Novak 'preživeo' Monfisa u Torontu

Najbolji teniser Sveta Novak Đoković plasirao se u treće kolo Rodžers kupa u Torontu, pobedom posle velike borbe u tri seta nad Gaelom Monfisom iz Francuske.

Izvor: ÐN

Sreda, 06.08.2014.

19:02

Default images

Đoković je do devete pobede u isto toliko međusobnih susreta sa Monfisom došao sa 6:2, 6:7 (4:7), 7:6 (7:2), posle dva sata i 41 minuta igre.

Novakov naredni rival biće još jedan Francuz Žo-Vilfred Conga, koji je dobio sunarodnika Žeremija Šardija sa 7:6, 6:4.

Đoković je tokom meča sa Monfisom imao dosta uspona i padova, prvi set je odigrao dosta sigurno, ali je potom usledio pad. Francuz je to iskoristio, u drugom i trećem setu je čak bio bolji, ali je srpski teniser uspeo da se izbori i preokrene.

Srpski teniser je posle singla igrao i dubl, ali je u paru sa Švajcarcem Stanislasom Vavrinkom poražen od Nenada Zimonjića i Kanađanina Danijela Nestora.

Tok meča:

Beta/AP Photo/The Canadian Press, Nathan Denette
Novak je meč otvorio asom, a onda je usledio odličan napada i viner iz forhenda. Treći poen doneo nam je nadmudrivanje na mreži, dva uzastopna drop šota i mnogo trčanja, a posle novogo asa bilo je 1:0.

Đoković je bio agresivan od samog starta, aterao je Monfisa na grešu, a posle jeftinog slajsa u mrežu, zabeležio je novi viner bekhendom po paraleli. Međutim, tada je Francuz pogodio tri dobra servisa i izjednačio na 1:1.

Prvi problemi viđeni su u trećem gemu, kada je Đoković promašio dva bekhenda po dužini. Dobrim servisom malo se stabilizovao, ali je onda napravio duplu servis grešku i rivalu poklonio dve vezane brejk lopte. Asom je spasao prvu, a kod druge je hrabro izašao na mrežu i volej smestio u sam ćošak terena. Nova dva dobra servisa bila su dovoljna za vođstvo od 2:1.

Kada je prebrodio probleme u svom servis gemu, srpski teniser počeo je sa napadima iz riterna. Uspeo je da dubokim loptama stigne do 15:30, ali je njegov četvrti ritern završio malo iza linije. Na 30:30 Đoković je dobio jednu visoku loptu i neshvatljivo je želeo da odigra drop šot, što je Francuz lagano stigao. Ipak, prvi reket sveta nije odustao od taktike skraćenim lopticama, pa je posle još jedne i bekhend paralele stigao do prve brejk lopte u meču. Gael je spasao snažnim servisom, a zahvaljujući početnom udarcu izjednačio je na 2:2.
Beta/AP Photo/The Canadian Press, Nathan Denette
Novak je bio siguran kod servisa, dobijao je priliku da napada što je radio i iz nekoliko udaraca završavao poene, a samim tim i gem za 3:2.

Ponovo je ritern Noleta radio odlično, a greška iz forhenda Monfisa donela mu je treći put uzastopno 15:30. Monfis je dobro napao, ali je onda napravio duplu za novu brejk loptu. Usledio je as, pa nova dupla i nova šansa za Đokovića. Ovoga puta nije bilo spasa, jeftina greška i 4:2.

Posle dobijenog brejka Đoković je pustio ruku, servisi su ulazili i sa dva sjajna izlaska na mrežu brzo materijalizovao stečenu prednost – 5:2.

Đoković nije žurio, čekao je greške protivnika i posle jedne stigao do prve set lopte. Usledio je dugačak poen sa mnogo trčanja, a onda je sevnula kratka bekhend dijagonala i na semaforu je pisalo 6:2.

Dobijen prvi set na ubedljiv način malo je uljuljkao našeg igrača, koji je prvo pogrešio lob, a onda dozvolio Monfisu da stigne do tri vezane brejk šanse. Prvu je Novak spasao bekhendom, drugu smečom, a treću vinerom iz forhenda, da bi posle još dva direktna poena poveo sa 1:0.

To mu je pomoglo da igra opuštenije u sledećem gemu, u kom je sa dva forhenda došao do 0:30. Monfis je ubacio sjajan štop volej, a onda i servis, da bih još jednim izlaskom na mrežu preokrenuo u gemu. Spasao je brejk loptu i izjednačio na 1:1.
Beta/AP Photo/The Canadian Press, Nathan Denette
Ušlo se u mirniji ritam meča, serveri su uspevali da realizuju početnu prednost, pa je Monfis izjednačio na 3:3.

Tada je Monfis odlučio malo više da rizikuje što mu se isplatilo. Na 30:30 je Đoković imao šansu za napada, ali je zamalo bio neprecizan, pa je omogućio rivalu šansu za brejk. I šestu priliku sa kojom se suočavao u ovom meču je spasao, ovoga puta smečom, a onda je sa dva vinera poveo sa 4:3.

Do kraja seta nije bilo većih uzbuđenja, pa se otišlo u taj brejk. U dodatnom gemu Đoković je bio suviše nervozan, napravio je nekoliko grešaka i Monfis je izborio treći set.

Monfis je u odlučujućem setu nastavio tamo gde je stao u prethodnom i bez problema poveo sa 1:0. U naredna dva gema obojica su bili sigurni na svojim servisima, a potom je usledio medicinski tajm-aut francuskog tenisera.

Uprkos problemima sa povredom, u četvrtom gemu oni nisu uticali na Monfisa. Francuz je iskoristio Novakove greške i došao do brejka za 3:1.
Beta/AP Photo/The Canadian Press, Nathan Denette
Iako je izgledalo da će lako potvrditi taj brejk, Novak ga je dosta namučio, a Monfis je uspeo i da zabavi publikom, tako što je jednu lopticu koju mu je uputio srpski teniser dočekao glavom, a ne reketom.

Đoković je od tog trenutka zaigrao nešto bolje i to mu je bilo dovoljno da veže dva odlična poena i izbori brejk, koji je potom gotovo bez greške osigurao za izjednačenje 3:3.

U narednom gemu, francuski teniser je prekinuo Novakov niz, a u tim trenucima je Đoković izgledao nezadovoljno na terenu, kao da mu ne polazi za rukom ono što bi hteo. U tom gemu Monfis je u jednom trenutku završio na zemlji, baš kada je Novak servirao za izjednačenje 4:4, u čemu je i uspeo, a francuski teniser je nastavio da igra bez problema.

Monfis je očekivano dobio gem za 5:4, pa je Novak servirao za ostanak u meču. Francuz ga je dosta namučio, nije izborio meč loptu, ali je bio veoma blizu, a posle velike borbe, najbolji teniser sveta je došao do 5:5.
Beta/AP Photo/The Canadian Press, Nathan Denette
Novak je bio agresivan na Monfisovom servisu, što je rezultiralo brejk loptom, koju je Monfis odbranio. Francuski teniser je nastavio sa lošim servisom i tako je poklonio Đokoviću šansu za brejk, ali se ponovo odbranio.

Ni treću brejk loptu srpski teniser nije iskoristio, uporno je ostajao na osnovnoj liniji i posle duge razmene udaraca, možda i najduže u meču, poslao je lopticu u aut. Monfis je potom vezao dva dobra poena i poveo sa 6:5. Iako je Francuz imao 15:30 na Novakovom servisu, Đoković je od tada zaigrao bolje i uspeo da se odbrani i izbori taj-brejk.

U taj-brejku je na terenu postojao samo jedan teniser, Đoković je poveo sa 4:0, Francuz je tada vezao dva poena, ali prvi reket sveta tada nije stao i završio meč posle više od dva i po sata igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: