,5 miliona dolara, a najviše će zaraditi 2023. kada će dobiti 32 miliona.

Iako je Stenton ostvario 154 houm-rana, Merlinsi su svaku od prethodnih sezona s njim završili sa negativnim skorom u MLB, a tri puta su bili najgori u ligi.

Američki mediji su se bavili analizom ugovora ali su stali na jednoj rečenici: "Nejasna je logika kluba, savršeno je jasno zašto je Stenton ponudu prihvatio bez razmišljanja".
foto: Beta/AP
S druge strane Merlinsi, odnosno vlasnik Džefri Loira tvrdi: "Naš cilj je svež start. Nije popularan, ali smo morali da to uradimo. Želimo da napravimo dugoročan sistem oko mladih igrača koji će izgraditi celu karijeru kod nas".

Magična granica od 300 miliona dolara za ugovor probijena je 14 godina pošto je pala prva slična, više od 200 miliona dolara za ugovor Njujork Jenkisi dali su Aleksu Rodrigesu još 2001. godine. Granicu od 100 miliona je 1998. godine probio Kevin Braun.

Bez obzira na neshvatljivu godišnju platu Stenton nije i najbolje plaćen igrač MLB lige. Klejton Keršou iz Los Anđeles Dodžersa, kluba čiji je suvlasnik Medžik Džonson, zarađuje godišnje nešto više od 30 miliona dolara, a Migel Kabrera, igrač prve baze Detroit Tajgersa već sada je potpisao novi ugovo koji važi od 2016. godine a donosiće mu okruglo 31 milion godišnje.
Inače, još jedan zastrašujući podatak za kraj, ukupan iznos plata svih igrača lige, a ima ih nešto više od hiljadu je u 2014. godini prvi put prešao brojku od tri milijarde dolara.

Da nevolja ne staje, govori i podatak da američki mediji procenjuju da će u sledećoj deceniji, od 2015. do 2024. godine, ukupan zbir plata biti skoro pet milijardi.

A bejzbol u Srbiji, kao za nesreću, spada u red prilično nepoznatih i ne previše popularnih sportova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: