EP2020: Beograd među 39 kandidata

Ukupno 32 zemlje zainteresovane su za Evropsko prvenstvo 2020. godine, među kojima i Srbija, koje će biti organizovano u 13 gradova.

Izvor: AK

Petak, 20.09.2013.

11:35

Default images

Zainteresovani kandidati će moći da podnesu zvaničnu kandidaturu do 25. aprila, a Izvršni komitet UEFA doneće konačnu odluku o domaćinima u septembru 2014.

Sve do polufinala mečevi će se igrati u 12 različitih zemalja, dok će završnica biti u jednom gradu. Među kandidatima je i Srbija. Ovo je prvi put u istoriji da će se EURO održati u više od dve zemlje.

Pored Beograda i Srbije, za domaćinstvo EP 2020. aplicirale su još dve zemlje bivše Jugoslavije, Hrvatska sa Zagrebom i Makedonija sa Skopljem.

Većina zemalja je kandidovala jedan grad, Italija, Portugalija, Ukrajina i Poljska po dva, a Španija čak četiri grada.

Kandidatiza organizaciju EURO 2020. su: Jerevan (Jermenija, Baku (Azerbejdžan), Minsk (Belorisuja), Brisel (Belgija), Sofija (Bugarska), Zagreb (Hrvatska), Prag (Češka), Kopenhagen (Danska), London (Engleska), Helsinki (Finska), Lion (Francuska), Skoplje (Makedonija), Minhen (Nemačka), Atina (Grčka), Budimpešta (Mađarska), Jerusalim (Izrael), Rim, Milano (Italija), Astana (Kazahstan), Amsterdam (Holandija), Varšava, Krakov (Poljska), Lisabon, Porto (Portugalija), Dablin (Republika Irska), Bukurešt (Rumunija), Sankt Peterburg (Rusija), Glazgov (Škotska), Beograd (Srbija), Madrid, Barselona, Bilbao, Valensije (Španija), Stokholm (Švedska), Bazel (Švajcarska), Istanbul (Turska), Kijev, Donjeck (Ukrajina), Kardif (Vels)

"Veoma smo ponosni velikim interesovanjem fudbalskih saveza, pošto više od polovine članica UEFA žele da budu domaćini utakmica Evropskog prvenstva 2020. godine. Takmičenje će biti velika proslava fudbala širom evropskog kontinenta", rekao je predsednik UEFA Mišel Platini.

Svakom Savezu koji se prijavio biće dozvoljeno da predstavi dve kandidature - za grupnu fazu takmičenja i kandidaturu za organizaciju polufinalnih i finalne utakmice na turniru.

Kandidati imaju pravo da promene provobitno prijavljeni grad, ali konačnu dokumentaciju moraju da predaju do 25. aprila 2014. godine.

Izvršni komitet UEFA konačnu odluku o domaćinima Evropskog prvenstva 2020. godine saopštiće 25. septembra 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: