Pred početak nove sezone YUBA lige

Pred svaku sezonu gotovo svi bi da se bave , makar na kratko, "vidovnjačkim " poslom , pa im se tako "javljaju" kako favoriti za ispadanje, tako i favoriti za titulu, a oni "talentovaniji" več znaju ko će razočarati, ko iznenaditi, a ko će koga naslediti na trenerskim pozicijama. Posto nemam kvalitete tog tipa ( pitam se, postoji li neka granica, jesam li prestario ? ), ja bih samo da ukratko podsetim na nekoliko činjenica i da u kratkim crtama najavim početak nove sezone.

Izvor: Ekskluzivno za B92, pomoæni trener KK Partizan Mobtel, Aleksandar Džikiæ

Petak, 04.10.2002.

09:53

Default images

TRENERI

I ove godine, sezonu će početi 12 šefova stručnih štabova. Medju njima je samo jedno novo ime, Jaćimović iz OKK Beograda, koji je ekipu vodio i prošle godine i uspeo da ih vrati u elitno takmičenje. Ovomu je ujedno i prva sezona na ovom nivou takmicenja.

Osim pomenutog rookie-ja, imacemo prilike da pratimo i rad jednog povratnika. Vlada Djurović je odlucio da ove sezone ne bude gastarbajter, vec se prihvatio posla u Podgorici, koja je posle tri titule zaredom prosle sezone morala da se "skloni" i u Kupu i u borbi za sampionat i da preda "teret" Partizanu. Bez ikakve dileme, pravi izazov za iskusnog stratega.

Na pocetku ovog dela o trenerima, napisao sam da ove sezone imamo samo jedan novitet. Naravno, svi znaju da je Alexandar Trifunovic nasledio Mutu Nikolica na klupi Zvezde, ali ne bi se bas moglo reci za njega da je "novo lice". Jeste, cinjenica je da mu je ovo prvi posao u trenerskoj karijeri, i to odmah u klubu koji ima obavezu dobrog rezultata, bez obzira na sve ostalo.

Jos jedan bivsi Zvezdin trener ce ove sezone voditi sa klupe jedan od timova iz elite. Rec je o Joci Antonicu, koji je trener Spartaka iz Subotice. Posle angazmana u Republici Srpskoj, Antonic se vratio i poceo sa radom u sredini koju svi ocenjuju kao vise nego dobru, kada su uslovi za rad u pitanju.

I Miroslav Nikolic je promenio , ponovo,sredinu. Sada je na misiji "ozivljavanja" Novog Sada, povratka Vojvodine na uspesni kolosek.Njegov prethodnik, Stepandic, je preuzeo Lavove 063, tim iz Beograda koji ce se ove sezone po prvi put takmiciti medju najboljima.

Sest timova nije promenilo svoje prve strucnjake, samim tim se moze reci da su zadovoljni onime sto je postignuto u prosloj sezoni. Nije ni bilo za ocekivati da ce Dule Vujosevic otici posle duple krune, ili da ce se u Zelezniku opet zahvaliti Aci Petrovicu, zlatnom iz Indijanopolisa. Na svojim "mestima" ostali su i Lukajic ( Hemofarm ), Bojanic ( Lovcen ), Kostic ( Sloga ), Arsic ( Zdravlje ).
IGRACI

Ove sezone necemo moci da pozdravljamo dobre ( i lose ) partije Scepanovica, Stanojevica, Rakocevica, Sekularca i jos mnogih drugih. Ono sto je vec postalo uobicajeno, neki bi to nazvali zakonima trzista, dogodilo se i ovoga leta...YUBA liga je siromasnija za nekoliko zaista dobrih igraca. Oni koji sve vide ruzicasto verovatno komentarisu u stilu...pa i bolje je da su otisli, bice mesta za mlade...

Posto ne spadam u vecne optimiste ( spadam u one cije se pretpostavke zasnivaju na realnim osnovama ) ne bih na sve to gledao kao na nesto sto je "normalno". Misljenja sam da je odliv igraca poguban za kvalitet lige, ukoliko je nekome uopste stalo do toga. Uostalom, od 12 ZLATNIH samo cemo dvojicu gledati sledece sezone na ovim prostorima, Vujanica i Cabarkapu, plus trinaesti Smiljanic ( na kraju, ipak, dobitnik zlatne medalje ). Pa zar ima nekog ko ne bi voleo da uzivo gleda Divca, Bodirogu, Stojakovica ? Odgovor se zna.

Slazem se da mladi treba da dobiju prostora, ali sam najveci protivnik poklanjanja paznje, a da se ista nije pre toga zavredila. Posto se nesto svakako dogadja sa mladim igracima ( ovo pitanje, analiza uzroka i posledica, su zaista za poseban tretman ) koji su nekako dosli do ideje da je PRAVI put samo onaj koji ukljucuje njih i iskljucivo njih. Ili jednostavnije receno, oni bi da ih neko "pogura", da im da sansu, pa ce oni tek posle to da opravdaju.

Zato i ne razumem bas onu staru izreku...pusti klince...Ustvari, sta to znaci? Mislim da je najbolje za sve te mlade igrace da puno rade, mnogo vise nego stariji oko njih, i da spremni sacekaju sansu , kada im se i ako im se ukaze ista. Zar je tako brzo zaboravljeno nekvalifikovanje juniorske reprezentacije na Evropsko prvenstvo ( igraci rodjeni 1984 i mladji ) i sedmo mesto mlade reprezentacije ( igraci rodjeni 1982 i mladji )? Pa isti ti koji bi da im se sansa odmah ukaze ( kao da kosarka pocinje i zavrsava se sa njima ) su upravo bili clanovi ove dve ekipe.

Niz igraca ima ove sezone "lak" zadatak - dokazati da se napredak nije zavrsio, dokazati da je vreme da se postane obavezna stavka u protivnickom scoutingu. Vujanic, Cabarkapa i vrsnjaci ce ove sezone imati sansu da ostave pozitivan utisak i urezu nam pozitivna secanja ( ko zna, mozda je ovo poslednja sezona na ovim prostorima za neke od njih ).

Nesto vise o igracima kroz crtice o timovima.
TIMOVI

Ovde se necu baviti vec pominjanjim "javljanjima", vise bih izneo misljenje sta bi mogli da ocekujemo i kako sam dosao do tog misljenja. Namerno necu timove obelezavati sa FAVORIT za ovaj ili onaj plasman. Uostalom, ova je sezona prava "liga bez briga" kada je opstanak u pitanju. Koliko mi je poznato ( ili se nesto ne promeni ) iz prve lige ispada samo jedna ekipa, a nekako najbliza toj tituli je ekipa Sloge, koja je potpuno promenila sastva, ostala bez nosilaca igre, a pominju se i price o finansijiskim problemima. Ukoliko im i ove godine podje za rukom da obezbede ostanak medju najboljima, onda ce to biti stvarno cudo. Mada, nije da za cuda nisu sposobni.

Kao sto napisah, ne volim etikete "favorit". Pre bih da postavimo reference koje odgovaraju uspehu u sezoni.

1 - sacuvati kljucne igrace

sigurno uslov broj 1...ako predpostavimo da svaki tim ne moze imati vise od 3 "kljucna" igraca, a ta brojka je mislim najrealnija, onda su u najboljoj poziciji FMP, zatim Hemofarm i Lovcen, od manje kvalitetnih ekipa to je Spartak .Proslogodisnji finalisti su potpuno izmenili sastave.Partizan je ostao bez 7 od 12 koji su uzeli duplu krunu, ili se moze reci bez tri startera ( Scepanovic, Stanojevic, Petrovic ).

I Buducnost je potpuno promenila tim ( ostala bez sedam igraca, takodje ),nema startera Rakocevica (oko koga se sve vrtelo ), Kuzmanovica, podgorickih legendi Vukcevica i Radonjica, kao ni centarskog trija Okunski-Ceranic-Cakic.

Vratimo se timovima koji se nisu previse promenili.

FMP je "izgubio" Sekularca, Kecmana i Stevanovica, ali je sve uradio da ih sto brze preboli. Kupljen je spoljni all-round Freeman ( ex Cibona, Asvel ), uz njega i Markovic ( ex Zdravlje ),Bratic ( ex Zvezda ), Popovic ( ex Ibon ),Plisnic ( ex Vojvodina ) i povrh svega Vesa Petrovic, igrac koji je, po procenama ljudi iz ovog kluba, bio prevaga u utakmicama sa sampionom.Uz to je doveden i igrac na poziciji 5, stranac ruskog porekla, americki djak.

Sad se verovatno pitate kako to da se ovde nije dosta toga promenilo? Jednostavno, Askrabic i Nikolic su jos tu, po ko zna koju godinu zaredom. Svaka cast ovima koji su otisli, ovima sto su dosli, ali nema teorije da FMP pobedi, a da jedan od njih dvojice, a najcesce obojica nisu najbolji igraci svog tima.Uz to, ocekuje se dobra sezona organizatorskog dueta, kao i starosedeoca Marjanovica. Uz to, trener Petrovic godinama ne menja nacin rada i igre, sto olaksava pridoslicama da se uklope.

Mnogo manje promena, ali i manje kvalitetan sastav - Hemofarm. Bez promena u odnosu na proslogodisnji playoff,jos jedna sezona pod istim trenerom, plus Materic, pravi kolektivni igrac, upravo ono sto fali odsustvom Bozica ( povreda ).Od Milicica se ocekuje da postavi konstante, pre svega sam sebi.
Lovcen godinama gubi bitne igrace, ali je uvek ekipa protiv koje jednostavno ne volis da igras. Znas da su uporni, disciplinovani, uvek motivisani i naravno, kvalitetni. Ove sezone izgubili su oba playa , Jeretin i Koljevic, ali su kvalitetno "pazarili"-opet ce nastupati Carapic ( oporavljen, zaista kvalitetan igrac ), a dovedn je i Minic ( ex Ibon ) od koga se ocekuju dobre partije. "Visinski" deo ekipe je pojacan dolaskom Velimirovica i Stevovica.

Spartak je uspeo da zadrzi sve one koje je zeleo novi coach, pojacanja su Mijailovic ( bice zanimljivo ispratiti kako funkcionise van Kraljeva ...mada ne sumnjam u njega ), Topcov i novi play Subara.

Od ostalih ekipa, prakticno su sve znatno promenile sastave. Gotovo da neke od ekipa nemaju veze sa proslogodisnjim kadrom. Vojvodina, Lavovi, Sloga, Zdravlje i pomenuti Partizan i Buducnost ce sigurno trebati dosta vremena da se novi sastavi uigraju...sa izuzetkom Lavova.

Najmladji BG ligas je angazovao Stepandica, a sa njime i novu ekipu. Cilj , jedan i jednini : izbeci ( po svaku cenu ) ispadanje. A zna se - gde je Stepi, tu je i tata Mikan, kao i ostatak "momcadi". Negovanovic, Djuric, Timotic,Rajkovic, Curcic ( sa najmanjim stazom medju njima), pa cak i trenerov sin, Djordje. Ipak, mislim da ce im biti potrebno najmanje vremena da se uigraju...u tom "uigranom" stanju su vec godinama.

Zdravlje vise nema moc spolja ( ostali bez Cvetkovica,Markovica ), Mitic je ostao usamljen na centru ( nema Dojcina, Jovanovica ). Nesto je bolja situacija posle potpisivanja Vukovica ( vec igrao u Leskovcu ) i Nikolica ( ex OKK Beograd ).

Vojvodina je potpuno novi tim. Nikolic je doveo DEVET novih igraca, svakako su prve zvezde Radonjic i Topic, ali i ostatak pridoslica poseduje ogromno iskustvo. Stranac na petici je enigma.

Buducnost ima nove playmakere - Wolsh, Koljevic, novu peticu - Brown, i niz mladih igraca koji ce imati znatno vecu minutazu u ovoj sezoni, pre svih Pavlovic i Vranjes.

Partizan je doveo Sekulica,Kecmana, stranca O Konora, kao i anonimuse Savovica i Perovica. STA OCEKIVATI ?

Nisam zeleo da vas, a i sebe, opterecujem bilo kakvim redosledom, hijerarhijom , plasmanom, tako da cu timove nabrojati po azbucnom redu.

BUDUCNOST - novi trener, povratnik u domace tokove, ali i petorka Wolsh-Smiljanic-Cabarkapa-Milojevic-Brown. Kvalitetno? O da, izuzetno cak. Nikako se ne slazem sa konstatacijom o padu kvaliteta u Podgorici. Igrace se brza kosarka, sa Cabarkapom na trojci, Milojevicem na cetiri. Postoje svi preduslovi za agresivnu odbranu i odlicnu tranziciju.Nece biti iznenadjenje ako "omladina" - Koljevic, Bakic, Pavlovic, Vranjes - bude igrala zapazenu ulogu.

Puno fizicki talentovanih igraca koji mogu "svasta". Ipak, nedostatak iskustva.

VOJVODINA - Muta Nikolic je okupio najiskusniju ekipu u ligi , posle Lavova, naravno . Devet novih igraca,igra prilagodjena suterskim sposobnostima svih igraca od jedan do cetiri. Puno pick-n-rolla, kontinuiranih kretnji, igre licem i uzastopnih blokada za sutere.

Bez "mesa" u reketu, kako u napadu, tako i u odbrani. Ovaj aspekt igre ce umnogome zavisiti od igre stranca na poziciji 5.

Puno igraca koji sami mogu da te pobede. Izbegavati egal zavrsnice kada protiv sebe imas Radonjica i Pekovica.

ZDRAVLJE - Pavkovic, Mitic. i tu je kraj. Dovedena su pojacanja, ali ce se tesko nadoknaditi ucinak dvojca Cvetkovic - Markovic, narocito u odbrani i skoku. Cela ce se igra zasnivati na pick-n-roll opcijama , i exploataciji Mitica u napadu. veliko pitanje je koliko ce on moci sve to da nosi tokom lige. Ocekivati pad u odnosu na proslu godinu.

LAVOVI - Stepandic i Grusanovic. I ostatak "ekipe". Sve maximalno zasnovano na Mikanu, bez prave zamene za njega. Sigurni problemi ako ih se ubrza i izvede iz sistema. Ko udje u "klackalicu" , nema cemu dobrome da se nada.

Ne vidim nacin da ne ostvare cilj - opstanak.

LOVCEN - pick-n-roll, pa jos , pa jos jedan, a onda ajmo svi na skok. Odbrana tvrda, uska, pomerena ka lopti, koncentrisana i uporna.

Posle duzeg vremena, dugacka klupa ( devet igraca u rotaciji ) , moguca igra i sa dva pleja ( ukoliko zaskripi na poziciji sutera ). Bez prave izmene za prvog skakaca lige, Djikanovica, ali sa odlicnim cetvorkama, koje mogu da pogode spolja. Odlicna koncepcija, prilagodjena igracima.

OKK BEOGRAD - Povratnik je promenio dosta u odnosu na tim sa kojimje usao u ligu. Resenja na playu su sasvim odgovarajuca ( Radovanovic, Pesic ), pojacana je i krilna pozicija povratnikom Vukazicem, a doveden i centarski tandem Savic - Dragojlovic. Mnogo toga zavisice od toga kako se trener bude snasao.

PARTIZAN - Novih sedam igraca, isti trener, ista ocekivanja . Vujanic ispred svih, mladicima ce ledja drzati Canak, Kecman, Ostojic. Tu se i zavrsava spisak iskusnih. Ali eto prilike za Krstica, Sekulica, Avdalovica, Perovica da pokazu jesu li ili nisu.

Partizan ce igrati bez Stanojeviceve dominacije u reketu, sto ce biti Krsticev posao ove sezone. Nece biti lako, ali sta to danas dobijas za dzabe?

Suterske pozicije pokrivene "americkim" oruzjem - Savovic ( Ohio state ) , O Konor ( St. Joseph ) ce morati da nadoknade Scepanovica.

Partizan moze da igra brzo i efikasno, ukoliko bude odrzavao ranotezu u skok igri.

SLOGA - ostali su bez tima. Od nesto poznatijih imena tu su Stefanovic ( ex Zvezda ) i Vukajlovic ( ex zvezda, Cacak ). Prvi na spisku za ispadanje. SPARTAK - odlicna sredina, stabilan i ozbiljan sponzor. Ekipa promenjena, ali ne previse. Doveden Subara, i centarski tandem Mijailovic - Topcov. Ako se ostvari dubina preko pomenutog Mijailovica, otvorice se i mogucnosti za solidan rezultat. Problemi sa "teskim" ekipama.

HEMOFARM - Ozbiljna ekipa. pod obavezom uspeha, sto cesto ume da bude teret. Trener vec godinama tu, sistem poznat. Odbrana bolji deo igre, napad predvodi Bogavac. Ako mu se isparira, pocinju problemi. Bez prave dubine u napadu ( i Popovic i Milicic bolji defanzivci nego napadaci ) i zamene za Bogavca. za ocekivati agresivniju igru u napadu sa pozicije 1.

Djogo dobar na cetvroci, ali u problemu sa vecima i jacima.

FMP - Broj 1, ako vec neko mora to da bude. Dobra pojacanja, "dusa tima" jos jednu sezonu zajedno. Doveden Vesa Petrovic , sa nime i energija na parketu. Ostaje da se vidi kako ce sve to funkcionisati, s obzirom da se prvi put nalaze pred imperativom rezultata.

I dalje bez resenja za ekipe koje zele u reket.

CRVENA ZVEZDA - Od njih se ocekuje svasta i nista. Novi tim, novi trener, novi sportski direktor.Potrebno je odrediti vodju, a to nije jednostavan posao - a od toga mnogo sta zavisi. Najavljuju se "razumni" ciljevi, ali sve to ima poseban smisao kada su u pitanju najveci timovi. Zna se sta se od njih ocekuje. Kavlitetni stranci i veliki broj spoljnih igraca. Postavlja se pitanje , identicno za pola lige ; koliko ce vremena trebati da se sve to slozi, da stvari dodju na svoje mesto? i da li se ima vremena i strpljenja?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: