Rato Tvrdić za B92:Goodyear liga mora u Evropu, inače...

Izvor: B92

Nedelja, 08.12.2002.

08:45

Default images
Gostovanje Crvene zvezde u Splitu nije moglo da prodje bez razgovora sa legendom kluba Ratom Tvrdićem. Bivši igrač,trener, a trenutno sportski direktor kluba bio je zadužen za domaćinstvo crveno-belima. Idealna prilika za sve novinare da porazgovaraju sa Tvrdićem o klubu, Goodyear ligi i hrvatskoj košarci danas... Pri ulasku u trofejnu salu gde smo se sastali sa Tvrdićem pažnju su nam privukle dve staklene vitrine: jedna sa NBA dresovima igrača koji su nekada nastupali za Jugoplastiku ( Kukoč, Radja, Tabak i Šundov), kao i vitrina sa trofejima koje je nekadašnja Jugoplastika osvojila u SFRJ.

Posle 11.godina jedan srpski klub u Splitu. Kako vama sve to izgleda ?

Tvrdić: Nomalno. Zeleo bih da pozdravim sve ljubitelje kosarke u Jugoslaviji. Ovo je normalan put. Doslo je do toga da igramo, igracemo i tu nema nikakvih problema.

Od ove godine i srpski klubovi su u Goodyear ligi. Da li je to spas za kosarku na ovim prostorima. Poznato je da je Split oduvek “liferovao” brojne talente.

Tvrdić: Mi i sada imamo veoma talentovanu generaciju od 14 kosarkasa. Svi do jednog su iz Splita. Mislim da to nema nigde u Evropi trenutno.
Goodyear liga je opravdala svoje postojanje i nase poverenje, da ide jednim putem da bude jaka. Iz te jake lige se i klubovi sa ovih nasih, hrvatskih prostora mogu vratiti u sami vrh gore.
Hrvatska i splitska kosarka danas ?

Tvrdić: Mi smo u jednoj kosarkaskoj zavrzlami Evrope. Ni Goodyear liga I nacionalno prvenstvo nemaju neku vertikalnu protocnost , da moze da se dodje do neke evropske lige. Onda smo se odlucili na jedan potez, obzirom na nase podneblje I brojne talente – da odgajamo jednu generaciju supertalntiranih klinaca. Najstariji igrac ima 22 godine ( Zizic).

Sta radi danas Rato Tvrdic danas ?

Zivi za splitsku kosarku, uz splitsku kosarku I od splitske kosarke. Profesionalac sam u klubu vodim strucnu politiku, imamo I jednu skolu kosarke oko 400-500 djece koja vrlo dobro funkcionira. Imamo I kadetsku I juniorsku ekipu. Juniori su nam prvaci drzave, a nasi 5-6 kosarkasa I nosioci igre reprezentacije koja je ove godine bila prvak Evrope. Gledamo za neko vrijeme da se vratimo trofejima koje vidite ovdje.

Od sledece godine tri srpska kluba igraju Goodyear ligu. Gde vidite buducnost ove lige I kosarke na ovim prostorima.

Tvrdić: Ako ova liga ne isposluje protocnost prema Evropi da se za nesto borimo, sto bi dalo opipljive dokaze – to ne bi bilo dobro. Oni se moraju izboriti da dva tri kluba iz Goodyear lige imaju pravo da igraju u Evropi, uz one koji su vec stekli to pravo i status privilegiranih. Ja sam protiv toga da neki klubovi imaju status da ih neko ne moze skinut iz Evrolige. Ja bih zeleo da rezultati kazu ko je bolji.

Gde su velika imena splitske kosarke, Solman, Jerkov, Radja ?.

Svi su tu uz klub, oko kluba, svako na svoj nacin I koliko moze pomaze Splitu. To ide malo teze sada su tu I privatni biznisi, ali pomazu.To je najvece blago ovoga kluba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: