5 hrabrih prognoza pred US open

Ko će nas prijatno iznenaditi, a ko razočarati na predstojećem US openu? Još nekoliko dana ostalo je do početka poslednjeg Gren slem turnira u sezoni i groznica Njujorka polako hvata sve koji vole tenis. Uz sve standardne dileme koje imamo, a koje će biti rešene tokom turnira, pred početak Gren slema uvek je jedno od najzanimljivijih pitanja – šta će se neočekivano dogoditi?

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2013.

11:12

Default images

Od Endija Marija i Džona Iznera očekuju se sjajni rezultati, od Karoline Voznijacki i Marije Šarapove upravo suprotno, ali hoće li baš sve ispasti u skladu sa pretpostavkama većine?

1. Endi Mari ispada pre polufinala

Beta/AP Photo/Al Behrman
Škot na poslednja četiri Gren slem turnira na kojima je učestvovao ima impresivan učinak – dve titule i dva finala, uz propušteni ovogodišnji Rolan Garos. Može li Škot da nastavi u tako ubitačnom Gren slem ritmu?

Predstojeći US open daće nam odgovor na pitanje o Marijevom mentalitetu – da li je definitivno preležao dečje bolesti i ne gubi više od slabijih od sebe na najvećoj pozornici? Na Vimbldonu ove godine gubio je 2-0 u setovima od Verdaska, prošle sezone u Njujorku Čilić je vodio 1-0 i 5:1 u drugom setu, ali je Škot oba puta uspevao da se izvuče i potom da osvoji trofej.

Mari će u Njujorku prvi put u karijeri braniti Gren slem titulu, dakle, to je za njega nepoznata teritorija. Takođe, Britanac je osvajanjem Vimbldona ostvario najveći cilj u karijeri, pa se može pretpostaviti da je malo ’izduvao’ i da će mu biti potrebno vremena da motivaciju opet podigne na maksimum.

Iako je i prošle godine pre osvajanja trofeja imao slabe rezultate na Mastersima, možda nam nešto kazuju i porazi od Gulbisa u trećem kolu u Montrealu i od Berdiha u četvrtfinalu Sinsinatija.

Mari nije mentalna gromada i vreme je za jedan manji pad, mada će dosta toga zavisiti i od težine žreba.

2. Karolina Voznijacki proći će do četvrtfinala

Beta/AP Photo/Al Behrman
Pre tri godine rečenica iz podnaslova ne bi spadala u domen „hrabrih prognoza“, ali danas je situacija takva – na poslednjih sedam Gren slem turnira Dankinja je jednom igrala osminu finala (Melburn, 2013), jednom je ispala u trećem kolu, a po dva puta je takmičenje okončala u prvoj i drugoj rundi.

Prošle godine Voznijacki je u Njujorku izgubila od Rumunke Begu sa 6:2, 6:2, ali je prethodno dva puta igrala polufinale i bila je u finalu 2009.

U Sinsinatiju je igrala odlično – savladala je Petru Kvitovu i namučila je Viktoriju Azarenku u četvrtfinalu. Još važnije od toga jeste što je Dankinja konačno dobila na samopouzdanju, protiv Kvitove je igrala znatno agresivnije nego inače i nije se plašila da poene završi na mreži.

U Njujorku je Karolina sedma nositeljka (mnogi će s pravom pitati „kako?“) i to joj daje dobre šanse da napokon dođe do četvrtfinala.

3. Džon Izner takmičenje završava pre četvrtfinala

Beta/AP Photo/Al Behrman
U nedelji posle turnira u Montrealu prvi put od uvođenja ATP liste 1973. godine nije bilo nijednog američkog tenisera u Top 20. Džon Izner ispao je u prvoj rundi od Vaseka Pospišila, ali to je jedini kiks 208 cm visokog momka na takmičenjima US open serije.

Prethodno je bio najbolji u Atlanti, igrao je finale u Vašingtonu, a niz za poštovanje zaključio je plasmanom u finale Masters turnira u Sinsinatiju – savladao je četvoricu tenisera iz prvih 11 na listi (Gaskea, Raonića, Đokovića i Del Potra), a u finalu je izgubio od Nadala, iako mu nije dozvolio nijednu brejk loptu.

Izner je sada 14. na ATP lestvici, američki novinari su oduševljeni i, uzevši u obzir promenljivu formu igrača iz samog vrha (osim Nadala), predviđaju mu plasman u prvo Gren slem polufinale, neki čak idu i korak dalje.
Beta/AP Photo/Al Behrman
I zašto bi onda Izner ispao pre četvrtfinala? Prvo, čest je fenomen u tenisu da se igrač koji ne pripada samom kremu fizički i emotivno iscrpi jednim vrhunskim rezultatom, kao što je nesumnjivo bio Iznerov u Sinsinatiju.

Drugo, Iznerova igra u prevelikoj meri zavisi isključivo od servisa – uzevši u obzir gorenavedeni faktor, povećava se rizik od lošeg dana na servisu, a onda je Amerikanac sklon i porazima od ne toliko kvalitetnih suparnika.

Treće, u prošlosti je pokazano da Izner teško podnosi uzastopne naporne mečeve na tri dobijena seta i generalno mu taj format slabije leži – samo je jednom u karijeri igrao četvrtfinale GS turnira (US open 2011) i još dva puta je prošao u osminu finala (US open 2009. i Melburn 2010).

4. U prva dva kola u muškoj konkurenciji biće eliminisano 5-8 nosilaca

Beta/AP Photo/Winston-Salem Journal, Lauren Carroll
Lista nosilaca za US open pravi je argument u rukama onih koji tvrde da bi Gren slem turniri trebalo da se vrate na stari sistem sa 16 nosilaca.

Kandidata za ranu eliminaciju zaista je mnogo – Sem Kveri već dugo ne igra na visokom nivou, imao je i privatnih problema, Huan Monako na betonu ne igra ni izbliza dobro kao na šljaci, a Benoa Per suviše oscilira i traći talenat nedovoljnom disciplinom u radu i ishrani.

Daleko od toga da se spisak završava spomenutom trojicom – Gulbis uvek može da odluči da mu se ne igra tenis (mada se ipak čini da se malo uozbiljio), Tursunov je 32. zbog dobrih rezultata u Vašingtonu i Sinsinatiju, ali njegova glava jednako je ’luda’ kao Gulbisova.

Posle briljantnih rezultata na šljaci, Fabio Fonjini dobio je samo jedan meč na dva turnira na betonu, u padu je i Nikolas Almagro, a ni Melcer nije baš svoje najslavnije dane proživeo u Njujorku.

5. Marija Šarapova plasiraće se u završnicu

Beta/AP Photo/Michael E. Keating
Situacija nije nimalo ružičasta za 26-godišnju Ruskinju – nedavno se oporavila od povrede, posle samo mesec dana okončala je saradnju sa trenerom Džimijem Konorsom, a pred poslednji Gren slem turnir u sezoni odigrala je samo jedan meč, poraz od Sloun Stivens u Sinsinatiju.

Ovih dana o Šarapovoj se najviše govori u kontekstu toga da li će za US open promeniti prezime u Šugarpova (slatkiš koji je ona lansirala), što svakako nije tema za važan period u sezoni, a naročito je iznenađenje što dolazi od devojke koja je sinonim za profesionalizam.

Uprkos svemu tome, Šarapova je dovoljno iskusna da može da iskoristi početne mečeve kako bi se stabilizovala, igrački i psihički. Ruskinja najčešće nema problema na početku Gren slem takmičenja, uz nesrećni izuzetak ovogodišnjeg Vimbldona i poraza od Laršer de Brito.

Podloga u Njujorku joj odgovara, prošle godine igrala je u polufinalu, i sada može da ponovi taj rezultat, uz malo sreće da ode i korak dalje.

Koje su Vaše „hrabre prognoze“ – ko će pozitivno iznenaditi, a ko razočarati?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: