Lajović za B92: Samo mi je napredak u glavi

Dušan Lajović igra sezonu karijere – došao je do 58. mesta na ATP listi, a na Rolan Garosu je bez izgubljenog seta prošao u osminu finala. Osim toga, igrao je četvrtfinale u Hamburgu i Bostadu, kao i treće kolo u Majamiju, pa je jasno da se 24-godišnji srpski teniser već ustalio na ATP turu. U intervjuu za B92 Lajović govori o dosadašnjem toku godine, iskustvu igranja sa Nadalom, o promeni u svom načinu razmišljanja, kao i o tome na čemu treba još da radi.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 19.08.2014.

10:00

Default images

Utisak godine svakako je Rolan Garos – Lajović je bez izgubljenog seta savladao Delbonisa, Zopa i Soka, a onda je usledio okršaj sa Rafaelom Nadalom. Duci je osvojio samo četiri gema, ali je naučio mnogo.

“Nemoćno sam se osećao. Šalim se, bilo je to veliko iskustvo za mene – igrati sa Nadalom na ’Šatrijeu’, na Rolan Garosu nema dalje od toga. Igrati egal sa njime posebno je teško na tom terenu, izgubio je tu samo jednom u karijeri. Bio je to veliki korak napred za mene, iako sam izgubio lako i nisam imao nikakve šanse u meču. Dobro je videti kako to izgleda, dobio sam predstavu koliko još moram da radim i koliko sam još daleko od tog nivoa. Sa tog Rolan Garosa poneo sam mnogo pozitivnih stvari“.

Nedugo zatim Lajović je zajedno sa Nadalom trenirao u Manakoru, što mu je takođe značilo za dalji tok sezone.

“Skroz je opušten Nadal. Moguće je da je malo zatvoreniji prema ljudima koje ne poznaje, ali kada smo trenirali dva puta, bio je super. Korisno je trenirati s njim – kada sam video da mogu, dobio sam pozitivni impuls u svojoj igri. Na treningu nema poena, nema pritiska, igrao sam mnogo opuštenije, držao dobar tempo. Trening sa njime mnogo mi je značio – video sam šta on radi, kako trenira. Poslednjih pola godine pokušavam da dignem svoju igru na mnogo viši nivo jer se nalazim na turnirima sa najjačim igračima, zato automatski moram da igram bolje i da smanjim oscilacije“.
Starsport
Prvo ATP četvrtfinale Lajović je igrao još 2011. godine u Sankt Peterburgu. Međutim, put ka vrhu nije nimalo lak i mnogo je toga trebalo da se poklopi da bi Dušan dočekao sezonu svog proboja.

“Posle tog turnira ušao sam u prvih 200. Zatim sam igrao mnogo čelendžera, na ATP turnirima sam igrao jednom ili dvaput, ili sam pokušavao kroz kvalifikacije, što je veoma teško – izmoriš se u tri kola kvalifikacija, a onda u prvoj rundi glavnog žreba igraš s nekim odmornim, koji uz to igra svake nedelje na najvišem nivou i lakše mu je da igra s nekim iz kvalifikacija.

Ove godine se dosta toga promenilo – od početka sezone počeo sam da igram dobro na betonu, što mi je dalo samopouzdanja za igru na šljaci. Dosta sam napredovao, smanjio oscilacije u odnosu na prethodne dve sezone. Rekao bih da je ključno što sam sazreo u igri, ali još mnogo stvari moram da popravim kako bih dodatno napredovao. Mislim da sam na dobrom putu, samo da me povrede zaobiđu, i biće sve u redu“.

Lajović je trenutno 60. na ATP listi, bio je i dva mesta više, a za novi iskorak potrebno je da dodatno unapred svoju igru.

“Sada najviše radim na kretanju. U predelu kukova sam dosta nefleksibilan i to mi predstavlja problem sa igračima koji drže visok tempo i skraćuju vreme protivniku za udarac. Osim toga, prioritet je servis, moram da povećam procenat prvog servisa, kao i ritern – za najviši nivo na kojem želim da se takmičim to je najosnovnije što mora da bude vrhunski. Na riternu mogu još mnogo da se poboljšam, moram da nađem svoju konstantu ispod koje ne smem da idem, da mi ne opada ritern u zavisnosti od protivnika“.
Beta, AP
Lajovića sada očekuje poslednji Gren slem turnir u sezoni, a već je napravio i plan do kraja godine.

“Došao sam u Njujork sedam dana ranije kako bih se dobro pripremio za US open. Imao sam malih problema sa leđima i sa ramenom, ali sada sam potpuno spreman, sve je zalečeno. Posle toga mi sledi Dejvis kup sa Indijom, turnir u Mecu, a onda ću igrati neke dvoranske ATP turnire po Evropi“.

Dušan ističe da je usvojio način razmišljanja ’dan za dan’, što mu je pomoglo da bude rasterećeniji.

“Samo mi je u glavi da napredujem igrački, a onda će i rang doći. To sam promenio u odnosu na prošlu sezonu – prošle godine sam sebi stavio u glavu da moram da uđem u Top 100, što mi je stvorilo veliki pritisak. Ove godine sam rekao sebi da treba samo da radim, da napredujem svaki dan, i onda će doći samo od sebe. Mislim da je to pravi način razmišljanja“, zaključio je Lajović za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: