Beker uz Novaka – pravo rešenje ili ne?

Sredina decembra obično je doba kada vesti iz tenisa nema ni za lek, a novinari, javnost i navijači uspavano čekaju januar i prve turnire pred Australijan open. Tako je prolazilo i jutro 18. decembra, mirno i sporo, a onda nas je dočekala bomba – Boris Beker novi je trener Novaka Đokovića. Bio je to šok za sve, čak i za pojedine ljude bliske Đokoviću i inače jako dobro obaveštene strane novinare, a društvene mreže su očas posla ‘eksplodirale’.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.12.2013.

12:00

Default images

Dan posle, teniski svet se polako privikava na ideju tandema Beker-Đoković, a prvo logično pitanje jeste – koliko će ta saradnja biti uspešna?

Marjan Vajda ostaće u Đokovićevom štabu, ali će biti sa njim na samo četiri turnira, od toga ni na jednom Gren slemu. Razlozi za to su brojni – već neko vreme čini se da je došlo do obostranog zasićenja, a spekuliše se i da Slovak ima privatne probleme, kao i da želi više da pomogne 18-godišnjoj ćerki Nataliji u građenju karijere.

Uzroci rastanka, doduše ne potpunog, manje su važni od činjenice, a to je da Beker preuzima palicu od Vajde, koji će ostati tu kao neka vrsta sigurnosne mreže u slučaju da se partnerstvo s Bekerom ne pokaže dobrim.

Prvi utisak većine bio je – taj izbor je kocka.

„Svaki trener je kocka, uopšte ne može da se kaže kako će funkcionisati dok se ne vidi direktni rad i rezultati. Novak je već radio sa drugima, npr. iskustvo sa Todom Martinom nije bilo baš idealno. S druge strane, ima raznih koji su bili u kombinaciji da rade sa Noletom i pre Vajde. Ovo je osetljiv trenutak za tako nešto jer je Novak uhvatio zalet na kraju prošle sezone kako bi se vratio na mesto broj jedan. Meni bi zaista bilo drago da to profunkcioniše“, kaže selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović.
Beta/AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson
Odmah je povučena paralela sa dvojcem Lendl-Mari i doista je slično – višestruki Gren slem šampion vraća se kao trener da pomogne igraču iz samog vrha. Pojedine strane kolege već su istakle da je Lendlov pristup tenisu bio je i jeste analitičan, sa mnogo brige o taktici, dok je Bekeru srce bilo jedan od glavnih aduta.

To jeste istina, ali nisam saglasan da nužno mora da bude nedostatak – uostalom, Đoković je taktički već skoro savršen igrač i ima izuzetno visoku sportsku inteligenciju, pa s tog aspekta Beker neće imati mnogo posla.

Novaku su prošle godine nedostajale jedna ili dve pobede na Gren slem turnirima kako bi mu sezona bila perfektna. Upravo njih mogao bi da donese Beker ako svom novom učeniku usadi još malo drskosti i iskustva iz svoje igračke karijere.

Đoković važi za mentalno izuzetno čvrstog tenisera, ali videli smo da su se tu pojavile male pukotine u najvažnijim mečevima prošle godine. I sa tog aspekta Nemac može da pomogne, svojevremeno je bio među najstabilnijima na Turu. Postoji i još jedan razlog zašto bi Beker mogao da bude odličan izbor za srpskog tenisera.

“Pretpostavljam da Novak želi nekoga ko će mu pomoći sa servisom i sa volejima, kao i sa celokupnom ofanzivnom igrom”, smatra Metju Kronin, novinar i dugogodišnji teniski analitičar.
Beta/Photo by Joel Ryan/Invision/AP
Ipak, razlika između Lendla i Bekera je ogromna – prvi je povučen i često namrgođen, drugi voli svetlost reflektora i sklon je provokativnim istupima (dovoljno je pogledati njegov profil na Tviteru).

“Ono što je meni zanimljivo jeste da je Đoković oduvek imao prilično tihe trenere, a Beker je potpuna suprotnost tome. Pitanje je hoće li Novak biti sposoban da toleriše to što će Nemac sve vreme davati izjave medijima. To je veoma hrabar potez Đokovića, biće to najinteresantnije partnerstvo u tenisu”, naglašava Kronin.

I to može i ne mora da bude nedostatak. Beker je harizmatičan, i dalje ima veliko ime i privlačan je medijima, tako da bi barem deo fokusa javnosti mogao da preusmeri na sebe. To bi prijalo i Đokoviću, manje pritiska bilo bi na njemu i mogao bi da se koncentriše isključivo na tenis, a setite se nedavne izjave Vojteha Fibaka u kojoj on tvrdi da Novak ima previše obaveza van terena i da zbog toga ne može maksimalno da se posveti tenisu.
Beta/AP Photo/Jonathan Brady, Pool
Kao jednu od glavnih prepreka budućoj saradnji navodi se da karakteri Bekera i Đokovića nisu kompatibilni. Teniska legenda Nikola Pilić kaže da za njega vest predstavlja veliko iznenađenje i dodaje:

„Različite su ličnosti, to je sigurno. Moramo da sačekamo da vidimo šta će se dogoditi – možda on može da mu ponudi nekoliko dobrih saveta, ko to zna, ipak je Beker bio prvi na svetu. Kažem, za mene je ovo iznenađenje, ali možda ispadne i dobro“.

Kao minus se ističe i činjenica da Beker nema trenerskog iskustva. Međutim, uloga trenera u tenisu znatno je drugačija nego u drugim sportovima i to ne mora mnogo da znači.

„Sa jedne strane to može da bude i pozitivno jer je Beker motivisan da nešto uradi i na tom planu. Nije ni Lendl mnogo radio kao trener, pa je napravio dobre rezultate sa Marijem. Ova kombinacija je za mene jako pozitivna, biće vrlo interesantno videti kako će se to odvijati. Biće to ogroman izazov za čitav tim ljudi oko Novaka“, kaže Bogdan Obradović.
Beta/AP Photo/Sang Tan
Dalje, pod znakom pitanja je i Bekerova sposobnost, uzevši u obzir njegovu burnu prošlost, da se u potpunosti podredi Đokoviću i njegovoj karijeri – posao sa jednim od najboljih tenisera sveta zahteva posvećenost monomanijaka. Ipak, sve to zna i Novak i sigurno je deset puta razmislio pre nego što je konačno ‘presekao’ – neke stvari znaju jedino oni koji su iznutra i tako treba i da ostane. Ili:

“Đoković mora da zna, mora da ima ideju zašto je angažovao Bekera”, kako je to koncizno objasnio Pilić.

Novak je prošle sezone osvojio sedam trofeja, igrao je u tri finala Gren slem turnira i godinu je završio sa 24 vezane pobede. Kada čovek posle takve godine oseti da može više i da mu je potrebna promena, to govori samo jedno – Đoković je gladan novih trofeja i ambiciozan je kao prvog dana. A to i jeste najvažnije u celoj priči jer, na kraju krajeva, na terenu može biti samo jedan – Novak.

Kakvo je Vaše mišljenje – hoće li saradnja Đokovića i Bekera biti uspešna? Svoj stav podelite sa ostalima putem komentara i glasajte u anketi u donjem desnom delu naslovne strane našeg sportskog sajta.

Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: