Aksel Lund Svindal za B92: Znam kako da pobedim Hiršera

Veleslalom u austrijskom Zeldenu označava početak nove sezone u Svetskom kupu u alpskom skijanju, a jedan od skijaša od kojih se najviše očekuje je Aksel Lund Svindal. Norvežanin je već dvostruki osvajač velikog Kristalnog globusa, ali je prošle godine pretrpeo poraz od Marsela Hiršera, koji je uspeo da odbrani titulu. Svindal u razgovoru za B92 ističe da zna kako može da pobedi Hiršera, ali i otkriva koji su mu ciljevi ove sezone...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 26.10.2013.

20:22

Default images

Svindal je prošlu sezonu završio na drugom mestu u generalnom plasmanu, sa oko 300 bodova manje od Hiršera. Osvojio je male Kristalne globuse u superveleslalomu i spustu, kao i titulu svetskog šampiona u najprestižnijoj disciplini i ističe da je na kraju bio veoma zadovoljan.

Naravno da mi je cilj bio da osvojim veliki Kristalni globus, ali to nisam uspeo, već ga je Marsel osvojio. Ali, imao sam odličnu prošlu zimu, moram da budem iskren. Marsel je jednostavno bio bolji, a ja ne mogu da budem nezadovoljan zato što me je samo jedan skijaš pobedio. Imao sam veliki broj odličnih i zabavnih trka na kojima sam se borio za pobede, osvojio sam male Globuse u superveleslalomu i spustu, kao i titulu svetskog šampiona u spustu, što je, moram reći, veliki uspeh“.
samovidic.com/Red Bull Content Pool
Mnogi Hiršerovu prednost u borbi za titulu u generalnom plasmanu vide u tome što se on odlučio da skija samo dve discipline, a njegovi konkurenti tri ili četiri, pa samim tim ne mogu da postižu konstantne rezultate. Svindal se slaže sa tom konstatacijom, ali ističe da mora da napreduje da bi ga pobedio.

Marsel je prošle sezone bio neverovatan, skijao je odlično, posebno u slalomu, i zahvaljujući tome je i osvojio titulu u generalnom plasmanu. Što se tiče mene, ja sam bio veoma dobar u superveleslalomu i spustu i solidan u veleslalomu. Mnogo se priča o tome poslednjih godina, zbog otkazivanja pojedinih trka, da je velika razlika u broju trka u brzinskim i tehničkim disciplinama. Imali smo 18 trka u tehničkim i samo 13 u brzinskim, zbog toga je on bio u prednosti, ali ovo je takav sport. Zbog toga moram da popravim svoj veleslalom, na to sam se koncentrisao tokom priprema, i ako uspem verujem da ću imati šansu da pobedim Marsela u trci za veliki Kristalni globus“.
ASP Red Bull/Red Bull Content Pool
Prošle sezone Svinal je ostvario jednu od svojih najboljih pobeda u karijeri, u superveleslalomu u Kicbilu, na koju je veoma ponosan.

Osećaj posle trijumfa u Kicbilu je bio neverovatan. Oduvek sam želeo da pobedim tamo, ali nisam bio zabrinut da mi vreme ističe za to, već sam znao da će kad-tad doći red na mene. Svi skijaši kojima sam se divio kada sam bio klinac su pobeđivali tamo i sada imaju svoje gondole kojima se ide do starta na Štrajfu, a ja ću svoju konačno dobiti dan posle veleslaloma u Zeldenu i ne mogu da dočekam taj trenutak“.
samovidic.com/Red Bull Content Pool
Nova sezona u Svetskom kupu počinje nedeljnim veleslalomom u Zeldenu. Ipak, Svetski kup neće biti glavno takmičenje ove sezone, zbog Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, a Svindal ističe da će se podjednako koncentrisati da ostvari što bolje rezultate u oba.

Mogu da kažem da već dugo razmišljam o Sočiju. Verujem da nikada nije rano početi sa razmišljanjem o onome što vas čeka, bilo da je u pitanju Svetski kup ili Olimpijske igre. Ako želite da osvojite zlato, morate da budete brzi, a upravo to je moj cilj ove sezone. Da budem brz u svakoj trci u kojoj budem učestvovao i pokušam da osvojim veliki Kristalni globus, a da u Sočiju dođem do medalje. U ovom trenutku se koncentrišem na Svetski kup, a nedelju dana pre Zimskih olimpijskih igara ću početi da smišljam najbolju taktiku za Soči“, rekao je Aksel Lund Svindal ekskluzivno za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: