Tini Maze veliki Kristalni globus!

Slovenka Tina Maze slavila je na drugoj superkombinaciji sezone i tako tri nedelje pre kraja ovogodišnjeg Svetskog kupa obezbedila veliki Kristalni globus.

Izvor: JT

Nedelja, 24.02.2013.

15:22

Default images

Maze je do osmog trijumfa ove sezone, a 19. u karijeri, došla posle takmičenja u spustu i slalomu, u vremenu od 1:59.54 minuta.

Drugo mesto, sa 82 stotinke zaostatka, zauzela je Austrijanka Nikol Hosp, dok je treća bila njena sunarodnica Mihaela Kirhgaser.

Tina je u nedelju obezbedila najveći uspeh svoje karijere, a Sloveniji je ujedno donela prvi veliki Kristalni globus u istoriji. Na prostorima bivše Jugoslavije to je do sada pošlo za rukom Janici Kostelić, tri puta, i Ivici Kosteliću, koji je bio najbolji u Svetskom kupu pre dve godine. Uspeh slovenačke skijašice je još veći kada se zna da je do titule došla devet trka pre kraja sezone, koju će gotovo izvesno završiti sa najvećim brojem osvojenih bodova u istoriji. Maze je na tronu smenila Amerikanku Lindzi Von, koja je prerano završila sezonu zbog povrede.

Pred poslednje tri nedelje sezone, Slovenka ima 1.844 boda, a prati je Nemica Hefl-Riš sa 886. Tina je trijumfom u Maribelu obezbedila titulu najbolje u superkombinaciji u ovogodišnjem Svetskom kupu, a u ovom trenutku je u konkurenciji za male Kristalne globusa u svim ostalim disciplinama.

Slovenka je posle spusta bila vodeća u superkombinaciji, sa 41 stotinkom prednosti u odnosu na Džuliju Mankuzo iz Sjedinjenih Država, dok je treća bila Nemica Marija Hefl-Riš, sa šest desetinki zaostatka. U nastavku, Kirhgaserova, koja je bila tek 24. posle prve vožnje, iskoristila je svoje iskustvo i zadržala vođstvo sve dok se na stazi nije našla Hospova, šestoplasirana posle spusta. Od tada nijedna skijašica do Maze nije uspela da joj parira, a Slovenka je tada još jednom pokazala da je nezaustavljiva ove sezone.

Mankuzo je na kraju bila četvrta, ispred Kanađanke Mari-Mišel Ganjon, Elene Kurtoni iz Italije, Nemice Veronike Hronek i Lare Gut iz Švajcarske. Među prvih deset plasirale su se i Smiset Lote Sejersted iz Norveške i Slovenka Ilka Štuhec.

Svetski kup u konkurenciji skijašica nastavlja se u petak superveleslalomom u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: