Srpkinje druge na svetu

Rukometašice Srbije osvojile su srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u našoj zemlji, u finalu u beogradskoj Areni poražene su od Brazila 22:20.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 22.12.2013.

15:56

Default images

Prvih 30 minuta obeležile su Dragana Cvijić i Alesandra do Nasimento sa po pet golova za oba tima, ali je Brazil stekao 13:11 na poluvremenu serijom 5:0 u finišu.

U nastavku Brazil je stekao pet golova prednosti (16:11), ali zahvaljujući sjajnoj Katarini Tomašević Srbija stiže do izjednačenja u finišu (20:20). Ipak, Brazilke su iskoristile brzopletost Srpkinja i osvojile titulu.

Srbiju je predvodila Dragana Cvijić sa 5 golova, ali je sve dala u prvom poluvremenu kada je imala perfektan šut. Sanja Damnjanović i Andrea Lekić su postigle po 4 gola.

Alesandra do Nasimento je bila najefikasniji u finalu sa 6 golova (pet u prvom poluvremenu), dok su po 4 dale Fernanda da Silva i Ana Rodriges.

Brazil je poveo na startu, ali Srbije predvođena perfektnom Cvijićevom (5/5) stiže do dva gola prednosti (10:8). Međutim, u poslednjih desetak minuta naš tim je imao problema u napadu, pa rivalke preokreću.

Nošene Alesandrom do Nasimento Brazilke beže na 13:10, ali golom Andree Lekić Srbija smanjuje na -2 pre odmor. Oba tima su u nastavku mnogo grešila, potpuno su zaustavljene i Do Nasimento i Cvijić, ali su se u Brazilu razigrale Da Silva i Rodriges.
foto: StarSport
Rivalke koriste veliku krizu u igri našeg tima i stižu do ogromnih 16:11, posle pet minuta drugog poluvremena. Međutim, tada na scenu stupa Katarina Tomašević i sa nekoliko sjajnih odbrana, uključujući i dva sedmerca u nizu omogućuje saigračicama da vrate meč u egal.

Jelena Živković postiže dva gola u trenucima kada je Srbija imala igračicu ili čak dve manje na terenu za potpuni povratak u meč, a dva minuta pre kraja Lekićeva golom iz sedmerca donosi i izjednačenje za 20:20.

Meuđtim, naš tim je odigrao brzopleto I konfuzno u finišu, izgubio nekoliko lopti što sjajne Brazilke kažnjavaju i golovima Nuneš i Rodriges u svom prvom finalu SP dolaze do prve titule šampiona sveta u istoriji.

Brazilke su potvrdile da su prejake za naš tim jer su jedine savladale Srbiju na Svetskom prvenstvu u našoj zemlji, I to dva puta. U grupnoj fazi u Nišu bilo je 25:23.

Dva naše devojke, Dragana Cvijić i Sanja Damnjanović su izabrane u najbolji tim šampionata. Bronzanu medalju na SP u Srbiji osvojila je selekcija Danske.

Tako su u konačnom plasmanu prva tri mesta zauzele selekcije koje su bile u istoj grupi u prvoj fazi u Nišu – Brazil (zlato), Srbija (srebro) i Danska (bronza).

Tok finala Srbija – Brazil 20:22:

foto: StarSport
Prvi gol u finalu postigla je najbolja rukometašica Brazila Alesandra do Nasimento u prvom minutu, ali vrlo brzo Dragana Cvijić donosi izjednačenje. Srbija odmah brani napad rivala I pravi kontru, ali Ognjenović ne koristi zicer, što kažnjava Da Silva i vraća gošće u vođstvo.

U narednih nekoliko minuta odbrana Srbije nije bila na nivou, Da Silva postiže još dva gola, jedan u napadu sa igračicom manje, ali Damnjanović i Cvijićeva drugim golom održavaju korak Srbije.

U osmom minutu igre Tomaševićeva beleži prvu odbranu, ali napad naivnu gubi loptu što lako kažnjava Nasimento za drugi gol Brazila sa igračem manje na terenu (5:3). Ipak, sve greške u propuste nadoknadila je sjajna Cvijićeva koja brzo stiže do trećeg gola u finalu u Areni.

Konačno, posle desetak minuta privikavanja na atmosferu Srbija je zaigrala u prepoznatljivom stilu u Areni. U desetom minutu Damnjanovićeva je donela izjednačenje, a dva minuta kasnije Cvijić je iskoristila sedmerac i četvrtim golom donela našem timu prvu prednost – 6:5.

Srbija je kontrolisala tempo meča u nastavku, golom Popovićeve je povela sa dva gola razlike (8:6), ali je Rodriges odmah vratila Brazilke u ritam. U narednih nekoliko minuta zakazao je srpski napad, ali je blistala na golu Jovana Risović sa četiri intervencije. Međutim, nije uspela da zaustavi i šut Do Nasimento iz sedmerca za izjednačenje.
foto: StarSport
Post od pet minuta našeg tima bez gola okončava fenomenalna Cvijićeva koja nastavlja da igra bez greške I iz petog šuta postiže i peti gol (9:8). Amorim i Do Nasimento donose Brazilu izjednačenje rezultata, naš tim ponovo ulazi u krizu u napadu što rivalke koriste te preko Rogriges i petim golom sjajne Do Nasimento 'golom' beže na 12:10.

Krajem poluvremena naš tim ponovo ulazi u problem u napadu, a Brazil serijom od tri gola preokreće na 12:10. Selektor Bošković traži tajm-aut, ali to ne pomaže, Brazilke dobijaju novi sedmerac koji ponovo koristi Do Nasimento za +3. U samoj završnici Andrea Lekić drugim golom na meču vraća Srbiju u bolji položaj pred drugih 30 minuta.

Oba tima su loše počela drugi deo meča, prvih nekoliko minuta obeležile su greške i izgubljene lopte, ali bolje se snalaze Brazilke i golom Kavalierijeve iz kontre ponovo stiču tri gola prednosti. Strah je očigledno uticao na igru našeg tima koji je delovao bezidejno u napadu, pa Brazil golom Amorim beži na 15:11.

Vrlo brzo rivalke stižu i do +5, ali u narednih nekoliko minuta konačno se razigrala i Srbija. Loš period prekida Lekićeva golom iz sedmerca, a potom naš tim koristi prednost igrača više te preko Ognjenović smanjuje na 16:13. U međuvremenu su Srpskinje dva puta pogodile okvir gola.
foto: StarSport
Brazil je potom imao dva sedmerca u nizu, ali je fantastično branila Katarina Tomašević, a njene saigračice to maksimalno koriste i sa igračicom manje na terenu preko Živkovićeve potižu gol za 16:14. Dvadeset minuta pre kraja rivalke nisu imale rešenja za sjajnu Tomaševićevu, držala je Brazilke skoro deset minuta bez gola pa Damnjanovićeva smanjuje na samo gol zaostatka.

Naš golman je uspeo još dva puta da zaustavi napad protivnika, ali Brazilke koriste seriju faulova I dva isključenja za Srpkinje te prvim golom Do Nasimento u nastavku prekidaju sopstvenu agoniju. Ipak, Živkovićeva ponovo pokazuje da je specijalista za igru sa igračem manje, donosi Srbiji gol sa samo četiri igračice na terenu (16:15).

Kavaleiro održava Brazil na +2, ali Nišavić donosi našem timu novi gol sa igračicom manje. Usledila je nova sjajna intervencija Tomaševićeve, ali s druge strane Pesoa čuva gol rivala. U međuvremenu Rodriges vraća na +2, pa deset minuta pre kraja Bošković traži novi tajm-aut pred napad našeg tima (19:17).

Lekićeva gubi lopti, ali njenu grešku ispravnja Nuneš, a Krpež iz kontre smanjuje na gol zaostatka. Tomašević beleži novu odbranu posle šuta Rodriges, ali Živković ne uspeva da savlada Pesou. S druge strane Amorim gubi loptu i Damnjanović trči u kontru, ali ne koristi zicer, Pesoa sjajno brani i postaje junak Brazilki.
Beta/AP Photo
Međutim, u praktično izgubljenoj situaciji u nastavku napada Jelena Nišević kupi loptu posle odbitka i pored dve najbolje igračice Brazila donosi izjednačenje pet minuta pre kraja. Nažalost Piedade vraća Brazil u vođstvo, ali Amorim pravi faul za isključenje i Srbija dobija dva minuta sa igračicom više.

Posle dugo vremena Cvijićeva se konačno oslobodila žestoke odbrane i iznudila sedmerac koji četvrtim golom u novi egal pretvara Lekićeva (20:20). Međutim, naša odbrana ne uspeva da zaustavi brojčano slabijeg rivala, te se Nunes probija za novu prednost Brazila, dva minuta pre kraja.

Cvijićeva loše završava veoma važan napad našeg tima, a Brazil dug napad preko Rodriges pretvara u velikih 22:20, minut pre kraja. Srbija je odigrala brzopleto u narednom napadu i definitivno ostala bez pobede i zlatne medalje.

Konačan plasman:
1. Brazil - zlatna medalja
2. Srbija - srebrna
3. Danska - bronzana
4. Poljska
5. Norveška
6. Francuska
7. Nemačka
8. Mađarska
9. Crna Gora
10. Rumunija
11. Španija
12. Južna Koreja
13. Holandija
14. Angola
15. Češka Republika
16. Japan
17. Tunis
18. Kina
19. Argentina
20. DR Kongo
21. Paragvaj
22. Alžir
23. Dominikanska Republika
24. Australija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

319 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: