Kostić srušio Špance, Orlići na EP!

Mlada reprezentacija Srbije napravila je podvig u Kadisu, pošto je savladala aktuelnog prvaka Evrope Španiju i plasirala se na završni turnir – 2:1 (1:0).

Izvor:

Utorak, 14.10.2014.

17:45

Default images

Posle prvog meča bez golova, naši momci odigrali su pametno, vodili svih 90 minuta, da bi Filip Kostić u 93. minutu potvrdio prolaz Orlića na Evropsko prvenstvo.

Najpre je Srbija povela u 31, kada je Gaja, želeći da izbaci loptu, pogodio Njigesa i savladao sopstvenog golmana. Ramires je potom u 92. minutu vratio nadu domaćima da ipak mogu do preokreta,

Igrao se treći minut sudijske nadoknade, od predviđenih pet, kada je rezervista Aleksandar Čavrić sjajno sačuvao loptu, pored trocije protivničkih igrača, povukao loptu i proigrao zahuhtalog Kostića. Fubaler Štutgarta je istrčao šesdeset metara, kao da je početak meča, i posalo 'raketu' u malu mrežu – za prvi poraz Španije posle pet godina!

Počelo je gromoglasnim zviždanjem naše himne, a završilo se slavljem u prijatnoj tišini.

Osim Srbije, na završni turnir u Češkoj naredne godine plasirale su se i selekcije Engleske, Portugala, Nemačke, Danske i Italije.

Meč Švedska – Francuska (prvi meč 2:0 za 'Galske petlove) počinje od 20 sati.

Srbija je bila oslabljena u Kadisu, neigranjem kapitena Marka Petkovića kome su stradali ligamenti kolena u prvom meču baraža u Jagodini, ali su naši momci i pored toga uspeli da ostvare rezultat koji ih vodi u Češku.

Španci su krenuli ofanzivno od samog starta, nisu uspeli da iskoriste svoje šanse, što su 'Orlići' kaznili u 31. minutu. Kostić je sjajno izbacio Pešića na levom boku, napadač Tuluza vukao je loptu do gol aut linije i poslao je oštro na drugu stativu, a defanzivac domaćih Gaja, u želji da klizećim startom otkloni opasnost, pogađa Njigesa i lopta završava uz prvu stativu.

Ponovo su se naši momci povukli, ali 'Furija' ni ovog puta, do odlaska na odmor, nije stvorila izgledniju šansu. U istom ritmu nastavilo se u nastavku, da bi Srbija odolevala do drugog minuta sudijske nadoknade. Roberto je poslao loptu po zemlji sa roglja kaznenog, ona je prošla pored deset igrača i završila u daljem uglu gola Dmitrovića.

Međutim, sve dileme otklonio je Filip Kostić već u sledećem napadu. Španci su krenuli iz sve snage na preokret, Veljković je po 'stoti put' intervenisao, rezervista Aleksadar Čavrić je fenomenalno sačuvao loptu na sredini i gurnuo je napadaču Štutgarta u prostor – a ovaj je zakucao u dalji ugao.

Tok meča:

Meč u Kadisu počeo je sramno, jer su 'navijači' domaće ekipe, ničim izazvani, zvizdali himni reprezentacije Srbije.

Krenuli su Španci ofanzivno od samog starta, što su im naši momci i omogućili povlačenjem i čekanjem šanse na svojoj polovini. U uvodnih desetak minuta ipak nismo videli ozbiljniju priliku za gol, Kostić je bio neprecizan iz slobodnog udarca, dok je s druge strane Isko šutirao zamalo preko prečke, posle prodora i ulaska sa levog boka u kazneni prostor.

Mogli su naši momci do izglednije pilike za gol posle dvadesetak minuta igre, ali je Filip Kostić nespretno primio nešto lošiju loptu Nemanje Radoje, pa je sjajna situacija '2na1' otišla u nepovrat. Samo nekoliko minuta kasnije, mogli su Španci do gola, Petrović je zakasnio da zatvori Gomesa, ali je Dmitrović bio dobro postavljen.

Ipak, kada se očekivalo da 'Furija' pojača pritisak, Srbija je stigla do vođstva. Kostić je sjajno izbacio Pešića na levom boku, napadač Tuluza vukao je loptu do gol aut linije i poslao je oštro na drugu stativu, a defanzivac domaćih Gaja, u želji da klizećim startom otkloni opasnost, pogađa Njigesa i lopta završava uz prvu stativu – 0:1.

Pokušali su domaći do poluvremena da stignu do izjednačenja, stvorivši nekoliko polu prilika, uglavnom preko bokova, ali je naša odbrana bila smirena i sigurna.

Španci su očekivano krenuli ultra ofanzivno od starta drugih 45 minuta, ali je naša reprezentacija spremno dočekala atake i uspela na vreme da zaustavi sve pokušaje u uvodih petnestak minuta. Najbolju priliku za izjednačenje propusto je Ramiers u 65. minutu. Najpre je odlično izbacio Petrovića, a zatim lepo gađao dalji ugao, međutim, njegov udarac zaustavila je stativa.

U međuvremenu, selektor Španije Albert Selades izvršio je dve izmene, Ramires je zamenio Munijaina, a Sarabija Delofeua. S druge strane, Radovan Ćurčić izveo je iz igre 'požutelog' Stojkovića i poslao na teren Filipovića, dok je Pešića zamenio Čavrić.

Nije Španija prestajala sa napadima ni u jednom trenutku, ali su se svi oni završavali uglavnom sigurnom intervencijom naše zadnje linije. 'Furija' pokušava uglavnom napadima preko levog boka, što su naši momci rešavali pravovremenim udvajanjima.

Činilo se da će naša selekcija slaviti minimalnim rezultatom, ali je Serhio Roberto uneo dramu u drugom minutu sudijske nadoknade. Poslao je loptu po zemlji sa roglja kaznenog, ona je prošla pored deset igrača i završila u daljem uglu gola Dmitrovića – 1:1.

Međutim, sve dileme otklonio je Filip Kostić već u sledećem napadu. Španci su krenuli iz sve snage na preokret, Veljković je po 'stoti put' intervenisao, rezervista Aleksadar Čavrić je fenomenalno sačuvao loptu na sredini i gurnuo je napadaču Štutgarta u prostor – a ovaj je zakucao u dalji ugao za prolaz među elitu – 1:2.

Sastavi:

Srbija: Dmitrović, Stojković (Filipović 64), Veljković, Ćirković, Petrović, Kovacević, Radoja, Čausić, Kostić, Srnić, Pešić (Čavrić 71)

Španija: Kepa, Mankiljo, Serhi Gomes, Muniesa, Gaja, Saul Njiges, Serhi Roberto, Isko, Muniain (Ramires 55), El Hadadi, Delofeu (Sarabija 62)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

199 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: