FKCZ: Realan dug 48,5 miliona evra

Potkomisija Radne grupe FK Crvena zvezda zadužena za finansijska pitanja saopštiće početkom naredne nedelje podatke vezane za finansijsko stanje kluba.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2012.

17:29

Default images

Kako saznaje B92, detaljno objašnjenje kako je dug nastao biće prezentovano javnosti na konferenciji za medije u prvoj polovini naredne nedelje.

Prema našim saznanjima, završena je kompletna analiza onoga što se dešavalo sa tokovima novca u FK Crvena zvezda u periodu od 1996. do 31. oktobra ove godine, ali su proveravani i papiri pre tog perioda.

Detaljnom analizom u koju je bilo uključeno više desetina ljudi utvrđeno je da je po papirima dug FK Crvena zvezda 44 miliona evra, a stvarna dugovanja kluba su oko 48 miliona i 500 hiljada evra.

“Češljanje“ papira pokazalo je da je u periodu od 16 godina samo od transfera igrača Crvena zvezda zaradila gotovo 96 miliona evra neto. To je suma koja je po papirima ušla u klub, bez procenata koji su namenjeni menadžerima.

U istom periodu klub je na dovođenje igrača potrošio oko 29 miliona evra, što znači da je FK Crvena zvezda prihodovala preko 65 miliona evra samo na transferima igrača.

Već je poznato i kakva je struktura duga, odnosno kome Zvezda duguje novac i B92 je o tome detaljno pisao još pre 15 dana.

Utvrđeno je da Zvezda potražuje oko 3.5 miliona evra za transfere pojedinih igrača.

Ono što je radna grupa, prema našim saznanjima, takođe utvrdila je da je najmanje u jednoj godini bilo „friziranja“ papira, ali je i taj pokušaj manipulacije otkriven, i biće prezentovan na konferenciji za medije početkom naredne nedelje.

Istragom je takođe utvrđeno da je Dragan Džajić odlazeći sa mesta Predsednika tokom 2004. godine ostavio dug od 700 hiljada evra, uz nekoliko nenaplaćenih transfera, a već nakon kratke epizode naredne „prelazne“ vlade (od jeseni 2004. do leta 2005. godine) dug je narastao na sumu od 4 miliona.

Detaljnom analizom utvrdjeno je da su „najdomaćinskije“ poslovali Dragan Džajić i Toplica Spasojević, koji je u jednom trenutku čak i „spustio“ dug za milion i po evra, ali će tek prezentovanje podataka javnosti pokazati kako se u nekoliko navrata Crvena zvezda postepeno zaduživala, odnosno koliki je raskorak između troškova i prihoda kluba, koji su u jednom trenutku bili izuzetno visoki.

Kako saznajemo, za vreme predsednikovanja Dragana Stojkovića Crvena zvezda je stigla do duga od 14 miliona evra, ali je u tom periodu klub iz Ljutice Bogdana od transfera igrača prihodovao neto (dakle novac koji je ušao u klub i vidi se u papirima) preko 30 miliona evra.

I tokom narednih uprava bilo je popriličnih zaduživanja, posebno kroz nerealno visoke transfere pojedinih igrača, a najveći „ceh“ napravljen je u poslednje tri godine, kada se Zvezda zadužila neverovanih 26 miliona evra.

Ipak, u celoj ovoj priči, ne treba zaboraviti i da je ta uprava zatekla tek nekoliko igrača u klubu, bila primorana da za UEFA licencu plaća i zaostale dugove bivšim igračima i trenerima (Suzuki, Janevski, Šišić...). Analiza će pokazati kako se od pokušaja da se stabilizuje klub, došlo do toga da je nastao „prosek“ od skoro 9 miliona „minusa“ u svakoj godini počev od sredine 2009. godine.

Prvi veliki posao posao finansijske komisije biće okončan trenutkom objave. Naredni korak je vezan za sastanak Radne Grupe zakazan za petak i tiče se sportskih pitanja, a iskorak će biti napravljen izborom većine tela, počev od Predsednika, i taj posao biće obavljen do Nove Godine. Tek tada finansijski deo Radne grupe može da krene u naredni posao, a to je ekonomski oporavak, smanjenje troškova, sistematizacija radnih mesta i pokušaj da se klub što pre postavi na stabilne noge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: