Poraz Srbije u utakmici za bronzu

Košarkašice Srbije poražene su od reprezentacije Turske u utakmici za treće mesto na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, rezultatom 90:71.

Izvor: S.Veselinoviæ

Nedelja, 30.06.2013.

17:02

Default images

Izabranice Marine Maljković su imale minimalnu prednost na poluvremenu (44:43), ali su u nastavku meča podlegle pritisku i postigle svega 24 poena.

Reprezentaciju Srbije predvodila je Jovana Milovanović sa 23 poena, dok su Sara Krnjić i Saša Čađo ubacile po 11. Sa druge strane, Nevrije Jilmaz je postigla 19 poena, a Kvanitra Holingsvort je pored 18 poena imala i 16 skokova.

Reprezentacija Srbije je odlično otvorila utakmicu, već u prva tri minuta stigla je do prednosti od sedam poena, dok je Tursku u igri održavala Nevrija Jilmaz, postigavši osam poena.

I u drugom periodu je nastavljena dobra igra izabranica Marine Maljković, međutim već tada su viđene naznake buđenja protivnica, koje su dominirale pod oba koša i stigle do izjednačenja, a nešto kasnije i do vođstva. Ipak, u poslednjim sekundama Tamara Radočaj je iz prodora uspela da donese minimalnu prednost.

Nastavak je odlično otvorila Jovana Milovanović, međutim serijom 12:0 Turska preokreće rezultat i stiže do prve dvocifrene prednosti. Srpski centri nisu imali rešenje za fenomenalnu Holingsvort, koja je svaku loptu odbijenu od obruča makar dotakla, a u većini situacija i uhvatila.

Napor košarkašica Srbije da zaustavi unutrašnju igru otvorio je mnogo prostora spoljnim igračima Turske, naročito Birsel Vardarli, koja je sa nekoliko trojki rešila svako pitanje o pobedniku. Reprezentacija Srbije je bila oslabljena neigranjem Ane Dabović, dok je kapiten Milica Dabović potpuno podbacila, sa svega sedam poena.

Tok meča:

Ekipe su utakmicu startovale u sledećim petorkama:

Srbija: Radočaj, M. Dabović, Čađo, Milovanović, Matić.

Turska: Vardali, Tunčuler, Jilmaz, Ivegin, Džanglar.

Reprezentacija Srbije oslabljena je neigranjem startnog beka Ane Dabović zbog povrede.

I četvrtina

Košarkašice Srbije su u boljem ritmu startovale meč, u prva dva minuta se u listu strelaca nije upisala samo Milica Dabović, dok je na drugoj strani egal održavala Jilmaz, koja je imala 3/3 šut iz igre. Naša ekipa forsira unutrašnju igru, iz koje je u dva uzastopna napada stigla do situacija za 2+1. 16-9 za Srbiju.

Nepažnja u odbrani ekipe Marine Maljković, u poslednjoj sekundi napada je ostala sama Tunčuler, koja je pogodila izvan linije za tri poena. Posle pogotka krilnog centra Jovane Rad sa poludistance, Nevrije Jilmaz je nastavila da pravi probleme na niskom postu postigavši svoj osmi poen. 20-17 za Srbiju.

Sara Krnjić je odličnom igrom u reketu uspela da nadjača Jilmazovu i upiše svoj četvrti poen, nakon toga Butulija je promašila čitav koš u šutu za tri poena, da bi u poslednjem napadu Radočaj izgubila loptu što je iskoristila Isil Alben i održala razliku od jednog poseda. 24-21 za Srbiju.

II četvrtina

Nastavak meča doneo je seriju od 6:0 reprezentaciji Turske, Dalganar je pogodila trojku, dok je Holingsvort pogodila za dva uz faul i slobodno bacanje. To je probudilo i Milicu Dabović, koja je sa poludistance upisala prve poene. Što se statističkih parametara tiče, na polovini druge četvrtine ekipe su bile gotovo izjednačene u procentima šuta, kao i u skokovima, dok je reprezentacija Turske zabeležila pet asistencija više (7-2).

Ponovnu prednost Srbiji donela je Milovanović, novom trojkom, ali je izjednačila Holingsvort, lakim polaganjem ispod samog obruča. Period veoma brze, ali i konfuzne igre obe ekipe prekinula je ponovo Milovanović, pogodivši u kontri za dva uz dodatno slobodno bacanje, za svoj osmi poen i vođstvo Srbije 34-31.

Prva dvocifrena košarkašica je Jilmaz, koja je prvi deo druge četvrtine provela na klupi. Posle njenih novih poena, na drugoj strani je odgovorila Krnjićeva. Srpske košarkašice imaju velikih problema sa građenjem sopstvenog reketa, dozvoljavaju protivnicama mnogo skokova i ponovljenih napada, dok u ofanzivi nemaju pravu ideju i uglavnom situacije rešavaju u poslednjim sekundama. Sara Krnjić održava egal i sa linije slobodnih bacanja donosi izjednačenje 41-41.

Reprezentacija Turske dolazi do otvorenih šuteva, ali ih ne pogađa, posle čega, po pravilu, Jilmaz i Holinstvort stižu do ofanzivnih skokova i drugih šansi. Srpski centri su dozvolili protivnicama da uhvate čak deset lopti u napadu. Poslednji napad je ocrtao način igre naših košarkašica u drugom periodu, Tamara Radočaj je na tri sekunde pre kraja poluvremena krenula u prodor i nekako uspela da položi loptu u koš za vođstvo od 44-43.

Najefikasnije košarkašice su Jovana Milovanović, odnosno Nevrije Jilmaz sa po 11 poena, ironično, najviše skokova u reprezentaciji Srbije ima plejmejker Milica Dabović sa tri uhvaćene lopte, dok na drugoj strani Holingsvort ima četiri skoka.

III četvrtina

Drugo poluvreme sjajno je otvorila Jovana Milovanović, najpre pogotkom za dva, a potom i trojkom za svoj 16. poen. Srpske košarkašice su na početku četvrtine bazirale igru na niskom postu, ali je nakon toga usledila serija poena plejmejkera Birsel Vardarli, što je primoralo selektora Srbije da zatraži minut odmora. 54-49 za Tursku.

Nastavila se dobra igra Turske, serijom 12:0 stigla je do prve dvocifrene prednosti, Vardarli je preuzela kontrolu, dok je Holingsvort i dalje pravila velike probleme pod obručima. Milica Dabović se polako budi, ubacila je svoj četvrti poen, ali nakon toga je promašila otvoren šut za tri poena. 61-52 za Tursku.

Iako reprezentativke Srbije skupljaju u reketu, pokušavaju da osiguraju svoj koš, Vardarli to kažnjava trojkom iz ugla, da bi nakon toga sjajnom tranzicijom lopta stigla do Jilmaz koja treći period završava novim poenima za 66:56.

IV četvrtina

Selektor Marina Maljković i dalje nema rešenje za postavku Turske koja nastavlja sa brzim protokom lopte i pretnjom kako sa spoljnih, tako i sa unutrašnjih pozicija gde dominira Jilmaz sa 17 poena. Velike probleme pravi i Alben, bez većih problema probija prvu liniju odbrane i pogađa za dva uz dodatno slobodno bacanje. 71-56 za Tursku.

Ipak nije došlo do potpunog buđenja Milice Dabović, posle izgubljene lopte napravila je svoju četvrtu ličnu grešku. Srbija je bez poena već pet minuta, a prednost protivničkog tima raste iz napada u napad. 75-56.

Jovana Milovanović je jedina raspoložena košarkašica u našem timu, pogodila je novu trojku, a potom je iskoristila dva slobodna bacanja nakon tehničke koja je dodeljena Albenovoj. Jovana Rad je imala sjajnu šansu, posle odličnog prodora stiže do obruča, ali ne uspeva da poentira. Holingsvort je nepremostiva prepreka, ima dabl-dabl učinak sa 16 poena i 13 skokova. 78-61 za Tursku.

Na isteku 37. minuta Turska je stigla do prednosti od 20 poena, da bi utakmica završena rezultatom 90-71 u korist izabranica Džejsuna Jildizoglua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: