Maljković: ŽKKP propao, mi na ulici

Selektor košarkašica Srbije Marina Maljković rekla je da je projekat ŽKK Partizan propao i da su ona i šest košarkašica na ulici.

Izvor: AK

Ponedeljak, 01.07.2013.

23:35

Default images

Maljkovićeva je po povratku selekcije sa Evropskog prvenstva u Francuskoj, gde je ostvarila istorijski plasman na četvrto mesto, apelovala da se reši pitanje ženskog sporta i ženske košarke

"Moram da apelujem na čelnike ove države da nam kažu šta se dešava sa ženskim sportom i košarkom. Ako je mrtva, neka kažu gde je, da je sahranimo. Da ne nastavljamo dalje", rekla je Maljkovićeva.

Ona je posebno istakla tešku situaciju u ŽKK Partizan čiji je trener, a sa kojim je poslednje dve sezone dominirala regionalnom ligom.

"Nisam htela o ovome ranije da govorim da unosim nemir, ali sada moram kao selektor državnog tima i trener jednog od najvećih klubova. Projekat Partizana kao mini reprezentacije je propao. Šest košarkašica i ja smo na ostale ulici", rekla je Maljkovićeva.

Ona je dodala da u ovom trenutku ne može da pravi planove za Svetsko prvenstvo i da ne zna kakva je budućnost ženske košarke

"Imali smo ozbiljne planove, ali nismo naišli na razumevanje državnih organa, da imamo ozbiljnog evroligaša, kako bi bili konkurentni najboljim reprezentacijama. Želim da mi neko da direktan odgovor, ako je ženska košarka mrtva, neka me obaveste da znamo gde da je sahranimo", poručila je selektorka nacionalnog tima.

Maljkovićeva je naglasila da reprezentacija može daleko da dogura, što je i pokazala kada je bez nekoliko standardnih igračica izborila plasman na EP.

"Govorim u ime sporta, svih klubova u Srbiji koji su na granici da propadnu. Devojke su u Francuskoj igrale kvalitetnu košarku i pokazale fanatačnu borbenost, svakako da ove reprezentacija sa još nekim devojkama može daleko da dogura. Baš zato što mislim da ova mala Srbija može, ima potencijal i može da pravi ozbiljne rezultate na velikim takmičenjima, to i govorim", kazala je ona.

Maljkovićeva je manji deo konferencije za medije posvetila igri i uspehu košarkašica u Francuskoj.

"Posle finala smo shvatile s kime smo igrale. Ako je neko ražočaran što nije osvojena medalja, to smo mi. Imamo toliko toga da kažemo, puni smo emocija. Bile smo pravo iznenađenje šampionata, ispred nas su Turska, Francuska, Španija. To su države i savezi koji dugi niz godina ulažu u žensku košarku i moramo biti realni. Najveće dostignuće je imidž koji smo stvorili za srpsku žensku košarku“, rekla je Maljkovićeva.

Dočeku srpskih košarkašica, pored oko 100 navijača, prisustvovao je i predsednik nacionalnog Košarkaškog saveza Dragan Đilas koji je obećao da će reprezentatvke biti nagrađene sa 60.000 evra.

"Ovo je ogroman uspeh, projekat koji smo započeli pre dve godine dao je sjajan rezultat na koji smo svi ponosni. Nismo svesni uspeha, mi smo jedina ekipa koja je ušla među četiri najbolje selekcije bez ijedne naturalizovane igračice. Predložiću Upravnom odboru KŠ da žensku ekipu nagradi sa 60.000 evra", rekao je Đilas.

Srpske košarkašice zauzele su četvrto mesto na prvenstvu Evrope u Francuskoj pošto su u utakmici za treće mesto izgubile od selekcije Turske sa 92:71.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: