Rosi u svom dvorištu, 107. pobeda!

Vozač Jamahe Valentino Rosi došao je do prve pobede posle 15 meseci, trijumfom na Velikoj nagradi San Marina, 13. trci sezone.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 14.09.2014.

14:48

Default images

’Doktor’ je do trijumfa u svom ’dvorištu’, pošto se staza „Marko Simončeli“ nalazi 20 kilometara od njegove kuće, došao u vremenu od 44:14.586 minuta.

Drugo mesto, sa jednom i po sekundom zaostatka, zauzeo je Horhe Lorenco, koji je tako Jamahi doneo dvostruki trijumf, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Repsol Honde Dani Pedrosa.

Devetostruki svetski šampion je bez sumnje u Mizanu imao svoju najbolju trku u poslednjih godinu dana. U vođstvo je došao pretekavši Lorenca u drugom krugu, potom je izdržao napade branioca titule Marka Markesa, a kada je Španac izleteo sa staze nije se osvrtao.

Gotovo bez greške je vozio do kraja trke i na kraju je proslavio 107. trijumf u karijeri, simbolično na stazi koja nosi ime njegovog velikog prijatelja. Takođe je postao prvi vozač u istoriji koji je prešao broj od 5.000 bodova u karijeri.
Beta/AP Photo/Antonio Calanni
Koliko su svi željno čekali taj trijumf, 48. na Jamahi M1, govori podatak da su tribine bile potpuno obojene u žuto. To je takođe potvrđeno i prilikom dodele pehara, kada su hiljade ljudi zajedno sa Rosijem pevale italijansku himnu.

Markes je na stazi „Marko Simončeli“ napravio najveću grešku ove sezone, pošto je izgubio kontrolu nad svojom Hondom baš u trenutku kada je pokušavao da izazove Rosija. Iako je uspeo da se vrati u trku, ostao je bez bodova, a ’Doktor’ je izgubio glavnog konkurenta za trijumf, pošto je Lorenco bio nekoliko sekundi iza.

Lorenco je do kraja imao poprilično mirnu trku, Pedrosa nije uspeo da ga izazove u borbi za pobedu. Na taj način, borba za titulu je odjednom postala otvorenija, pošto pet trka pre kraja, Pedrosa ima 74 boda manje od Markesa na čelu, dok je ’Doktor’ zahvaljujući pobedi samo bod dalje.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Aragona 28. septembra.

Tok trke

Beta/AP Photo/Antonio Calanni
Od starta trke na stazi „Marko Simončeli“, poveo je Lorenco, ispred Rosija, Markesa, Andree Janonea na Pramak Dukatija, vozača fabričkog Dukatija Andree Dovicioza, mlađeg od braće Espargaro Pola i Pedrose. Lorenco, Rosi i Markes su se brzo odvojili od ostalih, da bi branilac titule odmah napao ’Doktora’, ali je Italijan uzvratio. Odmah u sledećem krugu, ponovo je došlo do razmene pozicija između njih, ali je Rosi napao i Lorenca, koji je odmah uzvratio.

Međutim, ’Doktoru’ nije bilo potrebno mnogo vremena da se nađe na čelu, to je učinio u trećem krugu, da bi odmah Markesa napao i Lorenca. Vozač Repsol Honde se zadržao iza Rosija, ali je u devetom krugu izleteo sa staze. Rosi je tako ostao samo na čelu i održavao je prednost u odnosu na Lorenca, dok se Markes vratio u trku, na 20. poziciju.

I dok na samom čelu nije bilo borbe, Pedrosa se probio na treće mesto, a do kraja je trpeo napade Dovicioza, koji je na kraju morao da se zadovolji četvrtom pozicijom. Do kraja trke odustali su vozač LCR Honde Štefan Bradl i stariji Espargaro Aleš, pa je Markes uspeo da se nađe među osvajačima bodova. Iza najbolje četvorice sledio je Janone, ispred Pola Espargara i njegovog timskog kolege Bredlija Smita. Prvu desetoricu kompletirali su vozač Gresini Honde Alvaro Bautista, Kal Kračlou na Dukatiju i drugi vozač Pramak Dukatija Joni Ernandes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: