Cirkus traje, Rapid izbačen iz lige

Međunarodni sud za arbitražu u sportu (CAS) odlučio je da Rapid iz Bukurešta zbog neispunjenih finansijskih obaveza ne može da igra u prvoj ligi.

Izvor: B92

Petak, 02.08.2013.

15:46

Default images

Rapid će mesto u ligi morati da ustupi Konkoridiji iz Kjažne, koju je pobedio u plej ofu za popunu lige.

Prema pravilima CAS, Rumunska fudbalska federacija nije smela da dozvoli da Rapid igra u plej ofu, već je automatski trebalo da se preseli u drugu ligu zbog dugovanja.

Rumunski fudbalski savez je omogućio bukureškom klubu da kroz plej of dođe do opstanka, ali se Konkordija zatim žalila i dobila na sudu.

Tom odlukom nastavljena je tragikomična priča o rumunskom fudbalu ovog leta, jer je Konkordija već drugi klub koji je u Lozani vraćen u ligu, posle Univerzitatee Kluž (takođe bila nelikvidna, ali očistila dugove do marta, kada im je bio rok).

Zbog velikih finansijskih problema sa kojima se suočava većina klubova u rumunskoj ligi ove godine se do dve nedelje pred start sezone nije znalo ne samo ko sve igra u najvišem rangu, nego ni koliko klubova će se takmičiti.

Tada je doneta neočekivana odluka o plej ofu, neobična jer je Rapid na terenu izborio sredinu tabele, a ispadao je zbog finansijskih problema.

Rapid nije dobio licencu od nacionalne fudbalske federacije, pošto je proglasio nelikvidnost u novembru. UEFA ih je u maju suspendovala iz evrotakmičenja na jednu godinu u kojoj po plasmanu taj plasman zarade, uz finansijsku kaznu od 100 hiljada evra.

Derbi meč između Steaue i Rapida, koji je trebalo da bude odigran u subotu, sada je otkazan. U rumunskom šampionatu već su prošla dva kola, pa će Konkordija morati da nadoknadi mečeve sa Vasluijem i Vitorulom, koje je odigrao Rapid (poraz od prvog, remi sa drugim).

Bukureški klub osvojio je tri rumunske titule, poslednju 2003, a 2006. igrao je u četvrtfinalu Lige Evrope, u najboljoj sezoni rumunskog fudbala u polsednjih četvrt veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: