"Oskar je reagovao instiktivno"

Otac Oskara Pistorijusa, uhapšenog zbog ubistva Reve Stenkamp, Henke rekao je da nema sumnje da je njegov sin počinio zločin misleći da je u pitanju provalnik.

Izvor: JT

Nedelja, 17.02.2013.

12:33

Default images

„Kao sportista, više reagujete instiktivno. U pitanju je instinkt, stvari se dese i vi reagujete“, rekao je Henke Pistorijus, koji je dodao da će cela porodica uraditi sve što je potrebno da bi njegov sin sprao ljagu sa svog imena.

Pistorijus je uhapšen u četvrtak ujutro, pošto je Stenkampova pronađena mrtva u njegovoj kući sa četiri prostrelne rane.

Nema sumnje da nije imao nameru da ikome naškodi, u tom nemamo sumnje. Potpuno je apsurdno uopšte pomisliti tako nešto. Kada se probudite u sred noći, uz sve što se dešava u južnoj Africi, kako treba da postupite kada vam je neko u kući. Da li uopšte pomišljate da je neko od vaših bližnjih? Naravno da ne“, rekao je Henke Pistorijus.

U prvim trenucima mislilo se da je do zločina došlo pošto je južnoafrički paraolimpijac mislio da je u pitanju provalnik kada je devojka želela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih. Ipak, policija je dan kasnije negirala takve navode, a Pistorijus je optužen za ubistvo sa predumišljajem, što je on oštro negirao. Ukoliko bude proglašen krivim, Južnoafrikanac se suočava sa mogućom doživotnom robijom.
Beta/AP
Izjava oca južnoafričkog sprintera objavljena je pre nego što su se pojavile informacije da je u Pistorijusovoj kući pronađena krvava kriket palica. Policija za sada istražuje da li je Pistorijus upotrebio tu palicu u napadu na Stenkampovu ili se ona njom branila.

Porodica uhapšenog atletičara takođe je objavila da dokazi koje je policija prikupila ne podržavaju teoriju tužioca da je u pitanju bilo ubistvo sa predumišljajem. Takođe, negirali su da je Južnoafrikanac imao bilo razloga da naudi 29-godišnjoj Stenkampovoj, sa kojom se zabavljao četiri meseca.

Svi smo iz prve ruke videli koliko su bili bliski tokom tog vremena i koliko su bili srećni. Imali su zajedničke planove i Oskar je bio srećniji svojim privatnim životom više nego ikada“, rekli su članovi njegove porodice.

Jedan od najboljih Pistorijusovih prijatelja Džastin Divaris u subotu je izjavio da ga je južnoafrički sprinter zvao samo nekoliko minuta pošto je Stenkampova ranjena.

Oskar me je zvao u 3.55 i rekao mi je da je Riva ranjena. Pitao sam ga šta to govori i rekao sam mu da ga ne razumem. Ponovio je da je došlo do velike nesreće, da je upucao Revu. Odmah potom se javila komšinica i rekao mi da dođem. Bio sam u šoku. Pitao sam da li je Reva dobro, da li je pištolj slučajno opalio. Rekla mi je da nije dobro i da moram da dođem što pre“, rekao je Divaris.

Pistorijus je i ranije imao probleme sa zakonom. Pre četiri godine je nadovno napao jednu 19-godišnju devojku ispred svoje kuće, dok je prošle godine optužen da je slao preteće poruke čoveku za kojeg je sumnjao da je u vezi sa njegovom bivšom devojkom.

Južnoafrički atletičar je ušao u istoriju prošle godine kada je postao prvi čovek koji je sa obe amputirane noge učestvovao na Olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara i finala u štafeti 4x400 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: