NBA: Može li neko da zaustavi LeBrona?

Očekivalo bi se posle dve uzastopne titule da pritisak na Majami Hit bude manji, ali se čini da je on iz sezone u sezonu sve veći na tim snova sa Floride. LeBron Džejms, Dvejn Vejd i Kris Boš, uz dva zvučna pojačanja žele da nastave niz i stignu do četvrtog finala zaredom. Može li neko da ih zaustavi?

U igri je nekoliko timova koji su uvereni da su sposobni to da učine, na Istoku se u prvi plan vraćaju Čikago Bulsi sa oporavljenim, i čini se boljim nego pre, Derikom Rouzom. Indijana Pejersi zadržali su svoj moćni sastav, koji bi trebalo da dobije novu dimenziju povratkom na teren Denija Grejndžera, a među glavnim favoritima tu su sada i Bruklin Netsi, 'osveženi' legendama ove igre Kevinom Garnetom i Polom Pirsom.

Na Zapadu takođe se nije mnogo promenila slika, Oklahoma Siti Tander je prvi među jednakima sa Kevinom Durentom, ali bez Rasela Vestbruka bar još neko vreme. San Antonio Sparsi teško da će da budu nešto lošiji nego prethodnih sezona, a najviše bi u odnosu na prošlu godinu trebalo da očekujemo od Los Anđeles Klipersa, koji su odlučili da "Lob siti" zamene sa više pobeda. Ne smeju se zaboraviti ni Hjuston Rokitsi koji imaju jedan od najboljih tandema lige, Džejms Harden-Dvajt Hauard.

Pored borbe za plej-of i naravno titulu, biće interesantno videti i koji će se timovi izdvojiti po lošem skoru, a koji će biti svojevrsna 'nagrada' jer će im doneti najviše šansi da na sledećem draftu biraju prvi. Razlog je naravno samo jedan, Kanađanin Endrju Vigins, momak čiji ulazak u NBA svi već porede sa dolaskom LeBrona Džejmsa pre desetak godina.

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2013.

09:30

Default images

I Srbija će imati svoje adute u najjačoj ligi na svetu. Nažalost, knjiga je spala na samo dva slova i to početnika. Nemanja Nedović imaće čast da igra u jednom od najtalentovanijih i interesantnijih timova današnjice, Golden Stejt Voriorsima.

Sa druge strane, Miroslav Raduljica je uveren da će svojom visinom i šutem moći da se nosi sa ostalim centrima, a u dresu Milvoki Baksa.

"Našim" bi mogli da nazovemo i mladog Nedovićevog saigrača Ognjena Kuzmića, momka iz Republike Srpske, nadajući se da će u budućnosti možda zaigrati za reprezentaciju Srbije, što je navodno njegova želja.

O novoj NBA sezoni pričali smo i sa komentatorom Sport Kluba Srđanom Radojevićem u emisiji "Sa terena" na radiju B92.

Istočna konferencija

Beta/AP Photo/Stuart Ramson
Atlantik divizija

Boston Seltiks – Nova era počinje u Novoj Engleskoj. Posle decenije i po otišao je zaštitni znak kluba Pol Pirs, sa njim i čovek koji je pokrenuo šampionsku generaciju Kevin Garnet. Seltiksi kreću u izgradnju novog tima. Bez Ražona Ronda (možda i njega trejduju) koji se oporavlja od operacije ukrštenih ligamenata kolena, sa Džefom Grinom, Brendonom Besom, Džeraldom Volasom i Ejverijem Bredlijem, Seltiksi mogu da se uvuku u plej-of, ali i lako da ostanu bez njega. Treba obratiti pažnju na rukija Kelija Olinika. Štaviše, možda će čak gubiti i ono što bi mogli da dobiju, a kako bi imali veće šanse na draft lutriji.

Zvezda tima: Džef Grin – Dok se Rondo ne vrati na parket, ovaj sjajni krilni igrač biće ključni čovek Seltiksa u napadu. Mnogi su sumnjali u njega kada se vratio nakon operacije srca, ali je brzo postao važan deo ekipe Doka Riversa, koji je u međuvremenu takođe napustio Boston. Odlaskom Pirsa dobijaće više lopti, a odlazak Garneta omogući će mu veću kontrolu skoka, pa se može očekivati mnogo bolji učinak od odličnog prošlosezonskog od 16,4 poena uz 4,7 skokova i 2,4 asistencije.

Došli: Keli Olinik, Džerald Volas, Kris Hemfriz, Kit Bogans, MarŠon Bruks, Vitor Faverani, Fil Presi
Otišli: Kevin Garnet, Pol Pirs, Džejson Teri, Fab Melo, Di Džej Vajt

Bruklin Nets – Verovatno najzagonetniji tim u narednoj sezoni. Da li će dominirati, ili se raspasti? Deron Vilijams, Džo Džonson i Bruk Lopes su činili sjajan trio prošle sezone (49-33), a sada su dobili “Hall of fame” pojačanja, Kevina Garneta i Pola Pirsa, te Džejsona Terija. Koliko god će oni biti veliko pojačanje na parketu, još veći uticaj imaće u svlačionici. KG je uspeo da u Boston, timu sa ogromnom tradicijom, vrati kulturu pobednika koja je nestala početkom 90-ih. To će mu biti zadatak i u Bruklinu, koji je “novi igrač u gradu”. S obzirom da će u diviziji imati samo jednog dostojnog rivala, i to gradskog, nema sumnje da će iako sa nekoliko igrača u poznim godinama, biti sveži za plej-of. Drugo jako oružje Netsa biće klupa. Startna postava (Vilijams, Džonson, Pirs, Garnet, Lopes) je brutalna, ali je čudo koliko jaku klupu će imati u Bruklinu (Evans, Bleč, Kirilenko, Teri, Anderson…). Glavno pitanje je kako će se na klupi snaći ruki trener Džejson Kid, i kako će uklopiti toliko superstarova u TIM.

Zvezda tima: Deron Vilijams – Pitanje od miliona dolara kada je u pitanju ovaj tim. Međutim, zbog godina njegovih saigrača, te činjenice da se oko njega pravila ekipa, D-Will je bez sumnje ključni čovek Netsa. Mučio se početkom prošle sezone (16,8pp), ali sve se promenili nakon All Star vikenda. Dominirao je parketom sa 22,9 poena uz skoro 50% šuta iz igre. Ono što će u narednoj sezoni morati da promeni u svojoj igri je manje šuteva, ako mu ne poraste ego i pristane da se žrtvuje u korist većeg napadačkog arsenala tima, biće teško zaustaviti Netse.

Došli: Kevin Garnet, Pol Pirs, Džejson Teri, Andrej Kirilenko, Alan Anderson, Šon Livingston, Mejson Plamli
Otišli: Džerald Valas, Kit Bogans, MarŠon Bruks, Kris Hamfriz, Damion Džejms

Njujork Niks – Nakon najbolje sezone u ovom veku (54-28), sa drugim skorom u konferenciji, Niksi su razočarali u plej-ofu. Sa prvim strelcem lige u svom sastavu Niksi bi trebalo da budu među kandidatima za titulu, ali je pitanje da li mogu da budu bolji nego prošle sezone. Ekipa tokom leta je ostala skoro netaknuta, od ključnih igrača otišli su samo Džejson Kid i Stiv Novak, ali je stiglo nekoliko talentovanih momaka. Ključan faktor trebalo bi da bude dolazak Meta Vorld Pisa, pre svega za odbranu, te Andree Barnjanija, čime bi Niksi konačno imali konkretnu centarsku liniju. Ne treba zaboraviti i veoma potcenjenog Imana Šamperta, koji ove sezone ulazi spreman u borbu. Teško da mogu ponovo do drugog mesta, ali su i dalje među pet najboljih timova konferencije. A kada su Niksi među najboljim ekipama, onda je i NBA mnogo zabavnija.

Došli: Andrea Barnjani, Meta Vorld Pis, Beno Udrih, Tim Hardavej Džunior, Džeremi Tajler, Si Džej Lesli
Otišli: Džejson Kid, Markus Kembi, Stiv Novak, Kurt Tomas, Rašid Valas, Džejms Vajt, Kris Koplend

Zvezda tima: Karmelo Entoni – Svaki igrač igra svoju najbolju sezonu u poslednjoj godini svog ugovora. Melo verovatno ulazi u svoju poslednju, jer planira da otkupi onu narednu i na leto bude slobodan agent. Već se spekuliše da li će na kraju iste biti bogatiji za 130 miliona $$$. Nema sumnje da će biti još ubojitiji u napadu, a već je najbolji košgeter lige sa prosekom od 28.5 poena po meču. Ali, nisu ga samo poeni činili posebnim prošle sezone, bio je tek osmi igrač u istoriji koji je uz toliki prosek poena imao manje od 2,7 izgubljenih lopti po meču. Retko je upropašćavao napade, jednako dobro je napadao i niže i više igrače, te mnogo bolje nego što to iko želi da prizna dodavao loptu. Uz to, bio je najbolji meč-viner, pogodivši 24 od 52 šuta u poslednjih 15 sekundi poslednje četvrtine ili produžetka. U poslednjih deset godina bolji u tome od njega bio je samo Kobi Brajant (26 koševa).

Filadelfija 76ers – Od tima kojem je falila jedna pobeda za plej-of, Siksersi su postali tim sa negativnim skorom. Kocka sa Endrjuom Bajnamom se nije isplatila, Siksersi su ponovo ostali bez plej-ofa pa u novu sezonu ulaze sa samo jednim ciljem, nova izgradnja. Plan novog generalnog menadžera Sema Hinkija je jednostavan, dotakni dno i povećaj šanse za najbolja tri pika sledećeg juna. Siksersi imaju šansu da za nekoliko sezona naprave jedan od najtalentovanijih timova u ligi. Odmah su trejdovali svog jedinog All Star igrača i čoveka koji je pokretao napad Džrua Holideja, za pika koji će možda propustiti kompletnu sezonu, ali koji bi u budućnosti mogao da bude zvezda lige, Nerlensa Noela i još jednog pika za sledeću godinu. Fila može da zaboravi zabavu u narednoj sezoni, ali može da gleda u budućnost.

Zvezda/e tima: Tadeus Jang/Evan Tarner - Njihov novi najbolji igrač je čovek koji bi u svakom drugom, ozbiljnijem timu bio savršeni šesti igrač. U stvari, Tadeus Jang je to već bio, pre dve sezone. Drugo ime koji bi trebalo da se istakne je 2. pik sa drafta 2010. godine. Tarner će dobiti mnogo više prostora u napadu nego do sada, a imaće i ogromnu motivaciju jer bi sledećeg leta mogao da bude slobodan agent.

Došli: Nerlens Noel, Majkl Karter-Vilijams, Darijus Moris, Rojsi Vajt, Toni Roten Džunior
Otišli: Džru Holidej, Endrju Bajnam

Toronto Reptors – Okončana je italijanska dinastija u Torontu, otišao je Brajan Kolanđelo, a sa njim i prvi Evropljanin prvi pik Andrea Barnjani. Kolanđelo je za sobom ostavio ipak solidno jezgro, sa Rudijem Gejom, DeMarom DeRozanom, Kajlom Lovrijem, Amirom Džonsonom i Jonasom Valančijunasom, koje predstavlja veoma talentovan temelj za napredak u narednoj sezoni. Ono što je ekipa pokazala u poslednja dva meseca prethodne sezone, uz nekoliko zanimljivih pridošlica (Avgustin, Hansbro, Novak), može da bude najava svetle budućnosti. Plasman u plej-of, prvi nakon šest sezona, zvuči više nego kao realan cilj.

Zvezda tima: Rudi Gej – Čim je stigao u Kanadu postao je prvi strelac tima sa 19.5 poena po utakmici. Međutim, koliko god da je sposoban da napuni koš rivala i napada obruč sa svihstrana, za nešto ozbiljniju ulogu Reptorsa mora da popravi svoju efikasnost koja je tek nešto iznad 40%.

Došli: Di Džej Avgustin, Tajler Hansbro, Dvajt Bajks, Ostin Dej, Stiv Novak
Otišli: Andrea Barnjani, Alana Anderson, Lisan Kleiza, Džon Lukas III, Mikael Pjetrus, Sebastijan Telfer
Beta/AP Photo/Michael Conroy
Central divizija

Klivlend Kavalirs – Vreme je za prvi post-lebronov plej-of u Klivlendu. Irving je konačno dobio dostojnog partnera za ‘pik-en-rol’, stigao je Endrju Bajnam, ali je pitanje da li će biti zdrav. Propustio je prethodnu sezonu kompletnu, pa svi smatraju da će biti na nivou koji se od njega očekuje. Iz drugo plana tu će delovati Dion Vejters i Tristan Tompson, tu je i ruki Entoni Benet, vratio se i trener Majk Braun, pa bi Kavsi mogli biti jedno od iznenađenja predstojeće sezone.

Zvezda tima: Kajri Irving - Vreme je da Irving dokaže da je dostojan naslednik LeBrona Džejmsa. Iako je ovaj tim i dalje u izgradnji, treća sezona mora da konačno donese neki rezultat. Prošle sezone je svoj učinak podigao sa 18 na 22,5 poena po meču, znatno popravivši šut za tri poena. Sa 145 poena u poslednjih pet minuta mečeva bolji finišeri utakmica od njega bili su samo Kevin Durent i Kobi Brajant. Definitivno je došlo njegovo vreme.

Došli: Entoni Benet, Endju Bajnam, Džeret Džek, Erl Klark, Kerik Feliks, Sergej Karašev
Otišli: Vejn Elington, Omri Kaspi, Šon Livingston, Mariz Spits, Kevin Džons, Kris Kvin, Danijel Gibson, Luk Volton

Čikago Buls – Derik Rouz se vratio! S obzirom da su bez njega prošle sezone bili peti (45-37), to je dovoljno da se Čikago Bulsi nađu na drugom mestu favorita za titulu. 8-0 iz predsezone govori u prilog tome. Sve što je ovom timu u narednoj sezoni potrebno je zdravlje. Sa Rouzom, Karlosom Buzerom, Žoakimom Noom, Luolom Dengom i Džimijem Batlerom, Bulsi imaju jednu od najboljih startnih petorki u ligi. Ako ne bude novih nesrećnih povreda, LBJ, Fleš i kompanija sa Floride imaće veoma težak zadatak da se domognu četvrtog finala u nizu.

Zvezda tima: Derik Rouz – Bez njega su Bulsi prošle sezone bili dobar tim koji se odlično nosio protiv Majamija, ali sirova snaga nije bila dovoljna. Sada su više nego konkurentni za titulu. Mnogi će posumnjati u spremnost Rouza, ali 20.7 poena uz 5 asistencija i 3.2 skoka prate njegovu priču da je jači nego ikad.

Došli: Majk Danlivi Džunior, Toni Snel, Erik Marfi
Otišli: Nejt Robinson, Marko Belineli, Ričard Hamilton, Vladimir Radmanović, Dekuan Kuk

Detroit Pistons – Skoro deset godina je prošlo otkako smo gledali moćne Pistonse. Čini se da su konačno složili sve kockice, ili bar najveći deo. Čonsi Bilaps se vratio na mesto zločina, a iza sebe ima sjajan mladi tim. Ono što će Pistonse u narednoj sezoni odlikovati je brutalna centarska linija. Supetralentovani Greg Monro i Andre Dramond dobili su All Star pojačanje u vidu Džoša Smita. Nema sumnje da će to biti dovoljno za povratak u plej-of posle četiri godine. Novi trener Moris Čiks ima i sjajnog plejmejkera, dolazak Brendona Dženingsa mnogi već gledaju kao najavu novog “Lob sitija”, koji je ugašen u Los Anđelesu. Nema sumnje da će 29-53 iz prošle sezone biti preokrenuto u plus.

Zvezda tima: Greg Monro – Pistonsi moraju iskoristiti svoju novu moć u reketu, a ključni čovek trebalo bi da bude Monro. Prvi strelac tima prošle sezone sa 16 poena po meču ove će biti mnogo rasterećeniji u napadu dolaskom Smita i sazrevanjem Dramonda, pa bi mogao da bude mnogo ubitačniji. Sa Dramondom na ‘petici’, Monro bi trebalo da dominira protiv rivala na poziciji krilnog centra. On je u prethodne tri sezone iz godine u godinu bio efikasniji za 250 poena, pa se očekuje nastavak tog trenda. Uz to, ovo mu je poslednja godina ruki ugovora, a svi znamo kako se u NBA igra kada je u pitanju novi ugovor.

Došli: Džoš Smit, Brendon Dženings, Čonsi Bilaps, Pejton Silva, Luiđi Datome, Džoš Harelson, Toni Mičel, Kentavius Koldvel-Poup.
Otišli: Hose Kalderon, Brendon Najt, Džejson Maksil, Kim Ingliš, Vjačeslav Kravcov, Kris Midlson

Indijana Pejsers – Povratkom Ruza, Pejsersi moraju ove sezone prvo da brinu o tituli u diviziji (42-24 prošle sezone). Tim iz Indijane u napadu ne mora da menja ništa, tu je sve savršeno, ali za korak dalje u odnusu na prošlosezonsko finale konferencije, potrebna je mnogo bolja odbrana da bi se zaustavili Majami, a sada i Čikago. Dva poraza u nizu od Hita u plej-ofu doneo je veliko iskustvo ovom sada mnogo zrelijem timu, koji će biti jači za Denija Grejndžera (iako će propustiti početak sezone), te mnogo bolju klupu na kojoj će biti Luis Skola, Si Džej Votson, Kris Koplend... Uz jednu od najboljih centarskih linija lige (Hibert-Vest), možda je došlo vreme za kraj dominacije Hita? Odgovor na to mogla bi da pruži Indijana.

Zvezda tima: Pol Džordž – Povreda Denija Grejndžera zbog kojie je propustio kompletnu sezonu zabrinula je sve u Indijanapolisu, ali je ona donela nešto mnogo bolje, Džordža. Sa 17,4 poena po meču bio je ključni igrač u napadu Pejsersa, te iako tek 22-godišnjak, lider čopora koga su odano pratile ostale zvezde Hibert, Vest, Hil.... Povratkom Grejndžera dobiće još više slobode u napadu, zbog manje obaveza u odbrani, pa se može očekivati njegova još bolja igra.

Došli: Luis Skola, Si Džej Votson, Kris Koplend, Solomon Hil, Donald Sloun
Otišli: Tajler Hansbro, Di Džej Avgustin, Džerald Grin, Majls Plamli, Džef Pedergraf

Milvoki Baks – Mogu li O Džej Mejo, Brendon Najt, Geri Nil, Luk Ridnaur, zameniti Brendona Dženingsa, Montu Elisa, Džej Džej Redika? Teško. Ukoliko nas ne demantuju, Baksi, koji su do pre šest meseci bili kandidati za plej-of, naredne sezone će biti sve osim konkurentni. Leri Senders i Ersan Iljasova uz ove već pomenute momke čine interesantan sastav, ali teško da ovaj tim može biti u prvih osam na istoku. U najboljem slučaju, imaće pozitivan skor. U svakom slučaju tu je i jedan Srbin, Miroslav Raduljica, pa će Baksi svakako biti u centru pažnje kod nas.

Zvezda/e tima: O Džej Mejo/Leri Sanders – Ponovo dilema. Novi bek, nekada top pik ili čovek koji je eksplodirao dok se borio za ugovor? Milvoki voli Meja, koji je prošle sezone prosečno ubacivao više od 15 poena u Dalasu, pored Novickog, i nema sumnje da će biti prva opcija u napadu. Međutim, ne sme se zaboraviti čovek koji je imao 26 'dabl-dabl' učinaka, 36 utakmica sa 10+ skokova i 34 meča sa 3+ blokada. Čovek koji je kao centar samo tri puta završio meč zbog faulova i bio jedan od najboljih defanzivaca lige. Senders je dobio 44 miliona za naredne četiri godine, ali to ne znači da će prestati da igra.

Došli: Karon Batler, O Džej Mejo, Brendon Najt, Geri Nil, Zaza Pačulija, Luk Ridnaur, Karlos Delfino, Janis Antetokunmpo, Nejt Volters, Kris Midlson, Miroslav Raduljica
Otišli: Brendon Dženings, Monta Elis, Džej Džej Redik, Samjel Delamber, Majk Danlivi, Luk Mba a Mute, Markiz Denijels, Gustavo Ajon, Džoel Pržibila, Iš Smit.
Beta/AP Photo/Alex Brandon
Jugoistok divizija

Atlanta Hoks – Prošle sezone svi su ih podcenili kada je otišao Džo Džonson, a oni su se plasirali u plej-of. Ista priča se ponavlja pred ovu nakon odlaska Džoša Smita, ali zaboravljaju da je stigao Pol Milsap. Niz od šest sezona u plej-ofu u nizu bi mogao da bude prekinut, ali Hoksi i dalje imaju dovoljno talenta da budu među osam na Istoku, što nekad i nije tako teško. Ono u šta se u Džordžiji najviše pouzdaju je novi trener Majk Budenholcer. Od doskorašnjeg asistenta Grega Popoviča svi očekuju da uspehe San Antonio Sparsa prenese u njihovo dvorište. Sa Alom Horfordom, Džefom Tigom i Luom Vilijamsom Hoksi mogu da se nadaju plej-ofu, ali više od prve runde bi bila senzacija. Videćemo kako će se u svemu tome snaži Pero Antić,prvi Makedonc u NBA.

Zvezda tima: Al Horford – Odlaskom Smita 80% napada Hoksa sada će se svesti na dvostrukog All Star centra. Horford je i prošle sezone bio ofanzivni lider tima, sa dabl-dabl prosekom od 19,7 poena i 11,1 skok, uz 55% šuta iz igre. Od njegovog učinka u prelomnim momentima mečeva, a ove godine će ih za njega biti mnogo više, umnogome će zavisiti i učinak Hoksa, jer oni nemaju meč-vinera poput Brajanta, Entonija, Durenta…

Došli: Pol Milsap, Elton Brend, Pero Antić, Denis Šreder, Gustavo Ajon, DeMare Kerol
Otišli: Džoš Smit, Zaza Pačulija, DeŠon Stivenson, Devin Heris, Dantej Džons

Šarlot Bobkets – Poslednja sezona pod imenom Bobkets teško da će biti krunisana plej-ofom. Šarlot je u prethodnoj napredovao sa mesta najgoreg tima lige, ali je pitanje da li može do Top8. Dolazak Ala Džefersona učiniće ovaj tim ozbiljnijim, ali i dalje nedovoljno konkurentnim, a što je najgore za ovu ekipu, njegov trogodišnji ugovor za 41 milion dolara je verovatno upropastio šansu da sledeće godine Bobketsi dovedu nekog vrhunskog pika sa jednog od naboljih draftova u poslednjih nekoliko godina. Kemba Voker, Džerald Henderson i Ben Gordon čine snažnu bekovsku liniju koja bi mogla da isprati Big Ala, ali daleko je to od doigravanja.

Zvezda tima: Al Džeferson – Gladni uspeha Bobketsi su brže-bolje bacili novac za veterana koji teško da ih može sam odvesti u plej-of. Big Al je možda i najtalentovaniji igrač u ligi koji nije stigao do All Star izbora, prošle sezone je imao prosek od 19,3 poena uz 10,5 skokova i biće glavno oružje u napadu cele sezone. Možda će im doneti nešto više trijumfa, ali u suštini ovo je i dalje isti tim koji je ostvario tek 21 pobedu prošle sezone.

Došli: Al Džeferson, Kodi Zeler, Entoni Toliver, Džanero Pargo
Otišli: Redži Vilijams, Bajron Malens, Tajrus Tomas

Majami Hit – Majami juri status besmrtnika. Hit želi da ponovi ono što su 80-ih godina uradili Lejkersi i Seltiksi, treću uzastopnu titulu, i nešto što skoro nikome nije uspelo, četiri finala u nizu. Predstojeća sezona bi trebalo da bude najlakša do sada, ali uz konstantan pritisak medija i javnosti opet će na Floridi morati da se bore protiv više protivnika, osim onog glavnog na parketu. Medžik Džonson i Bil Rasel se svojevremeno nisu morali brinuti o fejsbuku, tviteru i sličnim stvarima koje stvaraju dodatni pritisak sa kojim tim mora da se nosi. Međutim, LeBron Džejms je na vrhuncu svoje moći, najbolji je košarkaš planete i to je dovoljno za status favorita. Dvejn Vejd želi da utiša sve kritičare, a Kris Boš se sprema za svoju najbolju sezonu u karijeri. Ne treba zaboraviti da su tu još Rej Alen i Mario Čalmers, kao i da su stigli nekadašnji prvi i drugi pikovi sa drafta, Greg Oden i povratnik Majkl Bizli. Majami je ponovo apsolutni favorit.

Zvezda tima: LeBron Džejms – U mnogim timovima jedan igrač je najbolji poenter, drugi je najbolji defanzivac, treći je ključni organizator, četvrti je meč-viner, a Hit ima sve to u samo jednom čoveku – Kralju Džejmsu. Prethodnih godina Džejms se konstantno razvijao u sve boljeg ofanzivnog igrača, mnogo efikasnijeg i sve jačeg u reketu. Njegova sposobnost da jednako dobro postiže poene i razigrava saigrače (najbolji asistent među ne-plejmejkerima) ga čini nezaustavljivim. Nije samo pitanje može li neko da zaustavi Majami, već može li neko da zaustavi LeBrona?

Došli: Greg Oden, Majkl Bizli
Otišli: Majk Miler, Džuvan Hauard

Orlando Medžik – Najgori tim lige prošle sezone pronašao je nekoliko pozitivnih stvari u svemu tome. Nikola Vučević, Moris Harkles i Tobajas Heris su se sjajno razvili, posebno nakon što su veterani trejdovani ili gurnuti na klupu (Redik, Nelson, Turgolu, Dejvis). Pobede nisu bile prioritet, već dobar pik, što je i ostvareno, stigao je Viktor Oladipo kao drugi izbor, pa se Medžik ozbiljnije okreće budućnosti. I u narednoj sezoni će razvoj talenata i visoko mesto na draftu biti prioritet, a ne pobede. Za nekoliko godina ovaj tim bio mogao da dominira ligom, trenutno će biti laka meta za sve.

Zvezda tima: Viktor Oladipo – Momak koji je izabran pre Nerlensa Noela ili Bena MekLemora iz jednostavnog razloga, siguran izbor koji se savršeno uklapa u Orlandov sistem. Oladipo je sjajan lider na terenu, veoma agresivan igrač koji je bio jedan od najboljih atleta i defanzivaca u svojoj klasi. Možda će imati statistički slabiji učinak od Herisa ili Nelsona, ali je on čovek na kojem će Medžik graditi tim za budućnost.

Došli: Viktor Oladipo, Džejson Maksiel, Roni Prajs, Romero Ozbi
Otišli: Al Herington, Beno Udrih, DeKuan Kuk

Vašington Vizards – Možda tim koji bi mogao da bude osveženje, ako ne lige, onda bar konferencije. Vizardsi žele u plej-of prvi put posle pet godina, i sve su uradili kako bi to ostvarili. Stvorili su jedan od najboljih bekovskih tandema u ligi, Džon Vol – Bredli Bil, koji bi trebalo da dominira u narednim godinama. Kada su prošle sezone bili zajedno na parketu, bilo ih je nemoguće zaustaviti. Uz Nenea Ilarija u reketu tu je sada i Marčin Gortat, koji je stigao dan pred početak sezone u trejdu za Emeku Okafora. Nema sumnje da će se ovaj tim žestoko boriti za poslednja 2-3 mesta koja vode u plej-of, a za koja će biti otvorena bitka između nekoliko ekipa.

Zvezda tima: Džon Vol – Nakon što je propustio trećinu prethodne sezone, Vol se na parket vratio i dominirao sa prosekom od 23 poena i 8 asistencija. S obzirom da iz godine u godinu napreduje u procentu šuta, nema sumnje da će predstojeće biti još opasniji po koš rivala. Tim mu je novim ugovorom dokazao da je on kičma ekipe, samo da ostane zdrav.

Došli: Al Herington, Erik Mejnor, Oto Porter Džunior, Glen Rajs Džunior, Marčin Gortat
Otišli: Ej Džej Pras, Leandro Barbosa, Džejson Kolins, Emeka Okafor

Prognoza za plej-of: Majami Hit, Čikago Buls, Bruklin Nets, Indijana Pejsers, Njujork Niks, Atlanta Hoks, Detroit Pistons, Klivlend Kavalirs

Zapadna konferencija

Beta/AP Photo/Sue Ogrocki
Severozapad divizija

Portland Trejlblejzers

Portland je verovano najbaksuznija ekipa NBA lige u poslednjih deset godina, ali bi predstojeća sezona mogla da bude preokret u pozitivnom smeru za njih. Prošle sezone su ponovo potpuno renovirali tim, otišli su Valas, Kembi, Felton, Oden, Kraford i trener MekMilan, i čini se da je napokon napravljena odlična grupa igrača koja može mnogo. Dejmijan Lilard je neočekivano brzo postao jedan od najboljih plejmejkera lige i biće, uz naravno LaMarkusa Oldridža, oslonac ekipe.

Tu je i sjajni Nikola Batum, a generalni menadžer Nil Ošli napravio je nekoliko dobrih poteza tokom leta jer su u klub stigli Robin Lopes, Erl Votson, Tomas Robinson... Čini se da Blejzersi idu u pravom smeru, pa je plasman u plej-of sasvim realan domet za njih.

Zvezda tima: LaMarkus Oldridž – Lilard je prošle sezone imao 19 poena i 6,5 asistencija, ali gazda u ovom timu je ipak Oldridž, što pokazuju i brojke. Prošle sezone imao je 21,1 poen po meču, jedini je Ol-star igrač u timu, a sa novim pojačanjima biće samo još opasniji po koš protivnika.

Došli: Si Džej MekKolum, Robin Lopes, Dorel Rajt, Mo Vilijams, Tomas Robinson, Alen Krejb, Erl Votson.
Otišli: Džej Džej Hikson, Erik Mejnor, Džered Džefris, Luk Bebit, Nolan Smit.

Minesota Timbervulvs

Ekipa iz Mineapolisa je u protekle tri sezone napredovala što se tiče pobeda u sezoni nakon što je u sezoni 2009-10 imala najgori skor u ligi, ali nijednom nije uspela da se domogne plej-ofa. Poslednji put Vulvsi su igrali u doigravanju pre deset godina i upravo je to cilj za koji se bore ove sezone.

U prilog ambicijama i željama kluba govori i činjenica da je umesto Dejvida Kana na mesto generalnog menadžera doveden Flip Sonders, čovek koji je kao trener poslednji put vodio ovaj klub u plej-ofu.

Kevin Lav se oporavio, Nikola Peković će biti nikad motivisaniji nakon potpisivanja novog ugovora (ili ipak neće?), a Riki Rubio je u potpunosti zalečio povredu kolena. Sve to govori nam da bi Minesota zaista mogla da se nađe među najboljih osam timova zapadne konferencije.

Zvezda tima: Kevin Lav – Prošla sezona za Lava praktično nije ni postojala zbog povreda (odigrao samo 18 utakmica). Međutim, u sezoni 2011-12 on je pokazao da može da bude jedan od najboljih krilnih centara lige kada je beležio 26 poena po utakmici. Minesota ima dosta dobrih igrača i Lav neće morati da ima takve košgeterske učinke, ali ako ostane zdrav tokom cele sezone biće opasan po koš svake ekipe u ligi.

Došli: Kevin Martin, Kori Bruer, Šabaz Muhamad, Gorgi Dieng, Roni Turijaf.
Otišli: Andrej Kiriljenko, Luk Ridnauer, Brendon Roj, Greg Stinsma, Malkolm Li, Mikael Želabal.

Oklahoma siti Tander

Finalista iz 2012. godine jedna je od retkih ekipa koja je u odnosu na prošlu sezonu pretrpela minimalne promene. Oklahoma će bez dileme imati još jednu veoma uspešnu sezonu, ali ostaje pitanje da li ima dovoljno kvaliteta da ponovo dođe barem do finala lige.

Pre dve sezone finale je za Oklahomu možda došlo i prerano, nakon toga je otišao Harden, a prošla sezona je praktično završena kada je Rasel Vestbruk pokidao ligamente kolena. Vestbruk se vraća, doduše ne na startu, pa treba očekivati da Oklahoma ponovo bude najbolja ekipa zapadne konferencije.

Posebnu pažnju treba obratiti na Stivena Adamsa, Novozelanđanina koji je stigao kao 12. pik na draftu. Adams igra na poziciji centra i ima veoma dobro kretanje za svoju visinu (213cm). Ukoliko on bude dostojno menjao Kendrika Perkinsa i ukoliko Džeremi Lamb i Redži Džekson pokažu napredak u odnosu na prošlu sezonu, Oklahoma može da bude ozbiljan konkurent za titulu.

Zvezda tima: Kevin Durent – LeBron Džejms jeste najbolji igrač sveta što je i dokazao u prethodne dve sezone, ali isto tako Kevin Durent je bez dileme najbolji napadač sveta. Prošle sezone za malo mu je izmakla četvrta titula najboljeg strelca lige u nizu (28,1 poen), ali je uspeo da uradi nešto što uspeva malom broju igrača u karijeri i to dovoljno pokazuje koliko se Durantula i dalje usavršava. Imao je preko 50% šuta, preko 40% u šutu za tri poena i preko 90% sa linije slobodnih bacanja.

Durent je jednostavno nezaustavljiv napadački, može da postigne koš na bukvalno sve načine, a nije tajna da, slično kao i LeBron Džejms, svakog leta popravlja razne delove svoje igre. U svakom slučaju on će svoj deo posla odraditi, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno za titulu.

Došli: Stiven Adams, Derik Fišer, Rajan Gomes, Andre Roberson.
Otišli: Kevin Martin, Roni Bruer, DeAndre Ligins.

Denver Nagets

Igra Denvera mogla bi drastično da se promeni u narednoj sezoni, iako nije napravljen veliki broj promena tokom leta. Uprava kluba napravila je nekoliko veoma čudnih poteza, pre svega odlučivši da se rastane sa trenerom Džordžom Karlom samo mesec dana nakon što je proglašen za trenera godine. Nagetsi su prošle sezone u plej-of ušli kao treći na zapadu sa skorom 57-25, ali su već u prvoj rundi naleteli na raspoloženi Golden Stejt.

Druga čudna odluka je puštanje najboljeg operativca lige Masaija Udžirija (oitšao u Toronto), a treća je odlazak verovatno najvažnijeg igrača ekipe Andrea Iguodale. Priliku na mestu trenera napokon je dobio Brajan Šo, ali od Denvera ipak ne treba očekivati puno ove sezone. Danilo Galinari oporavlja se od povrede kolena (još barem mesec ili dva), a veoma zanimljivo biće gledati Taja Losona i Nejta Robinsona u istoj ekipi.

Zvezda tima: Taj Loson – Momak koji je pre nekoliko sezona imao neuspešnu rolu u evropskoj košarci očigledno se mnogo bolje snalazi u najjačoj ligi sveta. Prošle sezone imao je 16,7 poena u proseku uz odličnih 46% šuta, a u predstojećoj će biti igrač od kojeg još više zavisiti igra Nagetsa.

Došli: Džej Džej Hikson, Darel Artur, Rendi Foj, Nejt Robinson.
Otišli: Andre Iguodala, Kori Bruer, Kosta Kufos, Džulijan Stoun.

Juta Džez

Ekipa iz Solt Lejka prošle sezone je pokušala da se domogne plej-ofa sa iskunsom postavom, ali nije uspela u tome. Sada se uprava kluba okrenula budućnosti i pustila je veterane kao što su Al Džeferson, Pol Milsap i Mo Vilijams. Jasno je da će veliku ulogu dobiti Gordon Hejvord,Turčin Enes Kanter koji bi zaista mogao da postane jedan od najboljih igrača lige i Derik Fejvors, međutim teško je da će se svirati džez u plej-ofu predstojeće sezone.

Juta će sigurno gubiti dosta mečeva ove sezone, ali isto tako će sigurno igrati sve bolje što sezona bude odmicala.

Zvezda tima: Gordon Hejvord – Prošle sezone Hejvord je imao 14 poena i po 3 asistencije i skoka po utakmici, a u predstojećoj će ove cifre sigurno skočiti i to drastično. Hejvord ima sjajan šut sa distance (prošle sezone 41,5% za tri), a nakon odlaska nekoliko veterana koji su trošili puno lopti, on će dobiti značajno veću slobodu u napadu.

Došli: Trej Burk, Ričard Džeferson, Andris Biedrins, Brendon Raš, Džon Lukas treći, Rudi Golbert, Džerel MekNil, Ian Klark.
Otišli: Pol Milsap, Al Džeferson, Mo Vilijams, Rendi Foj, Džamal Tinzli, Kevin Marfi, Erl Votson, DeMar Kerol.
Beta/AP Photo/Rich Pedroncelli
Pacifik divizija

Los Anđeles Klipers

Klipersi su odradili, slobodno se može reći, fantastičan posao u predsezoni. Uspeli su da zadrže verovatno najboljeg plejmejkera na svetu Krisa Pola, a na mesto trenera došao je sjajni Dok Rivers iz Bostona.

Zadržan je takođe i Met Barns koji je imao veliki udeo u dobroj prošloj sezoni u kojoj su Klipersi ostvarili 56 pobeda i kao četvrti ušli u plej-of. Takođe, otišli su neki istrošeni igrači, pa će tim verovatno delovati mnogo bolje u odbrani. Ono što ove sezone žele da urade je da odu dalje od prvog kola doigravanja i sigurno je da imaju sve što je potrebno za to.

Zvezda tima: Kris Pol – Iako je u ekipi prvi pik sa drafta iz 2009. godine Blejk Grifin, skoro sve će u igri Klipersa zavisiti od Pola. Dolazak Doka Rivera na klupu mogao bi dodatno da pomogne momku iz Severne Karoline, jer je poznato kakvu je saradnju imao u Seltiksima sa Radžonom Rondom. Prošle sezone Pol je imao 17 poena i 9,7 asistencija po meču, a u predstojećoj bi ove brojke mogle da budu još bolje.

Došli: Džej Džej Redik, Džered Dadli, Daren Kolison, Redži Bulok, Bajron Malens, Entvan Džejmison
Otišli: Erik Bledso, Čonsi Bilaps, Lamar Odom, Grent Hil, Roni Turijaf.

Los Anđeles Lejkers

Druga najtrofejnija organizacija u istoriji NBA lige nalazi se u veoma nezavidnoj poziciji pred start nove sezone. Kobi Brajant se polako vrća posle teške povrede Ahilove tetive, ali čak i da je potpuno zdrav i da ima pet godina manje stajao bi znak pitanja iznad mogućnosti ove ekipe.

Otišli su Dvajt Hauard i Meta Vorld Pis i to bi mogla da bude dobra stvar po tim Majka D’Antonija, ali problem je što nisu dovedene prave zamene. Bez obzira na sve, sigurno je da Lejkersi ponovo imaju šampionske ambicije, a veliki teret moraće da ponesu Pau Gasol i Stiv Neš, barem dok se Brajant ne vrati u formu. I u ovako slabom sastavu plej-of ne bi trebalo da im izmakne, a onda ko zna...

Zvezda tima: Kobi Brajant – 'Crna mamba' ima punih 35 godina, ali i dalje ima veliki motv da igra na najvišem nivou, verovatno najviše zbog jednog prstena koji mu nedostaje da dostigne Majkla Džordana. Sada ima priliku da pokaže od čega je sačinjen, ekipa ga treba verovatno više nego ikada.

Došli: Rajan Keli, Nik Jang, Džordan Farmar, Vesli Džonson, Kris Kejman, Elias Heris, Ksavijer Anri, Markus Lendri.
Otišli: Dvajt Hauard, Meta Vorld Pis, Erl Klark, Entvan Džejmison, Kris Duhon, Darios Moris, Endru Gudlok.

Finiks Sans

Finiks je u prethodne dve sezone pravio velike promene u timu, ali očigledno je da nisu pravljeni pravi potezi, pa će tim iz Arizone teško prebaciti prošlogodišnjih 25 pobeda. Jedina dobra stvar je što je priliku na mestu prvog trenera dobio legendarni Džef Hornaček koji je, iako mnogi ne znaju, prvi deo svoje igračke karijere proveo upravo u Sansima.

Sjajni Goran Dragić je dobio podršku dolaskom Erika Bledsoa, a sa veoma dobrom bekovskom linijom i sa Hornačekom na klupi, treba očekivati da Finiks igra dosta akcija za spoljnu liniju. U Finiksu sigurno dosta očekuju i od centra Aleksa Lena koji je stigao sa Merilenda kao peti pik na draftu.

Zvezda tima: Goran Dragić – Najbolji igrač Slovenije biće rasterećeniji ove sezone dolaskom Erika Bledsoa, pa treba očekivati nastavak njegovog razvoja. Prošle sezone imao je 14,7 poena i 7,4 asistencije po meču, a nešto slično će sigurno ponoviti ukoliko ga zaobiđu povrede.

Došli: Emeka Okafor, Erik Bledso, Arči Gudvin, Džerald Grin, Vjačeslav Kravcov, Malkom Li, Aleks Len, Iš Smit, Aleks Orijaki, Majkls Plamli.
Otišli: Vesli Džonson, Džered Dadli, Hamed Hadadi, Džermejn O'Nil, Luis Skola, Majkl Bizli, Marčin Gortat

Golden Stejt Voriors

Ekipa iz Oklenda postala je preko noći tim za koji će veliki deo srpske populacije navijati, naravno u slučaju da Nemanja Nedović dobije minute u svojoj ruki sezoni. Voriorsi će imati velika očekivanja od predstojeće sezone i upravo to bi mogao da bude i najveći njihov problem. Zadržali su kompletnu petorku koja je prošle sezone sjajnim igrama stigla do polufinala konferencije, ali jasno je da će njihove igre u mnogome zavisiti od zdravlja Stefa Karija i Endrua Boguta.

Doveden je Andre Iguodala koji je sjajan timski igrač i koji će sigurno popraviti igru tima Marka Džeksona, pogotovo u odbrani. Upravo je dolazak bišeg igrača Filadelfije i Denvera pokazatelj da Golden Stejt u sezonu ulazi sa ozbiljnim plej-of ambicijama. Ako Klej Tompson i Stef Kari budu nastavili da rešetaju koševe rivala i ako Endru Bogut bude zdrav cele sezone, ovaj tim bi lagano trebalo da se nađe među najboljih osam ekipa na zapadu.

Zvezda tima: Stefen Kari – Prošle sezone postavio je rekord lige sa 272 ubačene trojke i sve to uz neverovatnih 45,3% (treći procenat lige). Osim fantastičnog šuta za tri Kari fenomenalno 'vrti' pik-en-rol, a ima i ubitačne 'floutere' u stilu Huana Karlosa Navara. Ono što može da bude njegov problem je krhka građa, što je bilo vidljivo i u plej-ofu prošle sezone kada se Mark Džekson javno bunio da čuvari namerno prebijaju Karija i da ga tako sprečavaju da postiže poene.

Došli: Andre Iguodala, Džermejn O'Nil, Maris Spejgs, Nemanja Nedović, Toni Daglas.
Otišli: Džeret Džek, Karl Lendri, Ričard Džeferson, Andris Biadrins, Brendon Raš.

Sakramento Kings

Porodica Maluf napokon je odlučila da proda Kingse prošle sezone, posao je bio veoma blizu zaključenja (prelazak u Sijetl), ali je u poslednjem trenutku klubu pomogao gradonačelnik Sakramenta i nekadašnji plej Finiksa Kevin Džonson. Praktično je počela nova era u klubu, a suvlasnik je postao i jedan od najboljih centara u istoriji Šakil O’Nil.

Međutim, teško je očekivati da će Sakramento u predstojećoj sezoni odigrati mnogo bolje u odnosu na prethodnu kada je ostvario 28 pobeda. Došao je novi trener Majk Meloun koji će sigurno pokušati da izgradi tim oko DeMarkusa Kazinsa . U trejdu sa Nju Orleansom stigao je plej Greivis Vaskez, a potpisan je i Karl Lendri. Sve to je ipak premalo za plej-of.

Zvezda tima: DeMarkus Kazins – Odlaskom Tajrika Evansa sigurno je da će Kazins imati jpš veću slobodu u igri Kingsa. Ima samo 23 godine i odličnu sezonu iza sebe (17,1 poen i 9,9 skokova). Ono što mora da popravi je procenat šuta koji je prošle sezone za centra bio slab (46%).

Došli: Greivis Vaskez, Luk Mbah a Mute, Karl Lendri, Ben MekLemor, Rej MekKalum, trener Majkl Meloun, generalni menadžer Pit D’Alesandro.
Otišli: Tajrik Evans, Kol Aldrih, Džejms Džonson, Toni Daglas.
Beta/AP Photo/Wally Santana
Jugozapad divizija

Dalas Maveriks

Nakon osvajanja toliko željene titule 2011. godine Mavsi su u prethodne dve sezone lutali, u prošloj nisu stigli ni do plej-ofa. Vlasnik kluba Mark Kjuban ne krije da je 'zaljubljen' u Dirka Novickog (ko bi mogao da ga krivi?) koji će ponovo biti stub ekipe, a njegov pokušaj da prošlog leta dovede Krisa Pola i Dvajta Hauarda je propao. Teško je očekivati da Dalas i u predstojećoj sezoni bude ekipa od koje će rivali strahovati, pa bi mesto u doigravanju mogao da bude teško ostvariv maksimum ove ekipe.

Trener Rik Karlajl je dobio odličnog plejmejkera u Hoseu Kalderonu, ali u Dalas je stigao i Monta Elis koji troši puno lopti i ima veoma lošu selekciju šuta, pa će biti zanimljivo kako će Novicki reagovati na njega.

Zvezda tima: Dirk Novicki. Verovatno najbolji evropski košarkaš svih vremena ima punih 35 godina, ali će se bez dileme i u predstojećoj sezoni sve vrteti oko njega. Novicki je prošle sezone imao prvi put manje od 20 poena po utakmici u proseku nakon 12 uzastopnih sezona, ali dobro se odmorio tokom leta (nije igrao plej-of, a nije igrao ni za Nemačku) i biće spreman za sve izazove.

Došli: Hose Kalderon, Monta Elis, Samjuel Dalamber, Vejn Elington, Šejn Larkin, DeHuan Bler, Devin Heris, Riki Ledo, Gal Mekel.
Otišli: Daren Kolison, Elton Brend, Rodi Bubua, Kris Kejman, Majk Džejms, O Džej Mejo, Džered Kaningem, Entoni Morou.

Hjuston Rokets

Hjuston je u predsezoni doveo Dvajta Hauarda i tako najavio velike ambicije. Hauard još uvek nije ispunio svoj potencijal, u Lejkersima se nije snašao, pa ostaje da vidimo da li će Džejms Harden bolje sarađivati sa njim nego što je to činio Kobi Brajant. Prošle sezone ekipa Kevina MekHejla je bila druga najefikasnija ekipa lige sa 106 poena po meču, a posebno dobri Roketsi su bili u šutu za tri poena. Dolaskom Hauarda spoljni igrači će samo dobiti još više prostora za šut.

Hjuston je prošle sezone zaustavljen u prvom kolu plej-ofa od Oklahome, a u sezoni pred nama mogli bi ozbiljno da napadnu titulu šampiona, barem na zapadu.

Zvezda tima: Džejms Harden – Dvajt Hauard možda jeste najpopularniji igrač Hjustona, ali Harden je bez dileme najbolji. Nekadašnji najbolji šesti igrač lige u prošloj sezoni se razvio kao lider tima i sada bi trebalo da se nadogradi. Harden poseduje sve karakteristike velikog igrača – igra odličnu odbranu, ima veoma dobar šut, a najveća snaga mu je prodor, odnosno mogućnost da dođe do obruča na razne načine. Ono što je možda još važnije, Harden nema problem da uzme loptu u svoje ruke kada se lomi utakmica.

Došli: Dvajt Hauard, Omri Kaspi, Roni Bruer, Markus Kembi, Redži Vilijams, Ajzea Kanan, Robert Kovington, Bi Džej Jang, Džordan Enrikes.
Otišli: Tomas Robinson, Rojs Vajt, Karlos Delfino, Džejms Anderson, Tim Olbreht, Dekuan Kuk.

Memfis Grizlis

Memfis je prošle sezone trejdovao najboljeg strelca ekipe Rudija Geja i svi su im predviđali propast. Umesto toga, oni su ostvarili najbolji rezultat u istoriji, stigli su do finala zapada, a u regularnom delu su imali 56 pobeda.

Sastav je pretrpeo minimalne promene, ali ne i klupa. Pomalo čudno, uprava kluba odlučila je da ne produži ugovor sa dosadašnjim trenerom Lajonelom Holinsom, a na njegovo mesto postavljen je Dejv Džorger. Ipak, ne treba očekivati prevelike promene u igri Grizlisa s obzirom da je Džorger proteklih šest godina proveo kao asistent na klupi Memfisa.

Mark Gasol i Zek Rendolf biće ponovo strah i trepet za sve centre u ligi, pa ostaje da se vidi može li Memfis korak dalje ove sezone.

Zvezda tima: Zek Rendolf – Memfis je izuzetno izbalansirana ekipa, prošle sezone Gasol, Konli i Rendolf imali su nešto više od 14 poena u proseku, međutim kada je potrebno postići ‘sigurne’ poene, zna se na koga ide lopta. Rendolf ima mogućnost da postiže poene uz kontakt, ima izuzetno nezgodno telo za čuvanje, a duge ruke i levoruki šut ga čine gotovo nezaustavljivim pod košem.

Došli: Kosta Kufos, Majk Miler, Džamal Frenklin, Nik Kalates.
Otišli: Maris Spigts, Derel Artur, Kijon Duling, Ostin Dej, Toni Roten.

Nju Orleans Pelikans

Nju Orleans je promenio ime iz Hornetsa u Pelikanse, a u predstojećoj sezoni navijači će imati prilična očekivanja od njih, i to sa razlogom. Najzaslužniji za to je generalni menadžer Del Demps koji je doveo nekoliko veoma dobrih igrača tokom leta, pa će prvi pik sa drafta iz 2012. Entoni Dejvis imati sa kim da igra.

Pre svega, došao je iz Sakrementa Tajrik Evans, momak koji je 2010. bio ruki godine i koji je uz Majkla Džordana, LeBrona Džejmsa i Oskara Robertsona jedini igrač koji je u ruki sezoni imao barem 20 poena, 5 skokova i 5 asistencija po meču.

Stigao je i provereni bek Džru Holidej iz Filadelfije, pa će Pelikansi uz Erika Gordona i Rajana Andersona sigurno biti ekipa koja može da napadne barem mesto u plej-ofu.

Zvezda tima: Džru Holidej – Pelikansi će imati ozbiljne napadačke opcije ove sezone, ali verovatno će Džru Holidej biti igrač koji će prednjačiti po broju postignutih poena i uzetih šuteva. Prošle sezone je u Filadelfiji je imao odličnih 17,7 poena, 4,2 skoka i 8 asistencija po utakmici što mu je donelo i prvi nastup na Ol-star vikendu.

Došli: Tajrik Evans, Džru Holidej, Pjer džekson, Entoni Morou, Arniz Onuaku, Greg Stinsma, Džef Vajti.
Otišli: Robin Lopes, Greivis Vaskes, Ksavijer Anri, Terel Heris.

San Antonio Spars

Ekipa Grega Popovića imala je jednu ruku na šampionskom trofeju prošle sezone pre nego što je u šestoj utakmici finalne serije Rej Alen spasao Majami i odveo meč u produžetak. Biće teško mentalno se oporaviti od poraza u finalu, ali ako neko može da pokrene ekipu onda je to bez dileme najbolji trener u ligi.

U sastavu San Antonija napravljene su minimalne promene, pa je tako umesto Gerija Nila stigao Marko Belineli. Pitanje je da li Tim Dankan u 38. godini može da igra na toliko visokom nivou, ali Sparsi imaju sjajnu hemiju u timu i sigurno će biti tvrd orah za svaku ekipu u plej-ofu.

Zvezda tima: Toni Parker – Verovatno se još uvek za većinu stvari u ekipi pita Tim Dankan, ali Parker je igrač koji diktira tempo, asistira, ali i poentira. Prošle sezone imao je drugi put u karijeri preko 20 poena u proseku, a sve to uz sjajnih 52% šuta. Protivničke odbrane ponovo će imati mnogo problema sa fenomenalnim Francuzom.

Došli: Marko Belineli, Džef Pendergraf.
Otišli: Geri Nil, DeHuan Bler, Trejsi MekGrejdi.

Prognoza za plej-of: Oklahoma, Hjuston, San Antonio, Los Anđeles Klipers, Memfis, Nju Orleans, Golden Stejt, Los Anđeles Lejkers.

Može li iko da zaustavi LeBrona Džejmsa i Majami Hit na putu ka trećoj tituli u nizu? Napišite nam šta očekujete od nove NBA sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: