Žofre Lovernj za B92: Mali odmor, pa u nove pobede

Stigao je u redove srpskog šampiona kao relativno nepoznat košarkaš. Kratkotrajna odiseja u Valensiji bila je dovoljna da se stručni štab “crno-belih” odluči da u svoje redove dovede, tada, 21-godišnjeg Žofrea Lovernja.

Iako na startu nije planirao da Francuz dobije neku značajniju ulogu u timu, odlaskom Drua Gordona otvorila mu se pozicija koju je za kratko vreme potpuno preuzeo i postao jedan od lidera tima. Posle osvojenih titula u ABA i srpskoj ligi, kao šlag na tortu stigao je poziv u nacionalnu selekciju, te osvojanje zlatne medalje na Evrobasketu održanom u Sloveniji.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Utorak, 31.12.2013.

08:30

Default images

Do sada ste u okviru našeg Paketića mogli da pročitate intervjue sa srpskom fudbalerkom u Barseloni, kapitenom KK Partizan Draganom Milosavljevićem, trenerom Mega Vizure Dejanom Milojevićem, potpredsednicom KSS Anom Joković, zatim fudbalerima Milošem Jojićem, Radosavom Petrovićem i Draganom Mrđom, trenerom rukometaša Partizana Aleksandrom Brkovićem, vaterpolistom Radničkog Milošem Korolijom, selektorom košarkaške reprezentacije Makedonije Aleksandrom Džikićem, te odbojkašem Partizana Nevenom Majstorovićem, kao i preglede godine u auto-moto sportovima, tenisu, domaćem fudbalu, odbojci i rukometu.

"Idemo na prvo mesto u ABA ligi"

StarSport
Lovernj je ove sezone jedini visoki igrač Partizana sa konstantnim učinkom, postiže preko 11 poena po meču, uz nešto više od sedam skokova. “Crno-beli” su godinu završili na drugoj poziciji, iza Crvene zvezde Telekom.

Moramo da ostanemo u prve četiri ekipe kako bismo obezbedili plasman na fajnal for. Veoma bi bilo dobro da osvojimo prvo mesto, jer pobednik regularnog dela šampionata dobija mogućnost organizacije završnog turnira. Treba da ostanemo u fokusu za nastavak lige i da radimo svoj posao na pravi način i da igramo na najvišem nivou.

Krilni centar Partizana je pružao fenomenalne partije u prvom delu evroligaške sezone, koji je završio sa titulom najboljeg skakača, a smatra da je jedan od razloga takvog rezultata i snaga Jadranske lige.

To je bio jedan od zadataka koje smo sebi postavili na početku sezone. Veoma sam srećan što smo prošli u Top 16, ali bez obzira na to, naš primarni cilj je osvajanje Jadranske lige. Imao sam prilike već da vidim kako izgleda košarkaška filozofija trenera sa ovih prostora, trenirao me je Velimir Perasović u Valensiji, a to je stručnjak koji traži veoma mnogo rada. U Francuskoj je drugačije, a Jadranska liga je baš fizički zahtevna, ima mnogo kontakt igre, veći je intenzitet igre, a to mi se sviđa.

Momak rođen u Miluzu je karijeru startovao u Šalonu, a nakon tri godine u seniorskom sastavu preselio se na Pirineje, međutim u Valensiji se nije zadržao.

Veoma sam bio srećan po dolasku u Partizan, jer je to bio moj san nakon što je klub učestvovao na fajnal foru Evrolige u Parizu. Znao sam dosta o treneru Vujoševiću, kao i o timu, dok je grad za mene u početku bio velika nepoznanica. Nije mi bilo teško da se adaptiram jer sam želeo da radim veoma jako, da naučim mnogo, kako na treningu, tako i u pripremi svake utakmice. Ništa nije teško kada postoji jasan cilj.

U momentu njegovog dolaska, prva opcija na poziciji krilnog centra bio je Amerikanac Dru Gordon, pa je bilo upitno kakve planove Partizan ima sa Lovernjom.

Dru nije napustio klub, pre je klub bio taj koji je dozvolio njemu da ode. Na početku postojala je opcija da ja odem i da igram u Mega Vizuri, ali se mnogo toga promenilo i srećan sam zbog toga, radio sam dosta, dobio sam poverenje trenera i zaista bih želeo da svi vide da zaslužujem da igram u Partizanu.

"Mnogo sam naučio u reprezentaciji"

StarSport
Odlične partije u „crno-belom“ dresu donele su mu poziv u reprezentaciju, a pomalo neočekivano na svom prvom takmičenju u dresu „galskih petlova“ okitio se zlatnom medaljom.

Mnogo sam naučio, igrao sam malo, devet minuta po utakmici, ali je ipak bilo veoma interesantno. Bio sam u timu sa velikim NBA zvezdama, Tonijem Parkerom, Borisom Dijoom, Nikolom Batumom. Takođe, igrao sam protiv veoma dobrih igrača. Tokom leta znate da imate šansu da igrate za reprezentaciju i to je bolje od samostalnih treninga, ipak ste u kompletnom procesu, igrate utakmice i možete da napredujete.

Jedan od Žofreovih najvećih kvaliteta je igra pod košem, a često je njegovim čuvarima jednostavno nemoguće da ga zaustave kada silovito krene ka obruču ili kada leđima gradi poziciju.

Kada sam bio u Francuskoj mnogo vremena sam proveo u samostalnim treninzima, bilo je igrača u timu koji nisu imali previše minuta na terenu, pa sam sa njima često igrao 1 na 1. Verovatno sam tada stekao tu naviku da se čvrsto postavim u reketu. Neki igrači imaju dobar šut, sa druge strane neki igraju dobro pod košem i sve je to individualno.

Partizanov tim je jedan od najmlađih u Evropi, što se negativno odražava na konstantnost igre, ali Lovernj ističe da je hemija u svlačionici na najvišem nivou.

Veoma poštujem sve svoje saigrače, svi su odlični momci i recimo kada sam stigao svi su se trudili da mi olakšaju period adaptacije. Družim se najviše sa Nikolom Milutinovim i Đorđem Gagićem, a prošle sezone su to bili Vladimir Lučić i Dragan Milosavljević. Naravno, mnogo vremena provodim sa Leom Vestermanom i Borisom Daloom, njih poznajem veoma dugo. Sjajno je igrati sa košarkašima koji su sličnog godišta iz jednostavnog razloga što niko od nas ne mora da žuri kući jer ga čekaju žena i deca.

"Pamtim trofeje, Zagreb i Fenerbahče"

StarSport
Francusku koloniju koju je započeo Leo Vesterman, nastavio je Lovernj, a upotpunio mladi Boris Dalo. Njih trojica su čvrsto rešila u predsezoni da se posvete učenju srpskog jezika, kako bi se bolje razumeli sa trenerom Duškom Vujoševićem.

Na početku smo bili veoma uporni i dosta smo učili, ali stigao je period kad smo igrali dve utakmice nedeljno i onda nismo imali vremena. Mnogo smo putovali, ali smo i tada uspevali da naučimo ponešto. Na primer, imam dogovor sa Milutinovim da sa mnom razgovara na srpskom i onda ga ja zapitkujem šta se i kako kaže.

Lovernju je ipak najveći utisak godine koja je na izmaku osvajanje titula sa Partizanom, uprkos činjenici da je sa reprezentacijom stigao do vrha Evrope.

Najviše ću pamtiti naše trofeje, u Jadranskoj i u domaćoj ligi, a naravno u sećanju će mi sigurno ostati kada je Dragan pogodio poslednji šut u Zagrebu kada smo izborili plasman na F4. Takođe, utakmica iz ove sezone, sa Fenerbahčeom, to nam je bila poslednja šansa za Top 16.

Francuz ističe da će praznični period iskoristiti da se što bolje spremi za nastavak takmičenja u Jadranskoj i Evroligi.

Verovatno će moja porodica doći, jer imamo utakmicu već 2. januara, pokušaću da se što bolje odmorim jer mnogo vremena provodim na utakmicama i treninzima. Imam šansu da igram i želim da budem fer, želim da budem odmoran i spreman, ne bih voleo da dođem u situaciju da budem umoran jer živim „ludim“ životom, izlazim ili pijem, samo želim da se odmorim i budem u najboljoj formi za nastavak sezone.

Prvi meč u novoj godini Partizan će igrati u evropskom takmičenju, protiv Real Madrida u beogradskoj Kombank Areni.

Nadam se da će nas navijači u 2014. godini dočekati u Areni, nadam se da će biti puna za utakmicu sa Real Madridom. Želim svima sve najbolje u sledećoj godini i obećavam da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što više pobeda, što će nas dovesti do novih trofeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: