Markes rekorder, Rosi vicešampion

Vozač Repsol Honde Mark Markes trijumfovao je na Velikoj nagradi Valensije i tako zabeležio rekordnu 13. pobedu ove sezone.

Izvor: JT

Nedelja, 09.11.2014.

14:54

Default images

Markes, koji je titulu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata odbranio tri trke pre kraja, na stazi “Rikardo Tormo” je slavio u vremenu od 46:39.627 minuta.

Drugo mesto zauzeo je Valentino Rosi na Jamahi, koji je tako postao vicešampion, dok se na najnižem stepeniku pobedničkog postolja našao Markesov timski kolega Dani Pedrosa.

Markes je u Valensiji slavio gotovo rutinski, pošto je posle deset krugova preuzeo vođstvo i potom se nije osvrtao. ‘Doktor’ je u pojedinim trenucima uspevao da mu se približi, ali je mladi Španac na kraju zasluženo trijumfovao i postao rekorder po broju pobeda u jednoj sezoni, pretekavši Mika Duana i tako zaokružio sjajnu sezonu.

Rosi je, s druge strane, u ovogodišnjem šampionatu ostvario najbolji plasman još od 2009. godine, kada je osvojio svoju poslednju, devetu titulu. Italijan je pred finale sezone imao 12 bodova više od timskog kolege Horhea Lorenca, koji nije završio trku u Valensiji, pa ga je na kraju pobedio za 32 boda u borbi za naslov vicešampiona.

Naredni Moto GP šampionat startuje Velikom nagradom Katara 29. marta 2015. godine.

Tok trke

Od starta trke poveo je vozač Pramak Dukatija Andrea Janone, ispred Rosija, Markesa, Lorenca, Pedrose i Kala Kračloua na Dukatiju. Izgledalo je da počinje kiša da pada, pa su timovi počeli da spremaju druge motore, da bi u drugom krugu istaknuta bela zastavica. Pedrosa je dobio bitku sa Lorencom, ispred kojeg su se našli i vozači Dukatija, koji su brzi pretekli i vozača Repsol Honde.

Janonen se držao na sekundu ispred Rosija, dok je Markes bio dve sekunde dalje posle tri kruga. Vozač Pramak Dukatija je povećavao svoju prednost u prvim trenucima, da bi ‘Doktor’ uzvratio udarac. Iako je sustigao Janonea, nije imao šansu da ga napadne, već se sam našao na meti Markesa, koji ga je obišao u desetom krugu, a potom se brzo našao i ispred drugog Italijana.

Najbolju trojicu ubrzo je stigao i Pedrosa, da bi Rosi konačno napao Janonea u sledećem krugu i preuzeo drugo mesto. U krugu koji je sledio i Pedrosa je pretekao vozača Pramak Dukatija, a ispred njega se potom našao i Lorenco, koji je u međuvremenu dobio bitku sa vozačima Dukatija.

Janone je u 16. krugu napravio grešku i izgubio petu poziciju, da bi Andrea Doviciozo i Kračlou izazvali Lorenca. Kiša je počela da se pojačava, a Lorenco i Janone su prvi otišli po nove motore, dok je Rosi počeo da stiže Markesa, međutim, baš tada je Španac počeo da niže brze krugove. Lorenco je pet krugova pre kraja trke shvatio da je napravio pogrešnu odluku promenom motora i parkirao se u garaži. Taj potez označio je kraj njegovim nadanjima da će biti vicešampion.

Do kraja trke nije bilo većih uzbuđenja, pa je Markes prošao kroz cilj sa tri i po sekunde prednosti u odnosu na Rosija, dok je Pedrosa bio deset sekundi dalje. Najbolji od ostalih bio je Doviciozo, ispred Kračloua, braće Espargaro, Pola i Aleša, i Štefana Bradla na LCR Hondi. Prvu desetoricu kompletirali su test vozač Dukatija Mikele Piro i Skot Reding na Hondi ekipe Gresini.

Ranije tokom dana Markesov mlađi brat Aleks je ispisao nove stranice istorije zajedno sa šampionom kraljevske klase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: