Kombinatorika je počela ...

Do kraja "obaveznog dela" Evrolige ostalo je jos tri kola. Posle toga ce se znati kojih ce 16 timova nastaviti takmicenje u drugom krugu, a kojih osam ce morati da se zadovolje ili definitivno razocaraju postignutim. I pre pocetka "price" moglo se sa dobrim izgledima na dobitak kladiti da nijednog velikog iznenadjenja medju 16 nece biti. Eventualno bi neplasman nekog od timova iz grupe B mogao biti pocetak promena karijera trenera, a mozda i pojedinih igraca. Ne vidim nacin na koji bi gazde Sijene ili Makabija mogle da ocene pozitivno sezonu u kojoj se, i pored silnih ulozenih para, nije proslo ni u sledecu fazu ( kada dodje do takvih situacija, malo se ko "hvata" eventualnih uspeha u domacim prventsvima ).

Izvor: Aleksandar Džikiæ, pomoæni trener KK Partizan Mobtel

Subota, 18.01.2003.

00:32

Default images

Vec je potpuno jasno da 5 timova nema nikakve sanse za odlazak dalje, medju njima je i Buducnost. Podgoricani ne mogu da zale previse - nije tajna da ni sa mnogo skupljim timovima ( da li to znaci i boljim, prosudite sami ) nisu prolazili mnogo bolje. U pojedinim iutakmicama su pokazali da imaju na cemu da baziraju blisku buducnost ( o dugorocnim planovima nema ni reci, ali nije to "privilegija" Buducnosti - na koji nacin timovi u nasoj zemlji mogu da zadrze svoje najbolje igrace? mislim na duzi vremenski period ), uostalom nece zavrsiti ligu sa najbgorim
skorom.

Jos jedan tim prepun mladih i talentovanih igraca nije uspeo da se plasira dalje. Francuski Orthez ima nekoliko zaista dobrih igraca, koje predvodi Pietrus Mikael, verovatni najbolje plasirani evropski pick na draftu 2003. Mladi tamnoputi Francuz je pravi all-round igrac,fenomenalnih fizickih predispozicija na koje je nadogradio  kosarkasko znanje, sto u sabirku daje efikasnog i izuzetno atraktivnog igraca, kojeg jednostavno volite da gledate... ne bi bilo iznenadjenje da u NBA napravi karijeru vrednu postovanja.

S druge strane, odredjen broj klubova je dosao do odlucujucih pobeda koje su im potvrdile plasman u drugi krug. Beneton i Barselona imaju dve pobede vise od sledeceg na tabeli ( 9-2 ), Olimpija, Panatinaikos i Tau Ceramica su na deobi prve pozicije u grupi B ( 8 - 3 ), dok u grupi C i dalje dominira CSKA sa 9 - 2.Za ovih 6 timova se prvi deo lige zavrsio, ne bi bilo iznenadjenje da se pojedini "opuste" s predumisljajem, kako bi popravili pozicije u ostalim takmicenjima u kojima ucestvuju ( Olimpija je najbolji primer odredjivanja prioriteta - mislim da je svima jasno sta
je Ljubljancanima bio primarni cilj u dosadasnjem delu sezone ), pre svih Barselona.

Pored toga, odmor je svakako najbolji trening...ako se za njega ima vremena. Svezina se ne da nadomestiti.
U grupi A je situacija nekako najizvesnija. Sumnjam da Alba ima neke ozbiljnije  sanse, uzevsi u obzir raspored, ali i kvalitet igara koje pruzaju. Doduse, Berlinci jure Cibonu, koja ninasta ne lici u poslednje vreme, da ne kazem od kako je Repesa otisao u Skiper. Ne zelim da sve svalim ni na bivseg, ni na sadasnjeg trenera, ali poslednja dva kola su bila upravo katastrofalna. Prevagu u borbi za 5 mesto moze doneti domaci teren Cibosa, koji u sledecem kolu cekaju Albu.

Skiper igra bolje, i pobedjuje, sto je u krajnjoj liniji i najvaznije ( raskrstili smo sa "lepotom" i "industrijom"...valjda svi shvataju sta je potrebno za uspeh...ili ne shvataju? ). Sigurno je i dalje igranje medju najboljima, mozda i oni
budu jedni od onih koji ce svesno zanemariti Evropu...uostalom, plasman u Italiji im nije u okviru ocekivanja.

Malaga, Sijena i Makabi su u borbi za dva mesta, a kako je 16 ucesnik drugog kruga ekipa sa najboljim skorom medju sestopalsiranima,mozda bude mesta za sve. U direktnom okrsaju Malaga je pobedila Makabi, a iako ne zelim da ovoga puta pisem o igracima, red je da spomene Rizaser i njegovih 29 ( od ukupnih 76) poena...ko bi se
tome nadao.

Obradovic je ostavio Sijenu u "obdanistu" - 55 poena , od ekipe kojoj je napad otac, a Mirsad Jahovic majka. I pored njegovog izostanka ( i Vukcevica ) gosti su vodili vise od 30 minuta...a onda im odbrana zelenih nije dozvolila previse.
Navijaci "zelenih" mogu da odahnu - ovaj "nevazni" deo je prosao, za onaj bez popravnog se mnogo manje brinu. Nekako ih razumem, s obzirom ko ih predvodi.

CSKA je strpljivo cekao dan i taj dan je dosao - Asvelu je vraceno sa kamatom, nije bilo ni najmanje sanse da se ponovi Vilerban i gotovo 100 primljenih poena. Alexander je snaznija varijanta NBA veterana, igrac velikog iskustva i najviseg sudijskog rejtinga. Tim je kompletiran dolaskom Zavrasenka.

Slaba pozicija - sta to bese?
Ulker, kako mu iprilici s obzirom na sastav, je na drugoj poziciji.Nedostatak igraca  koji bi mogli da "nastave" tamo gde stranci stanu je evidentan, ali zar je druga pozicija neuspeh? Svakako ne,, bas kao sto lak posao nije zadrzati nivo igre bez igraca kao sto su Booker i Blair...uz to, Blair je uspeo da trenutno pomeri Vujanica sa prvog mesta MVP liste.
Vujanicu ostaje za utehu da je i dalje prvi strelac elitnog evropskog takmicenja i da je njegov tim jos uvek u trci za peto mesto.

Realno ili ne, Partizan je pobedom nad Olimpijakosom ( drugi put u ovoj sezoni )dosao na samo jednu pobedu manje od
pomenutog protivnika. Igra koju je sampion pruzio je bila potpuno drugacija od izdanja protiv Virtusa i
Spartaka ( u domacem prvenstvu ). Iako je start meca obradovao sve "dusebriznike" i "prijatelje", ostatak utakmice je protekao u dominaciji Partizana u svim elementima kosarke koji odredjuju pobednika. Crnobeli su bolje skakali od gostiju, vise puta asistirali i izgubili manje lopti.

Proces isterivanja bolonjskog demona " ja volim samo sebe..." je izgleda zavrsen. Niko, niko kao ja vise nije hit meseca, a Pojedinci su shvatili da zapremina tela nije dovoljna, te su poceli da istu poceli potvrdjuju i na terenu. Odbrana u drugih 10 minuta je bila cvrsta i nepropustljiva ( 6 poena Olimpijakosa ), vratila je domacina u utakmicu i odredila njen dalji tok. 

Pobede su navika...A nikad nije kasno steci nove navike...niti odbaciti neke stare...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: