Evroliga - početak obećava...

Naravno, neizvesnosti radi pozeljni su i rezultati koje mozemo nazvati cudima ili iznenanadjenjima, a iskustvo nam govori da je toga uvek bilo, verovatno ce tako i biti ( u ovoj sezoni ).Timovi su jos novi, neuigrani, a mnogi vec menjaju sastave, u vecoj ili manjoj meri. Stoga je za ocekivati da start sezone donese vise "cudnih" rezultata.

Izvor: Specijalno za B92, Aleksandar Džikiæ pomoæni trener KK Partizan

Subota, 12.10.2002.

12:19

Default images

U grupi A je, ipak, sve proslo prema ocekivanjima. Mozda je Efes teze porazio Albu nego se ocekivalo, ali je turski tim odigrao odlicnu odbranu. tamnoputi spoljni tandem Brown-Granger odlican ( 36p,10sk,8as,13 faulova na njima ), dok su centri gostiju potpuno zaustavili Stanojevica ( 3 od 12, 4 izgubljene ), sto ih nije "umorilo" pa su i u napadu bili odlicni ( Kambala 20 p ).

Beneton ima vrhunsku ekipu, trenera prepunog trofeja, Ortez nije njihov nivo.Sve je odluceno pocetkom trece cetvrtine ( + 11 za domace )Edney je broj 1, pojacanje Langdon je brzo nasao nacine da doprinosi pobedama. Ortez slab. Lukovski 3  od 11, 7 izgubljenih, 4 ukradene.
Cibona je potvrdila da ima dobar tim, uostalom uigranost je uvek veoma vazan faktor, a Zagrepcani to imaju. Zrtva je bio AEK, koji je nastupao bez Dikudisa ( izuzetno vazan deo Sakotinog tima ). Igri koja je dovela cak 5 igraca do dvocifrenog ucinka ( najefikasniji Mujezinovic 17p, 10 sk...sa klupe ) je tesko se suprostaviti. Cibona je najbolja bila na pocetku i na kraju meca ( obe perioda dobijena sa po 8 razlike ), AEK nadskakan i mnogo losijeg suta. Ipak je odlazak Holdena , trenutno, tesko nadoknadiv.
Barselona se dobro otvorila ovog leta, dovela igrace i trenera najvece tezine, rezultati moraju biti u skladu sa time. Dobijen je Skiper, ubedljivo i lagano. Sve je odluceno bilo vec na pocetku, a na poluvrme se otislo sa plus 17 za domacina. Pesic je svima do sansu, a cetiri spoljna igraca su imala dvocifren ucinak ( a sa njima i Fucka, u konacnom zboru od 5 dvocifrenih ). Sut za 3 poena neverovatan - 9 od 13, gotovo 70 %.U Skiperu centri mnogo bolji od bekova. Scepanovic samo 2 suta ka kosu za 17 minuta, timskih 17 prodatih lopti najbolji su pokazatelj ne dostignute uigranosti.

U grupi B iznenadjenje ovoga kola. Unicaja Malaga je porazena , pred prepunim gledalistem ( najgledanija ekipa Evrope ) od Ljubljanske Olimpije, tima koji je potpuno drugaciji nego ranijih godina. Velike ambicije ( i zahtevi ) ekipe Boze Maljkovica su vec na startu dobro "promuckane". a grupa B je takva da svaki poraz moze biti poguban. Uz to, pobedu je odnela manje kvalitetna ekipa. Olimpija je , prakticno, presekla "bankare" vec na samom startu, krenula silovito i bez imalo respekta, bez imperativa, oslobodjena pritiska poraza ( 12-22 ). Izgleda da je to bilo prevelika razlika za Unicaju, koja nije uspela da je eliminise sve do kraja. Prednost na centarskim pozicijama, spanski tim nije usppeo da realizuje i da ostvari dominaciju u skoku i smanji broj poena primljenih iz reketa. Los sut za 3 poena ( 6 - 21 ) i cak 14 skokova u napadu za goste.

Panatinaikos je rutinski pobedio Buducnost, koja je ipak u odredjenim fazama igre pokazala da moze da se nosi i sa kvalitetnijima od sebe. Dominirao je Focis ( 25p, 9sk ) , odlican i preiskusni Midlton ( 15 p za 23m ). Novajlija Buford bez poena ( 0 od 6 ) ipak 5 sk, 4 as. Buducnost bez sanse da spreci igru Pao u reketu ( iako nije bilo Papadopulosa ) - realizacija mnogo preko 60%. Pokusavalo se u napadu sa distance ( Koljevic 3 od 9 , Pajovic 3 od 5 ), ali je sve to bilo nedovoljno. Bolji od ostalih Cabarkapa (14p, 11 sk) i Milojevic (11p, 13 sk ), ali su obojica imali po 5 izgubljenih lopti, ceo tim cak 22.

Sijena je ocekivano pobedila Zalgiris. Obe ekipe su kompletno promenjene, a Sijena je bolje "pazarila". Odlican Vukcevic, dok se od Jahovica dobre igre uvek ocekuju. Litvanci ce biti neprijatni na domacem terenu. Ako se zeli pobeda protiv Tau Ceramice, treba uraditi dve stvari : biti borben barem koliko i oni, i imati dovoljno "mesa" u ekipi. Bez centara, odnosno bez odgovora za igru u reketu, nema se sanse.Onda in e treba da cudi igra Motole ( MVP prvog kola ) koji je postigao 31 poen, uz sut 12 od 15, plus 7 skokova.A vrhunski luxuz je nista do Skolu imati u timu kao igraca koji ulazi sa klupe !!! Startni par su Grifit i Motola.Ali to nije kraj - Dusko Ivanovic ima na klupi Skolu, Nocionija, Allena i Bilbu. Toliko o kvalitetu i iskustvu.

Makabi je lsabiji nego proslih godina, ali izgleda ce Lewis biti novi vodja.

U grupi C, Asvel se pobrinuo da sve ne bude kako je za ocekivati. Povrede, novi tim, neuigranost, novi trener, pritisak - sve je to protiv Virtusa. Ali je sve to, plus protivnici, ono sto se ocekuje da sampionska ekipa prebrodi i pobedi.

Nema puno simpatija za gubitnike.

Bivsi tim Boze Tanjevica pobedio je njegov sadasnji, pre svega zbog bolje i koncentrisanije igre u zavrsnici, kada je Bonato bio nezadrziv.

Virtus je i dalje sa gomilom povredjenih igraca, bez prave moci u reketu. Asvel ih je uzasno nadskakao, a o odbrani domacina samo jedan podatak - gosti su sutirali 70 % za 3 poena. E tako se ne dobija utakmica u ovom takmicenju.

Olimpijakos je pomalo iznenadio dobrom igrom u Poljskoj. tim ne lici na nekadasnje, kada je ekipa iz Pireka bila strah i trepet, ali je daleko od nekavlitetne i neiskusne. Za Slask je to bilo previse, sve sto su spremilki bilo je uspesno resavano ( ceste promene odbrana ). S druge strane, napad domacina nije bio sjajan, sigurno je da i Olimpijakos igra odbranu tipicnu za grcke timove - usku, cvrstu ( ponekad i prljavu ), sa dobrom kontrolom skoka.

U utakmici u kojoj niti jedan od protivnika nije uspeo da postigne vise od 20 poena po cetvrtini, CSKA je trijumfovao u Istanbulu i sa uspehom poceo proces vracanja ovog tima na stare staze. Statistike ne govore puno, razlike nisu dominantne, osim u broju suteva za 3 poena - Turci su sutnuli cak 25 puta ( ubacili 6, od toga Booker tri ), od ujupnih 58 poseda, sto je zaista veliki procenat. CSKA vise usmeren ka poenima blize kosu. Ulkerov trio stranaca Booker-Blair-Praskavicius nije bas bio na nekom nivou, narocito centarski deo ekipe, od kojeg se ocekuje da nosi igru ( kostaju toliko da bi se od njih moglo ocekivati puuuuuno toga ). Moskovljani predvodjeni NBA pickom Songaliom, i uz veliku pomoc sa klupe od Bashminova ( 8 poena, 12 skokova, 5 u napadu ). Amerikanci Holden i Gatling sigurno mogu bolje.   Partizan je izgubio u prvoj utakmici , Real je slavio u Pioniru. Sve price o mladosti, iskustvu, snazi su tacne i stoje, ali je pobeda bila blizu.

Imbroda je odmah jasno pokazao koga najvise respektuje i bez koga Partizan, po njegovom misljenju, ne moze da trijumfuje. Vujanic je od pocetka udvajan - po celom terenu, kada prodje polovinu, u pick-n-roll situacijama, u zoni suta. Partizan zlatni sa SP nije odgovorio igrom koja bi trebala da mu bude primat - od organizacije napada crnobelih nije bilo nista - uglavnom individualni pokusaji( playmaker domacina se razigrao tek mnogo kasnije, i to kroz poene, kojima je drzao prikljucak ).

Partizan u tim momentima solidno sutira sa tri poena, sto ga i neko vreme drzi u prednosti i u aktivnom rezultatu. Kako se utakmice ne dobijaju sutem spolja , ili je ispravnije reci, kako se ne mogu dobiti bez igre unutra, probalo se sa igrom blize kosu, ali Real je tu jednostavno, fizicki jaci. Tarlac, Alston, Sonseka su veci, tezi i snazniji od Ostojica , Krstica ( igrao povredjen na svoje insistiranje) i Perovica. Da ne pricamo o iskustvu i kvalitetu.
Igraci na poziciji dva - Okonor i Savovic - su zajedno postigli JEDAN poen, tesko je naci druga resenja kada obojica nemaju svoje vece. Na to treba dodati i 15 skokova vise gostiju, i 7 blokada, sto je oteralo partizan od kosa.
Igrac koji je briljirao je Lusio Angulo. Odbrana, oduzete lopte, kretanje, energija sa kojom je igrao, i plus 20 poena. Svaka cast. Uz njega, neresiv je bio i Tarlac, narocito u poslednjim minutima.
Partizan je ipak pokazao veliki kvalitet - povratak sa minusa od 10 u egal rezultat je za svaku pohvalu. I pored "mora" gluposti ( koje zaista nisu bile plod Realove dobre igre u odbrani...mislim konkretno u tim situacijama ) , Partizan je imao suteve za pobedu. Promaseno je ovog puta, ali ovo je tek prvi korak novog tima. Trcace oni, potrebno je samo vremena i strpljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: