FA: Podrška antirasističkim merama

Fudbalska asocijacija Engleske prihvatila je predlog britanskog premijera Dejvida Kamerona da pomogne u iskorenjivanju rasizma u nacionalnom fudbalu.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.12.2012.

19:06

Default images

Britanski premijer zatražio je stvaranje "Plana akcije protiv diskriminacije i za inkluziju", posle niza incidenata u poslednjih godinu dana.

U centru pažnje cele godine bili su doskorašnji kapiten reprezentacije i Čelsija Džon Teri i napadač Liverpula Luis Suares, a navijački ispadi bili su česti, posebno ove jeseni.

U predlogu plana od 93 tačke na 15 strana biće i obavezan kodeks ponašanja za igrače i menadžere koji tek stignu na britansko kulturno područje.

Zbog toga su i Premijer liga i FA prihvatili predlog znatno pre očekivanja.

Cilj je da se izbegnu incidentne situacije kao ona tokom sukoba Suresa i Evre, u kojem je Urugvajac Francuza zvao “negrito”, objašnjavajući naknadno da to nema uvredljivu konotaciju. Kurs bi igračima objasnio šta su prihvatljive formre ponašanja u Britaniji.

Među igračima Premijer lige je čak 60 posto stranaca, dok je njihov udeo u Fudbalskoj ligi (drugi, treći i četvrti rang) oko 20 posto.

Mnogi klubovi imaju jasnu politiku u slučaju da njihovi igrači i članovi stručnog štaba prave rassističke incidente, ali još uvek se takve klauzule ne unose u ugovore.

Čelnici FA takođe žele doslednije ponašanje policije u sprečavanju i kažnjavanju rasističkog vređanja igrača na terenu, kao i donošenje neophodne zakonske regulative za ponašanje na društvenim mrežama.

Paralelno sa tim, i sama FA mora da donese jedinstveni pravilnik o kaznama, da se ne bi dešavalo da Teri dobije dvostruko manju kaznu od Suaresa.

"Obaveza engleskog fudbala je da obezbedi mečeve na kojima neće biti rasne diskriminacije i svi će moćži da učestvuju u događaju", rekao je predsednik FA Dejvid Berstin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: