LE: Sevilja u elitnom društvu!

Fudbaleri Sevilje osvojili su Ligu Evrope, pobedom nad Benfikom sa 4:2 posle penala na "Juventus Areni", pošto posle 120 minuta igre nije bilo golova.

Izvor:

Sreda, 14.05.2014.

20:45

Default images

Sevilja je tako treći put u istoriji osvojila drugo po rangu evropsko klupsko takmičenje i našla se u društvu Juventusa, Intera i Liverpula.

Sevilja je prethodno osvojila Kup UEFA, kako se ranije zvala Liga Evrope, 2006. i 2007. godine, dok je Benfika doživela poraz i u osmom finalu nekog evropskog takmičenja zaredom. Prošle godine bolji od 'Orlova' bio je Čelsi.

Na taj način nastavljeno je prokletstvo Benfike, koje joj je 1962. godine 'bacio' bivši trener Bela Gutman. Mađarski stručnjak jevrejskog porekla zatražio je povišicu posle dve uzastopne titule prvaka Evrope sa 'Orlovima', ali ga je uprava odbila.

"Bez mene, Benfika u narednih sto godina neće osvojiti evropski trofej", rekao je tada Gutman.

U startoj postavi Benfike našao se Miralem Sulejmani, ali je zbog povrede ramena morao da napusti igru već u 25. minutu.

Obe ekipe imale su veliki broj prilika da reše meč u regularnih 120 minuta, ali nisu uspele da budu precizne. Ipak, u promašajima je prednjačila ekipa iz Lisabona, ali treba istaći i fenomenalnu partiju golmana Andalužana Beta.

Upravo Beto je bio junak trijumfa, pošto je odbranio penale Kardosu i Rodrigu. Na drugoj strani precizni su bili Baka, Mbija, Koke i Ganeiro, dok su kod Portugalaca Beta uspeli da savladaju Lima i Luisao.
Beta/AP Photo/LucaBruno
Sastavi:

Benfika: Oblak, Maksi Pereira, Luizao, Garaj, Sikera (Kardoso 99), Amorim, Gomes, Gaitan (Kavaleiro 119), Lima, Sulejmani (Almeida 25), Rodrigo

Sevilja: Beto, Koke, Pareha, Facio, Alberto, Kariko, M'bia, Rejes (Marin 78 - od 104. Gameiro), Rakitić, Vitolo (Figueiro 110), Baka

Tok meča:

Obe ekipe ušle su oprezno u meč, s tim da je ekipa iz Lisabona krenula nešto ofanzivnije. Nijedna od dveju ekipa nije uspela da stvori izgledniju priiku za pogodak. Igra se čvrsto i oštro na sredini terena, a prvi udarac iz ugla izveli su igrači iz Andaluzije. Došlo je do manje gužve ispred gola Oblaka, ali su defanzivci 'Orlova' uspeli da se odbrane.
Beta/AP Photo/Andrew Medichini
Igrači Sevilje su u samo dva minuta bili prinuđeni da oštrim startovima zaustavljaju prodore Miralema Sulejmanija. Facio i Moreno kažnjeni su žutim kartonima, a Benfika je iz drugog prekida stigla do prve šanse. Gaitan je izveo prekid na drugu stativu, lopta se od defanzivaca odbila do štopera 'Orlova' Ezekjela Garaja, ali je on slabo šutirao, pa je Beto lako odbio loptu u korner.

Sulejmani je posle faula bio prinuđen da napusti teren, kako bi mu se pružila lekarska pomoć, ali se ubrzo vratio na teren.
Beta/AP Photo/Luca Bruno
Nažalost, srpski reprezentativac nije bio u mogućnosti da nastavi meč. Prilikom oštrog faula Morena nezgodno je pao na rame, pokušao je da nastavi susret, ali je bol bio jači od želje. Umesto njena na terenu je Andre Almeida.

Trivija Benfika je odigrala 22 utakmice sa španskim timovima u Evropi, dobivši sedam, uz sedam remija i čak deset poraza.

Ni posle pola časa igre nismo videli ozblijniju priliku za gol. Igra se uglavnom odvija na sredini terena, a obe ekipe pokušavaju preko krila da stignu do vođstva.
Beta/AP Photo/Andrew Medichini
Kako se poluvreme bližilo kraju, Sevilja je pojačala pritisak i uspela da se izbori za nova dva udarca iz ugla. Uzbudljivo je bilo na ulasku u 40. minut, kada je Karlos Baka primio loptu na ivici peterca, Garaj ga je sprečio da uputi udarac, a napadač Sevilje je zahtevao penal.

Već u sledećem napadu bilo je opasno pred golom Andalužana. Kontra Portugalaca završila se kornerom, ali je udarac Luizaa glavom završio preko prečke.

Trivija Benfika je postala prvi tim u istoriji takmičenja koji je stigao do finala bez izgubljenog meča, uz ostvarenih šest trijumfa na tom putu. Ujedno, 'Orlovi' su i najefikasniji tim u istoriji LE – sa 68 golova na 37 susreta.
Beta/AP Photo/Massimo Pinca
Do kraja prvih 45 minuta Benfika je imala tri prilike da ode na odmor sa prednošću, ali je golman Beto bio na visini zadatka. Najpre je zapretio Maksi Pereira, kada se odlično 'zavukao' posle duge lopte Rubena Amorima. Uspeo je da zakači loptu na petercu, ali je golman Andalužana uspeo refleksno da odbije loptu.

TrivijaSevilja je svoj prvi meč u Ligi Evrope ove sezone odigrala protiv Mladosti u Podgorici, a finalni meč joj je 19. po redu.

Samo nekoliko sekundi kasnije, Rodrigo je dobro prošao i šutirao sa desetak metara, ali je Beto i ovoga puta bio uspešniji.
Beta/AP Photo/Luca Bruno
Možda i najbolja prilika viđena je u poslendnjim trenucima prvog dela igre. Štoperi Sevilje su kompikovali, što je Gaitan iskoristio i našao se sâm ispred gola Beta, ali je Facio u poslednji čas intervenisao i ispravio sopstvenu grešku.

TrivijaBenfika je do torinskog finala poražena u poslednjih sedam velikih evropskih finala. Poslednji trofej u Evropi osvojili su u sezoni 1961/62, kada su osvojili tadašnji Kup šampiona. Upravo tada ih je smenjeni trener Gutman I 'prokleo'.

Nastavila je ekipa iz Lisabona tamo gde je stala na kraju prvog dela igre. Za samo nekoliko sekundi imali su tri šuta ka golu Andalužana. Najbolja je bila prva, kada je Gaitan divnom dijagonalom proigrao Limu, najbolji strelac ekipe je odlično šutirao polulevo iskosa, savladao Beta, ali je Facio još jednom intervenisao sa gol linije.
Beta/AP Photo/Luca Bruno
U nastavku akcije pokušao je Pareha, kao i Rodrigo još jednom, ali su defanzivci Sevilje ponovo bili na visini zadatka.

Malo je nedostajalo da Sevilja kazni promašaje Benfike već u narednom napadu, Rakitić je divno uposlio Hose Antonia Rejesa i spojio ga sa golom, ali je Luizao u poslednji čas uklizao pa je lopta završila u golautu. Nedugo zatim Rejes je imao još jedan pokušaj, ali je Oblak bio siguran.

Trivija Od kada je takmičenje promenilo naziv iz Kupa UEFA u Ligu Evrope, osam od deset finalista došlo je sa Pirinejskog poluostrva.

Nastavila se igra na talase, a novu solidnu priliku imala je Benfika. Ovoga puta se Lima našao u kaznenom prostoru Sevilje, ali je bio neodlučan pa je još jedna u nizu odličnih prilika otišla u nepovrat.
Beta/AP Photo/Andrew Medichini
Dali su igrači Benfike sve od sebe ne bi li rešili pitanje pobednika u regularnom toku, ali ih je odlični Beto sprečio u tome. Najpre je Lima pokušao iz daljine, ali se golman Sevilje izvio i izbacio loptu u korner, da bi u nastavku akcije Garaj bio neprecizan glavom sa samo nekolio metara.

Poslednju šansu u regularnom toku imao je Maksi Pereira, ali su njegove makazice završile preko gola.

Nije Benfika odustala od ofanzife ni u prvom produžetku, ali je prvu veliku priliku u nastavku imao Karlos Baka. On je u 101. minutu izbio sâm ispred Oblaka, posle nove bravura Rakitića, ali je njegov snažan udarac prošao tik pored stative.

Ni u drugih 15 minuta nismo videli pogodak. Umor je učinio svoje, pa nismo videli previse kvalitetnih akcija, a sve se svodilo uglavnom na solo pokušaje.
Beta/AP Photo/Antonio Calanni
Penali:

Prvi su šutirali fudbaleri Benfike, Lima je bio siguran, isto kao i Baka na drugoj strani. Beto je potom odbranio Kardosov šut, i to pošto je fudbaler Benfike dva puta oklevao pre nego što je šutnuo.

Mbija je doveo Sevilju u vođstvo sigurnim izvođenjem - 2:1, a Beto je odbranio i šut Rodriga, koji je traljavo izveo penal.

Koke je povećao prednost Sevilje, da bi Luisao održao Benfiku u igri, da bi Ganeiro pogodio i doneo trofej svom klubu!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: