Šah: Karlsen šampion, Anand srušen

Norvežanin Magnus Karlsen novi je šampion sveta u šahu, pošto je pobedio Višvanatana Ananda iz Indije, čoveka koji je bio neprikosnoven od 2007. godine.

Izvor: SO

Petak, 22.11.2013.

20:20

Default images

Karlsen je sa 22 postao drugi najmlađi svetski šampion u istoriji, iza Garija Kasparova, koji mu je umakao za nekoliko meseci.

Rus mu je čestitao na Tviteru napisavši da svojom veštinom Karlsen neprestano pomera granice.

Karlsen je osigurao pobedu u iscrpljujućoj partiji dugoj skoro pet sati koja je okončana remijem

Osim titulom, Karlsen će biti nagrađen i sa milion i po dolara.

„Viš je bio svetski šampion tako dugo, on je jedan od najvećih šahista svih vremena. Veoma sam srećan što sam uspeo da ga savladam“, izjavio je Norvežanin.

Duel dvojice najboljih šahista sveta počeo je 9. novembra. Bilo je predviđeno da meč traje najviše 12 partija, ali je Karlsen obezbedio titulu već posle deset.

Prve četiri partije su završene remijem, posle čega je Karlsen dobio dve partije. Zatim su odigrana još dva remija, Norvežanin je potom poveo sa 6:3 posle devete partije i sada je obezbedio konačnu pobedu.

Indijac se izvinio svojim navijačima za greške koje je pravio.

„Jasno je da je on dominirao – znao sam da mi šanse rastu ukoliko u dugim partijama ne pravim mnogo grešaka. Ali ove godine prečesto grešim“, kazao je Anand.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: